Ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου 1940 στο Παρίσι

Παρίσι.- Με κάθε λαμπρότητα γιορτάστηκε εφέτος η 28η Οκτωβρίου 1940 στο Παρίσι.

Οι σημαίες μπροστά στον Άγνωστο Στρατιώτη κατά την κατάθεση του στεφάνου στην Αψίδα του Θριάμβου.

Οι αντιπρόεδροι της Ελληνικής Κοινότητας, Γιώργος Jeandes και Κωνσταντίνος Δέτσης, παρουσιάζουν το δάφνινο στεφάνι στην Πρόεδρο, Σέτα Θεοδωρίδου.

Ο εορτασμός ξεκίνησε με Δοξολογία στον καθεδρικό Ναό του Αγίου Στεφάνου παρουσία των Ελληνικών και Κυπριακών αρχών.

Στη συνέχεια η Πρόεδρος της Κοινότητας, Σέτα Θεοδωρίδου μαζί με τους δύο αντιπροέδρους, Γιώργο Jeandes και Κώστα Δέτση, παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Κοινότητας Γαλλίας, κ. Ευαγόρα Μαυρομμάτη, των Προξένων της Ελλάδας Δημήτρη Ψιάχα, του Προξένου της Κύπρου, Νίκου Παναγιώτου, των Ακολούθων Αμυνας, Μιχαήλ Πεταλά και Ιάκωβου Μικελλίδη του Πατέρα Παναγιώτη Χενιτέλλη και μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των δύο Κοινοτήτων, κατέθεσαν δάφνινο στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στην Αψίδα του Θριάμβου, παρουσία πλήθους κόσμου.

Το απόγευμα στις 15.00 οι δύο Κοινότητες παρέθεσαν δεξίωση στα μέλη τους στο Ελληνικό Σπίτι. Τον Πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας. Ακολούθησε ομιλία του Προέδρου της Κυπριακής Κοινότητας και στη συνέχεια ο Πρόξενος, Δημήτρης Ψιάχας, διάβασε το μήνυμα του Υφυπουργού Εξωτερικών Αντώνη Διαματάρη. Οι μαθήτριες Έλλη-Άννα Χαρκιολάκη και Ζωή Τριανταφυλλίδου απήγγειλαν ποιήματα.

Στο τέλος της γιορτής, ο Δημήτρης Μαστρογιόγλου έπαιξε στο πιάνο τραγούδια της Σοφίας Βέμπο που τραγουδήθηκαν από όλους τους παρόντες.

Ο Πρόξενος στο Παρίσι, Δημήτρης Ψιάχας, Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Κοινότητας Γαλλίας, Ευαγόρας Μαυρομμάτης, ο Πρόξενος της Κύπρου, Νίκος Παναγιώτου, οι Ακόλουθοι Άμυνας της Ελλάδας και Κύπρου, Μιχαήλ Πεταλάς και Ιάκωβος Μικελλίδης και τέλος ο Πατέρας Παναγιώτης Ξενιτέλλης. Δίπλα του οι αντιπρόεδροι και πίσω μας το Διοικητικό Συμβούλιο της Κοινότητας. Δεξιά στην φωτογραφία η διευθύνουσα την κατάθεση Catherine Mytakis.

 

Η υπογραφή στο Χρυσό Βιβλίο του Μνημείου της Αψίδας