Η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Σε πολλά θέματα της επικαιρότητας αλλά και όσα έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην 84η ΔΕΘ και με την οποία ολοκληρώνει την τριήμερη παρουσία του στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης.

Στη συνέντευξη Τύπου, που ξεπέρασε σε διάρκεια της δυόμιση ώρες και τις 50 ερωτήσεις, ο πρωθυπουργός είπε ότι από το 2021 θα υπάρχει ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος ώστε να μειωθούν τόσο το τέλος επιτηδεύματος όσο και η εισφορά αλληλεγγύης, μέχρι το 2023 που θα καταργηθούν πλήρως. Είπε ότι δεν καταργούνται τα επιδόματα και ότι η κυβέρνηση θα βρεθεί απέναντι σε κάθε εργοδοτική ασυδοσία, ενώ επεσήμανε ότι δεν καταργήθηκε το πανεπιστημιακό άσυλο, απλά δόθηκε η δυνατότητα στην αστυνομία να παρεμβαίνει. Χαρακτήρισε εθνικά επιζήμια τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά είναι συμφωνία επικυρωμένη από τη Βουλή, οπότε δεν μπορεί να γίνει κάτι, ενώ χαρακτήρισε τολμηρό το σχέδιο εξυγίανσης στη ΔΕΗ.

Σε ερώτηση της HuffPost Greece για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, αλλά με ποιο τρόπο θα προσπαθήσει η κυβέρνηση να ενισχύσει την εγχώρια μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και τι θα κάνει για τη φοροδιαφυγή, το λαθραίο εμπόριο και το παρα-εμπόριο, Ο πρωθυπουργός είπε: «Την κριτική, που ακούω, ότι νομοθετούμε μόνο για το μεγάλο κεφάλαιο δεν την αντιλαμβάνομαι. Μιλάμε με την ΓΣΒΕΕ και στηρίζουμε τους μικρομεσαίους. Ειδικά για το παρα-εμπόριο, έχει δίκιο κάθε καταστηματάρχης που παραπονιέται. Θέτουμε σε εφαρμογή σχέδιο για να τσακίσουμε το παρα-εμπόριο. Όσο για τα ζητήματα απλοποίησης διαδικασιών, τον περιορισμό γραφειοκρατίας, εμείς θα τα λύσουμε για να στηρίξουμε έτσι τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Επειδή ακριβώς, οι μεγάλες μπορεί να έχουν την δυνατότητα να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα – άρα οι μικρότερες επιχειρήσεις είναι αυτές που υποφέρουν περισσότερο».

Αναφερόμενος στα πλεονάσματα, σημείωσε ότι η μείωσή τους δεν είναι κάτι που θα γίνει άμεσα. «Άλλωστε αυτό τέθηκε ως προϋπόθεση από τους Θεσμούς γιατί κανείς δεν εμπιστευόταν την προηγούμενη κυβέρνηση», είπε. Στόχος της κυβέρνησης, πρόσθεσε, είναι η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2012.

«Η Ελλάδα θα είναι η ευχάριστη έκπληξη της ευρωζώνης»

Για το ενδεχόμενο η διαφαινόμενη διεθνής ύφεση να επηρεάσει την ελληνική οικονομία, ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα είναι η ευχάριστη έκπληξη της ευρωζώνης την επόμενη 3ετία. «Θα καταφέρουμε να υλοποιήσουμε τη δέσμευση μας για υγιή ανάπτυξη», τόνισε, προσθέτοντας παράλληλα ότι δεν συμμερίζεται τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις για διεθνή ύφεση.

Επεσήμανε επίσης ότι «η κατάσταση που παραλάβαμε στα δημόσια οικονομικά δεν ήταν τόσο ρόδινη όσο παρουσιαζόταν. Τον Αύγουστο είχαμε υπεραπόδοση στα έσοδα, άρα κάτι αλλάζει θετικά». Διευκρίνισε ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης δεν θέτει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική πειθαρχία. Δεν εστιάζεται μόνο στις μειώσεις φόρων, αλλά δίνει έμφαση στην ισχυρή ανάπτυξη μέσα από ένα κύμα επενδύσεων ξένων και εγχώριων που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Αυτή η πολιτική είναι διαφορετική.

