Κρίσιμες συναντήσεις Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη

Νέα Υόρκη.- Κρίσιμες συναντήσεις αναμένεται να έχει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Νέα Υόρκη όπου θα βρεθεί 24-27 Σεπτεμβρίου για την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Τα τετ α τετ που έχουν «κλειδώσει» ή είναι στο τελικό στάδιο οι διπλωματικές διεργασίες μέχρι στιγμής είναι με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ αλλά και με τον Ζόραν Ζάεφ και τον Έντι Ράμα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές με τις οποίες συνομίλησε το Newpost.gr.

Οι συναντήσεις αυτές είναι σε συνέχεια της υλοποίησης ενός στρατηγικού σχεδιασμού του πρωθυπουργικού γραφείου. Είχαν προηγηθεί τα ταξίδια του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Παρίσι με Εμμανουέλ Μακρόν, στο Βερολίνο με Άνγκελα Μέρκελ και Χάγη με Μαρκ Ρούτε.

Την Τρίτη ο κ.Μητσοτάκης είχε συνάντηση εργασίας στην Αθήνα με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη ενόψει της κοινής γραμμής που θα ακολουθηθεί στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Ο Ερντογάν

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας επιβεβαίωσε και επίσημα, χθες, ταυτόχρονα με την Άγκυρα, ότι το τετ α τετ Μητσοτάκη – Ερντογάν κλείστηκε.  Η ατζέντα δεν έχει διαμορφωθεί πλήρως. «Η κυβέρνηση είναι πάντα ανοιχτή στη συζήτηση για το Κυπριακό και ανοιχτή στον διάλογο» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Τετ α τετ με Ζάεφ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει η πρώτη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ. Η ΝΔ όταν ήταν στην αντιπολίτευση πολέμησε την Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Βερολίνο, δήλωσε ενώπιον της Άνγκελα Μέρκελ με την οποία συζήτησαν για τα Βαλκάνια ότι η Συμφωνία των Πρεσπών «έχει σοβαρά ελαττώματα, τα οποία όμως μπορούν να αμβλυνθούν μέσω της συνολικής ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων».

Ο Ράμα

Ο στρατηγικός στόχος της νέας κυβέρνησης είναι να μετατραπεί η Ελλάδα σε αναπτυξιακή και σταθεροποιητική δύναμη των Βαλκανίων. Στη Νέα Υόρκη ο κ.Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση και με τον Έντι Ράμα. «Η μόνη αναγνωρισμένη εθνική μειονότητα υπάρχει στην Αλβανία και είναι η ελληνική» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ. «Από εκεί και πέρα τα ζητήματα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συνολικά αποτελούν μια εξαιρετικά κρίσιμη παράμετρο για την ενταξιακή διαδικασία όλων των χωρών των δυτικών Βαλκανίων», τόνισε.

Με στοιχεία από newpost.gr