Συνεχίζονται αμείωτες οι αντιδράσεις των Αποδήμων για το Νόμο

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Αποφασισμένοι «να κινηθούν δικαστικά εναντίον του Νόμου για την ψήφο των Αποδήμων, που παραβιάζει το Ελληνικό Σύνταγμα», είναι ομογενειακοί παράγοντες. Μάλιστα, σύμφωνα με ανάρτηση του Γιάννη Νικολή (Yannis Nicolis) «πρέπει όλες οι ελληνικές κοινότητες του εξωτερικού να κινηθούν δικαστικά προς την ακύρωση αυτού του αντισυνταγματικού νόμου».

Επώνυμοι και ανώνυμοι απόδημοι δηλώνουν από λυπημένοι έως και οργισμένοι για τους «κόφτες» του ΚΚΕ που αφήνουν εκτός εκλογικού  «νυμφώνα» το 70% των αποδήμων ψηφοφόρων.

Δύο γνωστοί ομογενείς,  από τη Φλόριδα ο Εμμανούλ Βελιβασάκης και από  την Νέα Υόρκη  ο Μιχαήλ Σέρβος εκφράζουν λύπη και απορία για την απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να υιοθετήσει τις θέσεις του ΚΚΕ ενώ η Μαρία Στρατουδάκη με ανάρτησή της στο FΒ, τονίζει: «Δεν ξέρουν νά χωρίσουν για δύό γαϊδάρους άχυρα. Καί βέβαια μάς φοβούνται έβγαλαν έξω εμάς τούς παλιούς πού ξέρομε τι μας γίνεται. Ο Ελληνογεννημένος Έλληνας της Αμερικής με Αμερικάνικη υπηκοότητα όταν μετακομίσει και ζήσει στην Ελλάδα έχει δικαίωμα ψήφου στην Αμερική. Δεν έχει ανάγκη να έλθει στην Αμερική απλά ψηφίζει από  την Ελλάδα»…

Τελειωμό δεν έχουν τα αρνητικά σχόλια στην Ομογένεια για τον νόμο που πέρασε η Κυβέρνηση και με τον οποίο καμία από τις προεκλογικές εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν  τηρήθηκαν. Είχε υποσχεθεί Επιστολική ψήφο, και δεν την έχουμε. Είχε υποσχεθεί να ψηφίζουν όλοι ανεξαιρέτως οι απόδημοι, και αυτό δεν έγινε. Αντίθετα, τουλάχιστον το 70% των αποδήμων αποκλείεται από τη διευκόλυνση να ψηφίζει από το εξωτερικό. Πρέπει να ταξιδέψει στην Ελλάδα!

Η Μαρία Χαραλαμπίδου γράφει: «Κρίμα». Μια απλή λέξη που εκφράζει πολλά.

Ο  Visual Storyteller  επισημαίνει πως : “Οπωσδήποτε ο νομος-άχυρο που ψηφίστηκε στην Ελληνική Βου6λή βρίσκει σύμφωνους τα 30% των Ελλήνων. Τα υπόλοιπα 70% μαζί με το 90% των ομογενών διαφωνούν”.

Ένας άλλος ομογενής, σηαμιώνει πως ” η Ελλάδα χωρίστηκε σε Έλληνες δυο ταχυτήτων και μερικοί πανηγυρίζουν».

Ένας, ακόμη,  ομογενής, ο Yannis Kechagias επισημαίνει: « Σανό και άχυρο…γιατί δεν μιλάτε όλοι μόνο για την παραλλαγή της ψήφου;…ο τοπικός χαρακτήρας της έγινε επικρατείας;»