Για τα θέματα της φορολογίας, είπε ότι η μείωση της φορολογίας αυξάνει την υποχρέωση όλων για φορολογική συμμόρφωση και πρόσθεσε ότι με τη μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή που έχει ανακοινωθεί οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν έναν λόγο παραπάνω να δηλώνουν τα εισοδήματά τους.

Από το 2021 θα έχουμε δημοσιονομικό χώρο για μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος.

Επίσης, τόνισε ότι οι φορολογικές ελαφρύνσεις είναι απολύτως κοστολογημένες και ρεαλιστικές  και δεν θα αιφνιδιαστούν οι εταίροι. «Δεν θα προχωρούσα σε εξαγγελίες αν δεν ήταν πλήρως κοστολογημένα τα μέτρα», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στον νόμο Κατρούγκαλο και τα αναδρομικά που διεκδικούν οι συνταξιούχοι, διαβεβαίωση προς τους συνταξιούχους ότι «θα σεβαστούμε τις δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά». Θα δούμε τα δημοσιονομικά περιθώρια και θα γίνουν επιστροφές σε βάθος χρόνου, συμπλήρωσε.

«Κανένα επίδομα δεν καταργείται»

Σε ερώτηση για τα εργασιακά και την επιδοματική πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός είπε ότι «κανένα επίδομα δεν καταργείται». «Είμαστε σε ανοιχτό διάλογο για τα εργασιακά. Στόχος μας είναι να στηρίξουμε τον κόσμο της εργασίας. Θα είμαστε απέναντι σε κάθε εργοδοτική ασυδοσία. Στο ζήτημα των μεικτών και των καθαρών αποδοχών, είναι σημαντικό να αρχίσουν να μειώνονται οι εργοδοτικές εισφορές. Για το ζήτημα των επιχειρησιακών συμβάσεων, μπορώ να δεχτώ μόνο εξαιρέσεις όταν η επιχείρηση βρίσκεται αντιμέτωπη με την χρεοκοπία. Εμείς πιστεύουμε στις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις».

«Οι προσλήψεις δεν είναι ένα προς πέντε»

Όσο για το θέμα των προσλήψεων στο δημόσιο, είπε ότι «προχωράμε άμεσα σε προσλήψεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού και στην ειδική αγωγή. Θα προσλάβουμε 800 ιατρούς στον ΕΟΠΠΥ και ανάλογα με τις δυνατότητές μας θα προχωρήσουμε και σε προσλήψεις τακτικού προσωπικού στην εκπαίδευση δίνοντας μια προτεραιότητα στους αναπληρωτές καθηγητές.

Συμπλήρωσε δε ότι «δεν θα είμαστε στον κανόνα ένα προς πέντε, για τις προσλήψεις, γιατί μπορούμε να κινηθούμε σε καλύτερα επίπεδα».

Σε ερώτηση εάν η κυβέρνησή του θα εξαντλήσει την τετραετία, είπε χαρακτηριστικά: «Διασκεδαστική η ερώτηση. Προφανώς θα εξαντλήσω την τετραετία. Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει χάσει τα αυγά και τα πασχάλια».  Σημείωσε πάντως ότι εφόσον δεν αλλάξει ο εκλογικός νόμος τότε οι εκλογές το 2023 θα είναι με απλή αναλογική, δηλαδή θα είναι με διπλή κάλπη, αφού δεν θα σχηματιστεί κυβέρνηση.

EUROKINISSI/tif

Σε ερώτηση για τη ΔΕΗ, είπε ότι «παραλάβαμε μια επιχείρηση σε τραγική κατάσταση. Όδευε με ταχύτητα προς χρεοκοπία. Το σχέδιο εξυγίανσης της ΔΕΗ είναι τολμηρό», σημείωσε και ξεκαθάρισε ότι περιουσιακά στοιχεία της θα πουληθούν για να στηριχτεί η επιχείρηση. «Πρέπει να αποκατασταθεί η ρευστότητα της επιχείρησης. Θα κληθούν να συνεισφέρουν όλοι για να σωθεί η επιχείρηση. Έχω εμπιστοσύνη και στην επιχείρηση και τους εργαζόμενους να εξυγιάνουμε τη ΔΕΗ και να την κάνουμε κερδοφόρα. Δεν θα πρέπει να ασκείται κοινωνική πολιτική με τη ΔΕΗ», σημείωσε.

