Ν. Αφρική: Μαθητής σε ελληνικό σχολείο από την Ανγκόλα χορεύει Κρητικά

Στη Νότια Αφρική ταξίδεψε η Άννα Διαμαντοπούλου για Διεθνές Συνέδριο με θέμα την ενίσχυση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και των επενδύσεων στην Αφρική.

Η Άννα Διαμαντοπούλου βρέθηκε στο σχολείο Σαχέτι όπου φοιτούν μαθητές ελληνικής καταγωγής (περίπου 60%) αλλά και από χώρες της Αφρικής (40%). Μάλιστα είχε την ευκαιρία να δει τους μαθητές να χορεύουν ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς.

Πρώτο-χορευτής σε Κρητικούς χορούς, ένα παλικάρι από την Ανγκόλα, έγραψε η κ. Διαμαντοπούλου σε σχετική ανάρτηση στο Facebook προσθέτοντας: Άλλωστε «Ἓλληνές εἰσι οἱ μετέχοντες τῆς ελληνικῆς παιδείας».

Το σχολείο του Σαχετι (Saheti school) είναι γνωστό στην εκπαιδευτική κοινότητα στην Ελλάδα και στον απόδημο Ελληνισμό. «Επιτέλους το επισκέφθηκα και ειδα από κοντά τα …θαύματα των Ελλήνων της Νοτιοαφρικανικής Κοινότητας.

Το σχολείο ανηκει στην Κοινότητα και διοικείται από Διοικητικο Συμβούλιο που αυτή ορίζει. Χτιστηκε με μεγάλες δωρεές, εισφορές, εράνους, πρωτότυπες και έξυπνες δραστηριότητες των γυναικών της κοινότητας και με δάνεια.

Εχει 1300 παιδιά, το 60% Ελληνόπουλα αλλά προσελκύει παιδιά όλων των εθνικοτήτων γιατί αναγνωρίζεται η πολύ υψηλή ποιότητα εκπαίδευσης που προσφέρει. Είναι αγγλόφωνο με δεύτερη γλώσσα τα Ελληνικά και πληρες Ελληνικό πρόγραμμα εθνικών εορτών, χορών, θεάτρου και ελληνικών δραστηριοτήτων. Αξιολογείται από τον ανεξάρτητο οργανισμο Umalusi.

Ενα εκκλησάκι με τον Σωκράτη και τον Αριστοτελη ανάμεσα στους Αγίους.

»Η γαλανόλευκη παντού, παιδάκια που σου απευθύνονται με άνεση στα ελληνικά, ανεξαρτήτως εθνικότητας, σεβασμό και αναγνώριση των χορηγών και αυτών που δεκαετίες πάλεψαν για το σχολείο, ψηφιακό εξοπλισμό, ενεργή συμμετοχή του συλλόγου γονέων και βεβαίως και κυρίως δασκάλους σπουδαίους και αφιερωμένους στο έργο τους».

Πηγή: panafrikaniki.com