Eπίλεκτος άνδρας του FBI φέρει στο μπράτσο και στο καπέλο τη φράση «ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ»

Όπως γράφει το Newsbest.gr, αίσθηση προκαλεί μια φωτογραφία που δημοσίευσε ο γνωστός ιδιωτικός ερευνητής Γιώργος Τσούκαλης στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook την οποία όπως αναφέρει, του την έστειλε ο ομογενής γερουσιαστής των Ηνωμένων Πολιτειών Κρις Σπύρου. Σε αυτή διακρίνεται ένας άνδρας που φέρεται να ανήκει σε επίλεκτη ομάδα του FBI στην Ουάσιγκτον, και στο μπράτσο του έχει επίρραμα που γράφει «ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ» στα αρχαία ελληνικά, όπως επίσης και στο καπέλο του!

Ο Άνδρας των Special Forces.

Από τη φωτογραφία γίνεται αντιληπτό ότι πρόκειται προφανώς για ειδικά εκπαιδευμένο αστυνομικό, ενώ το WFO που είναι ραμμένο λίγο πιο πάνω, παραπέμπει στο FBI Washington Field Office, το γραφείο δηλαδή της γνωστής υπηρεσίας εξιχνίασης ομοσπονδιακών ποινικών υποθέσεων στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Η ιστορική φράση που στα νέα ελληνικά μεταφράζεται ως «εφόσον έρθεις, πάρ’ τα» ή «έλα να τα πάρεις», ειπώθηκε από τον βασιλιά των Σπαρτιατών Λεωνίδα στους κήρυκες του βασιλιά των Περσών Ξέρξη το 480 π.Χ., όταν ο τελευταίος του ζήτησε την παράδοση του οπλισμού των αμυνόμενων Ελλήνων στο στενό των Θερμοπυλών.

(από το newsbest.gr)

Τι ακριβώς σημαίνει η φράση

Ωστόσο, για την ακρίβεια της μετάφρασης της ιστορικής αυτής φράσης, η Panhellenic Post κατέφυγε στην εγκυκλοπαίδεια από όπου βρήκε την ακόλουθη διευκρίνηση: ” Όταν οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν το ρήμα «βλώσκω» το οποίο έχει αόριστο «έμολον» και μετοχή αορίστου «μολών» εννοούσαν έρχομαι κάπου ή πηγαίνω κάπου, αφού όμως πρώτα βρίσκω τα ψυχικά αποθέματα, δηλαδή το θάρρος της ψυχής. Άρα, όταν ο Λεωνίδας απάντησε στην απαίτηση του Ξέρξη με το «Μολών λαβέ», δεν εννοούσε απλά «έλα να τα πάρεις», αλλά εννοούσε «βρες πρώτα το θάρρος και μετά έλα να τα πάρεις» ή όπως θα λέγαμε απλά «αν έχεις κότσια έλα να τα πάρεις».

Και, όπως είπε στην Panhellenic post ο κ. Κρις Σπύρου: “Στο χωριό μου λέμε, “αν σε κοτάει, έλα να τα πάρεις…”

Κρις Σπύρου: Πως τράβηξα τη φωτογραφία

Ο κ. Σπύρου, πρώην Γερουσιαστής, π. Πρόεδρος της Βουλής του Νιού Χάμασαίρ, πρώην Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος και πρόεδρος των εκλεκτόρων που εξέλεξαν Πρόεδρο της Αμερικής τον Μπιλ Κλίντον, μίλησε στην Panhellenic Post για το ιστορικό της φωτογραφίας, την οποία, όπως μας είπε, τράβηξε ο ίδιος με τη φωτογραφική του μηχανή!

“Θυμάμαι, μας είπε, ήταν στην ορκομωσία του Μπαράκ Ομπάμα. Καθώς στεκόμουν είδα ξαφνικά μπροστά μου τον άνδρα των Special Forces του FBI. Μόλις είδα την ελληνική φράση στο καπέλο του, έβγαλα τη φωτογραφική μου μηχανή να τον φωτογραφίσω. Αντέδρασε άμεσα. Όχι, φωτογραφίες, μου είπε. Του αντέτεινα, μα εγώ είμαι Έλληνας! Τότε χαμογέλασε και πόζαρε όλο καμάρι στο φακό μου!”

Να σημειωθεί ότι όπως μας είπε ο Κρις Σπύρου όλοι οι άνδρες της ειδικής αυτής Δύναμης του FBI έχουν την φράση αυτή στα καπέλα τους και στα μπράτσα τους.

Ο ιδιωτικός ερευνητής Γιώργος Τσούκαλης, αριστερά, με τον ομογενή γερουσιαστή Κρις Σπύρου.