Για την πρώτη κατοικία είπε ότι «θα προσπαθήσουμε να επεκτείνουμε την προστασία της πρώτης κατοικίας και πρόσθεσε ότι οι πλειστηριασμοί θα πρέπει να ξεκινήσουν από συμπολίτες μας, οι οποίοι δεν ανήκουν στις πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες.

«Δεν καταργήσαμε το άσυλο. Δώσαμε στην αστυνομία τη δυνατότητα να παρεμβαίνει»   

Σε ερώτηση για το άσυλο, είπε ότι η κυβέρνηση δεν το κατάργησε, απλά έδωσε στην αστυνομία τη δυνατότητα να να παρεμβαίνει. «Η αστυνομία κάνει ήδη επεμβάσεις στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο. Η εικόνα δεν έχει καμία σχέση με αυτή που βλέπαμε πριν από κάποιους μήνες. Κάναμε μια πολύ σημαντική τομή, όχι μόνο σημειολογική αλλά και ουσιαστική. Το μέτρο αυτό θα λειτουργήσει αποτρεπτικά απέναντι σε όσους νομίζουν πως μπορούν να βρίσκουν εκεί καταφύγιο. Όπως στα Εξάρχεια. Γίνονται επιχειρήσεις, όπως γίνονται παντού, δεν θα έπρεπε να αποτελεί είδηση αυτό. Η αστυνομία έχει πιο έντονη παρουσία και αυτό είναι καλό όχι κακό».

Για το Μακεδονικό, είπε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια εθνικά επιζήμια συμφωνία, όμως είναι κυρωμένη από την ελληνική Βουλή και δεν αλλάζει πλέον. «Επαναλαμβάνω αυτό που έλεγα και προεκλογικά, είναι μια επιζήμια συμφωνία, η οποία δεν μπορεί να αλλάξει κατά το δοκούν. Θα είμαστε πάρα πολύ αυστηροί επί της εφαρμογής της.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για την ανάγκη στήριξης των μακεδονικών προϊόντων και του brand της Μακεδονίας, καθώς και να κερδίσουμε το παιχνίδι της επικοινωνίας παγκοσμίως, έτσι ώστε όταν κάποιος ακούει Μακεδονία, να σκέφτεται την ελληνική Μακεδονία.

Δεν έχει κανονιστεί συνάντηση με τον κ. Ζάεφ αλλά κάποια στιγμή θα γίνει, είπε ο πρωθυπουργός.

Ερωτηθείς για τον Ερντογάν, είπε ότι πρόθεσή του είναι να τον συναντήσει στον ΟΗΕ στα τέλη του μήνα, με στόχο να βρεθούν λύσεις στα ελληνοτουρκικά. «Δεν θα συζητήσω τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ όπως είναι το προσφυγικό», σημείωσε, θυμίζοντας επίσης ότι η ΕΕ έχει δώσει πολλά χρήματα στην Τουρκία για το προσφυγικό. «Οπότε θεωρώ ότι οι προκλήσεις της Τουρκίας απευθύνονται περισσότερο προς την ΕΕ. Αν πάλι έχει σκοπό ο Ερντογάν να συζητήσει με καλή διάθεση τα ελληνοτουρκικά, είμαστε θετικοί».

Επιπλέον για το μεταναστευτικό, τόνισε ότι γίνονται έρευνες και θα ερευνηθούν περαιτέρω τα ζητήματα που αφορούν τη σίτιση των μεταναστών.

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει διαφορετική πολιτική από την προηγούμενη κυβέρνηση. Υποστηρίζει ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας πρέπει να εφαρμοστεί και, ως προς τη δική μας ευθύνη, να γίνονται επιστροφές. Θα αλλάξει η διαδικασία χορήγησης ασύλου, θα επιταχυνθεί χωρίς να κάνουμε εκπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα. Θα γίνουν επιστροφές στην Τουρκία, όπως ορίζει η συμφωνία. Θα αναλάβω πρωτοβουλία και θα ενημερώσω τους αρχηγούς όλων των κρατών της ΕΕ για τον επιμερισμό των ασυνόδευτων ανηλίκων σε όλες τις χώρες», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης.

