ΗΠΑ: Η ρεμδεσιβίρη εγκρίνεται ως φάρμακο κατά του κορονοϊού – Έχει χρησιμοποιηθεί και κατά του Έμπολα

Έως το τέλος της σημερινής ημέρας η Αμερικανική Ομοσπονδία Φαρμάκων αναμένεται να εγκρίνει την επείγουσα χρήση του αντιικού φαρμάκου remdesivir (ρεμντεσιβίρη) για τους ασθενείς του κορονοϊού. Φέρεται το συγκεκριμένο φάρμακο να συμβάλλει στην ταχύτερη ανάρρωση από τον ιό. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα δυο κλινικών δομών είναι ενθαρρυντικά καθώς μετά τη λήψη του οι ασθενείς που είναι σε υποβοηθούμενη αναπνοή παίρνουν εξιτήριο μέσα σε δύο εβδομάδες, σύμφωνα με τους New York Times

Επιπλέον, ο κορυφαίος λοιμοξιωλόγος δρ. Άντονι Φάουτσι θεώρησε πολύ αισιόδοξα τα αποτελέσματα άλλης έρευνας από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας του οποίου η δοκιμή είναι ανεξάρτητη από αυτήν της καλιφορνέζικης Gilead. Λεπτομέρειες δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη, αν και ο δρ. Φάουτσι είπε ότι το 8% των ασθενών που λαμβάνουν ρεμντεσιβίρη πέθαναν σε σύγκριση με το 11% των ασθενών που έπαιρναν φάρακα της κατηγορίας placebo.

Ωστόσο, είπε ότι δεν υπάρχει χρόνος για το πότε η Αμερικανική Ομοσπονδία Τροφίμων μπορεί να εγκρίνει το φάρμακο. Αυτή θα είναι η τρίτη φορά που θα εγκριθεί φάρμακο από την FDA μετά ττη χλωροκίνη και την υδροξιχλωροκίνη, φάρμακα που προορίζονται για τη μάχη κατά της μαλάριας. Η ρεμντεσιβίρη θεωρείται από τις κορυφαίες επιλογές που έχουν δοκιμαστεί για τη θεραπεία του κορονοϊού αν και έγγραφα που ΠΟΥ που διέρρευσαν την προηγούμενη εβδομάδα επισημαίνουν ότι το άρμακο αυτό απέτυχε να βοηθήσει ασθενείς σε μία κλινική δοκιμή που συμμετείχαν περισσότερα από 200 άτομα.

Η Gilead υποστήριξε ότι αυτά τα στοιχεία ήταν ένας εσφαλμέος χαρατηρισμός των αποτελεσμάτων και σήμερα τόνισε ότι η έρευνα παρήγαγε θετικά στοιχεία για τη θεραπεία των ασθενών κορονοϊού.

Πηγή: Daily Mail