Οι Απόδημοι Έλληνες παρεμβαίνουν από την Αμερική στο θέμα της ψήφου από το εξωτερικό

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Το Hellenic Congress of America,  σε συνεργασία  με 10 άλλες  μεγάλες ομογενειακές οργανώσεις (Ομοσπονδία Ελληνικών Ιατρικών Συλλόγων Αμερικής, την Ομοσπονδία Ελλήνων Εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών Συλλόγων Αμερικής, τον Σύλλογο Αρκάδων «Γέρος του Μωριά», τη Διοικούσα Επιτροπή της Πλατείας Αθηνών, τoν Σύλλογο Ελληνοαμερικανών Ιδιοκτητών Ακινήτων της Αστόριας, την Ενωση Ευρυτάνων Αμερικής «Το Καρπενήσι», τον Σύλλογο Θεσσαλών «Ασκληπιός», την Ελληνοαμερικανική Ακαδημία Φιλοσοφίας, Επιστήμης και Παιδείας και τον Σύλλογο Καστοριέων Νέας Υόρκης «Ομόνοια»)  διοργανώνουν ανοικτή στο κοινό συζήτηση, στη Νέα Υόρκη, με θέμα: “Το δικαίωμα της ψήφου των Ελλήνων του Εξωτερικού”.

Πρόκειται για την πρώτη οργανωμένη παρέμβαση της Ομογένειας στο θέμα της ψήφου των Ελληνικής καταγωγής ψηφοφόρων που θα βρίσκονται την ημέρα της ψηφοφορίας στο εξωτερικό, και οι οποίοι διεκδικούν την νομοθετική ρύθμιση του κατοχυρωμένου στο ελληνικό Σύνταγμα (από το 2001) δικαιώματός τους να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους, με επιστολική ψήφο ή με κάλπη.

Ιατροί, δάσκαλοι, ιδιοκτήτες ακινήτων, επιστήμονες, επιχειρηματίες, επαγγελματίες και απλοί ομογενείς, Αρκάδες, Ευρυτάνες, Θεσσαλοί,  Αθηναίοι Καστοριανοί κ.α., θα ακούσουν και θα εκφράσουν τις απόψεις τους στέλνοντας ηχηρό μήνυμα στα ελληνικά κόμματα -και την κυβέρνηση, που πρόσφατα κλιμάκιο της βρέθηκε στην Νέα Υόρκη και τους αγνόησε- για να τερματισθεί η για δεκαετίες εκκρεμότητα, και οι Απόδημοι ψηφοφόροι του λοιπού να μην υποχρεώνονται σε υπέρογκα έξοδα και πολυήμερες μετακινήσεις προκειμένου να ψηφίσουν στην γενέτειρα. Ή, απλώς, να υποχρεώνονται να απεμπολούν το δικαίωμά τους αυτό, παρά το ότι κατά το Σύνταγμα της Ελλάδος “η ψήφος είναι υποχρεωτική”!

Το κύριο ζήτημα είναι πως για πρώτη φορά, ένα σημαντικό τμήμα της οργανωμένης ομογένειας της Αμερικής,  θα εκφράσει τις θέσεις του γύρω από το κρίσιμο αυτό ζήτημα, που αφορά τους έχοντες ελληνική ταυτότητα ή ελληνικό διαβατήριο και οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και στα δημοτολόγια των Δήμων στους οποίους ανήκουν.

“Μέχρι σήμερα μόνον τα ελληνικά κόμματα συζητούν και (δεν) αποφασίζουν γύρω από την ψήφο των αποδήμων, μετρώντας “κουκιά” αντί ψυχές”, είπε στην Panhellenic Post γνωστός ομογενειακός παράγοντας. Και πρόσθεσε: “Είναι η ώρα να ακουσθεί και η δική μας φωνή”.

Ομιλητές στην εκδήλωση, η οποία θα είναι ανοικτή στο κοινό, έχουν οριστεί οι: Νίκολας Αλεξίου καθηγητής Ph.D, Μαρία Μάρκου, Δικηγόρος,  Σπύρος Μεζίτης, MD,Ph.D. και Στέλιος Τακετζής, Ναυτιλιακός Πράκτορας.

Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2019
στις 7 το απόγευμα, στο Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο της Ιεράς Ορθοδόξου Αρχιεπισκοπής,  27-09 Crescent Street. L.I.C. , New York.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Θα υπάρξει με το πέρας της εκδήλωσης μπουφές με μεζεδάκια, κρασί και αναψυκτικά.

Ακολουθεί η πρόσκληση

panhellenicpost.com

Print Friendly, PDF & Email