Eurokinissi/tif

Σε ερώτηση για τις πιθανές πολιτικές συναινέσεις και τον εκλογικό νόμο, διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση δεν δίνει  κάποιο πρόσθετο δικαίωμα στους Έλληνες του εξωτερικού, ούτε αλλοιώνει τους εκλογικούς καταλόγους. «Παρέχουμε απλώς μία διευκόλυνση, όποιος είναι εγγεγραμμένος σε εκλογικό κατάλογο θα μπορεί να ψηφίζει από τον τόπο διαμονής του. Εξετάζουμε παράλληλα και το ενδεχόμενο επιστολικής ψήφου» τόνισε.

Τόνισε ότι η συνταγματική αναθεώρηση θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου, για να προσθέσει: Είναι, δίχως δική μας ευθύνη, περιορισμένης εμβέλειας.

Για τον εκλογικό νόμο είπε: «Δεν θα συνδέσω ζητήματα εκλογικού νόμου με αλλαγή του Συντάγματος. Είναι δύο διακριτές ενότητες». Επανέλαβε ότι η απλή αναλογική είναι καταστροφική και γι′ αυτό θα προτείνει ένα νόμο που να εξασφαλίζει κυβερνησιμότητα. «Ένα κόμμα με 40% έχει δικαίωμα να κυβερνά» είπε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση αν θα προτείνει τον Προκόπη Παυλόπουλο για νέα θητεία στην Προεδρία της Δημοκρατίας, απάντησε χαρακτηριστικά: «Κάντε μου αυτό το ερώτημα σε 3 μήνες».

«Θα δω την ταινία του Γαβρά»

Σε ερώτηση για το αν σκοπεύει να δει τη νέα ταινία του Κώστα Γαβρά «Ενήλικοι στην Αίθουσα» που πραγματεύεται τα γεγονότα του 2015, απάντησε: «Ναι θα την δω. Αν και έχω την αίσθηση πως η ταινία θα είναι επαρκώς μονομερής. Θα συνιστούσα να διαβάσει κανείς και άλλα βιβλία για το μέγεθος της αλαζονείας και της ασχετοσύνης που οδήγησε τη χώρα στο χείλος της καταστροφής. Αν θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να συζητήσει το θέμα, ας καταθέσει ο ίδιος πρόταση για την διενέργεια εξεταστικής. Οι πολίτες έχουν εικόνα για το τι έγινε τότε. Έκλεισαν επιχειρήσεις, πολλοί έχασαν τη δουλειά τους, η χώρα διασύρθηκε. Θα με ενδιέφερε να δω αν στην νέα ταινία του κ. Γαβρά θα εμφανίζεται ο κ. Καμμένος ή ο κ. Πετσίτης».

Για τα γλυπτά του Παρθενώνα, είπε ότι το Βρετανικό Μουσείο δίνει μάχη που κάποια στιγμή θα την χάσει και πρόσθεσε ότι «δεν απεμπολεί η Ελλάδα κανένα δικαίωμα στα γλυπτά του Παρθενώνα. Μας ασκήθηκε όμως και κακοπροαίρετη κριτική που ταυτίστηκε με τα επιχειρήματα του Βρετανικού Μουσείου. Σε καμία περίπτωση δεν θα αποδυναμωθεί το πάγιο και δίκαιο αίτημα για επιστροφή των γλυπτών».

Για το θέμα της μεταφοράς των φυλακών Κορυδαλλού, είπε ότι «θα υλοποιήσουμε τη δέσμευσή μας να φύγουν οι φυλακές Κορυδαλλού. Υπάρχει μια εισήγηση του υπουργείου να μεταφερθεί σε έναν χώρο στον Ασπρόπυργο. Θα υπάρξουν αντισταθμιστικά οφέλη γιατι την περιοχή και θα γίνει διάλογος με τους φορείς. Είναι απόφαση του υπουργείου τι θα γίνει. Ενδεχομένως να υπάρξει ΣΔΙΤ για την κατασκευή των νέων φυλακών».

Σε ερώτηση για σχέσεις με τον κ. Μαρινάκη και αναφορές ότι το Σάββατο είχε συνάντηση μαζί του στη ΔΕΘ, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «δεν έχω καμία ιδιαίτερη σχέση με τον κ. Μαρινάκη. Τον χαιρέτησα μπαίνοντας στο ξενοδοχείο, όπως και καμιά εκατοστή άλλους. Δουλειά μου είναι να θέτω κανόνες για τους όρους του επιχειρηματικού παιχνιδιού. Αν έπρεπε να απαντώ σε κάθε fake news που διακινείται δεν θα έπρεπε να κάνω τίποτα άλλο».

πηγή:HuffPost Greece