Βέβαια, δεν λείπουν και κάποιοι  οι οποίοι συμμερίζονται την πολιτική θέση του πρωθυπουργού ότι έγινε «ένα βήμα μπροστά». Όπως ο Απόδημος Σταμάτης Καζάκος ο οποίος γράφει: «Από που ως που κάποιος που η μόνη του σχέση είναι το Ελληνικό αίμα, να ορίζει την ζωή του Έλληνα εργαζόμενου, της Ελλάδας η του Έλληνα φορολογούμενου, του Έλληνα που υφίσταται τα μύρια οσα με τις πολιτικές των κυβερνήσεων τόσα και τόσα χρόνια.
Ο συναισθηματισμός δεν βοηθάει πάντα , όμως θα ήθελα όλοι εσείς, όλοι εμείς που διαμαρτυρόμαστε για την “προκλητική” ψήφιση του νομού περί της ψήφου των μεταναστών, να μου πουν γιατί εμείς βρισκόμαστε στην ξενιτιά;
Όσοι είμαστε επιστήμονες αναρωτηθήκαμε όλα αυτά τα χρόνια γιατί οι κυβερνήσεις ψήφιζαν ελάχιστα κονδύλια για την παιδεία, ενώ ένα μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού έφευγε σε απίθανες σπατάλες;
Όσοι από μας είμαστε εργαζόμενοι μπορεί να μου πει κάποιος γιατί φύγαμε από την Ελλάδα; Μήπως γιατί κάποιες κυβερνήσεις δεν ήθελαν να δείχνουν στους δείκτες τους ανεργία;
΄Η πως γιατί κάποιοι άλλοι πίστευαν ότι το εισαγόμενο συνάλλαγμα ανορθώσει την οικονομία…
Τελικά,  αν θα ψηφίζαμε όλοι εμείς που ίσως δεν μπορούμε ,θα ψηφίζαμε τιμωρητικά, συναισθηματικά λόγω συγγενών και φίλων, η μήπως με παράδειγμα την χώρα που ζούμε; πως; με τι κριτήρια; ας περιγράψει κάποιος. Νομίζω και όσοι με γνωρίζουν ξέρουν ότι δεν είμαι ούτε ήμουν οπαδός του Μητσοτάκη, όμως η σημερινή ψήφος στην Ελλάδα θεωρώ ότι έχει μετρό , σαφήνεια και σοφία». Και καταλήγει:  «Ας μην λοιδορούμε εν ονόματι της Αμερικανικής  «πλατιάς» δημοκρατίας κάθε Ελληνικό βηματισμό στα μπροστά».

Τέλος, ο ομογενής Στέλιος Δαμιανάκης (SteliosDamianakis)  επισημαίνει στο FB: «Διαβάστε τι ακριβώς ήθελε να περάσει η κυβέρνηση. Επιστολική ψήφο και όλοι οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους να ψηφίζουν. Χωρίς καμία άλλη διάκριση. Αυτό που θέλουμε όλοι μας. Εκεί βρήκε τοίχο από τους αριστερούς! Και τους κομμουνιστές. Ή  θα υποχωρούσε και θα δεχόταν κάποιες διορθώσεις η δεν θα είχε ΤΙΠΟΤΕ! Χρειαζόταν 200 ψήφους. Που να τους βρει σ’ αυτή την βουλή? Επέλεξε λοιπόν το μη χείρον βέλτιστον. Από το τίποτε τουλάχιστον πήραμε το ελάχιστο. Μην ξεχνάτε ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική κατά πάσα πιθανότητα. Είμαι σίγουρος ότι στην επόμενη θητεία του ο Κυριάκος θα το διορθώσει αυτό με την ψήφο των ομογενών. Μην βιάζεστε και τα θέλετε όλα αμέσως. Όταν έχεις απέναντι σου τους αριστερούς εθνομηδενιστές που δεν ενδιαφέρονται παρά μόνο για την πάρτη τους πρέπει να συμπεριφέρεσαι διπλωματικά μέχρι να τους συντρίψεις. Υπομονή λοιπόν και θα φτιάξει το πράγμα”.

Εγγραφή στους καταλόγους.

Την άνοιξη θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών για την εγγραφή και κατάθεση δικαιολογητικών των Ελλήνων του εξωτερικού που επιθυμούν να ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές και στις ευρωεκλογές από τον τόπο κατοικίας τους.  Αυτό ανέφερε ο υπουργός των Εξωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, σε συζήτησή του με δημοσιογράφους.