“Δεύτερες σκέψεις” φαίνεται να υπάρχουν στην Κυβέρνηση για την ΓΓΑΕ

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

‘Έντονα προβληματισμένοι είναι στο Υπουργείο Εξωτερικών (αλλά και στο Μέγαρο Μαξίμου) για τον νέο Κανονισμό Λειτουργίας του Υπουργείου Εξωτερικών και, ειδικότερα, για το άρθρο 86 που προβλέπει τη συγχώνευση της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού (ΓΓΑΕ) με την Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διπλωματίας (ΓΓΔΔ) και Προξενικών και Θρησκευτικών Υποθέσεων και την μετατροπή  της  σε Γενική Διεύθυνση Απόδημου Ελληνισμού Προξενικών και Θρησκευτικών Υποθέσεων.

Η αντίδραση που έχει εκδηλωθεί από ομογενειακές οργανώσεις αλλά και επώνυμους ομογενείς, δημιουργούν «δεύτερες σκέψεις» στην Κυβέρνηση, καθώς ούτε το Υπουργείο Εξωτερικών ούτε –πολύ περισσότερο- το Μέγαρο Μαξίμου και ο Πρωθυπουργός,  Κυριάκος Μητσοτάκης,  θέλουν να προκαλέσουν νέα δυσφορία στις τάξεις των Αποδήμων και Ελλήνων ομογενών κατά της Νέας Δημοκρατίας, μετά την κατακραυγή για τον «συναινετικό» Νόμο περί διευκόλυνσης των Αποδήμων Ελλήνων Ψηφοφόρων να ψηφίζουν από το εξωτερικό, που είχε αποτέλεσμα τον αποκλεισμό του 70% των ψηφοφόρων από την «διευκόλυνση». Και εάν σ΄  αυτό υπήρχε το «επιχείρημα» των υπέρ 200 ψήφων, εδώ, στην περίπτωση της ΓΓΑΕ, δεν υπάρχει καν «φύλλο συκής»!

Στη σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 13/5/2010, υπήρξε έντονος προβληματισμός και, σύμφωνα με πληροφορίες της Panhellenic Post,  ακούστηκαν ιδέες όπως να μην ενταχθεί, τελικά, το Αγιον Όρος στην νέα Διεύθυνση, να γίνουν τρεις Γενικές Γραμματείες και η ΓΓΑΕ να διατηρήσει την αυτοτέλειά της, με επικεφαλής Διπλωμάτη, και άλλες κατά το ΥΠΕΞ,  διορθωτικές «διασταυρώσεις».

Όπως έλεγαν στην Panhellenic Post έγκυροι κύκλοι, «έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας» μέχρι να καταλήξει οριστικά το μέρος του Κανονισμού Λειτουργίας που αφορά στον Απόδημο Ελληνισμό. «Το κλίμα», πρόσθεταν, «αυτή την ώρα είναι ρευστό. Ακόμη τίποτε δεν έχει κριθεί οριστικά».  Τόσο στην Βασ. Σοφίας όσο και στην Ηρώδου Αττικού «μετράνε τις αντιδράσεις. Για πρώτη φορά παίρνουν σοβαρά υπόψη την αντίδραση των ομογενών καθώς, μάλιστα, δεν την ανέμεναν», όπως μας έλεγαν άλλες πηγές, του ΥΠΕΞ.

Μάλιστα, το σλόγκαν του Υπουργείου είναι πως με τις προτεινόμενες μετατροπές  δεν πρόκειται για υποβάθμιση «αλλά για αναβάθμιση» της ΓΓΑΕ, κάτι, όμως, που αποφεύγει, μέχρι στιγμής, η ηγεσία του ΥΠΕΞ να το θεμελιώσει με στοιχεία, αρκούμενη  στα λόγια. Όπως  έκανε ο κ. Δένδιας υποστηρίζοντας ότι με τις προτεινόμενες αλλαγές θα δώσει «εφόδια και φτερά στην  Ελληνική Διπλωματία»…

Ούτως εχόντων των πραγμάτων,  η αντίδραση της Ομογένειας προεξοφλείται ότι θα συνεχισθεί και θα ενταθεί τις προσεχείς εβδομάδες,  ώστε να εγκαταλειφθεί κάθε απόπειρα «κουκουλώματος» της υπόθεσης  εκ μέρους του υπουργείου Εξωτερικών και αιφνιδιαστικής ψήφισης του Κανονισμού που θα εμπεριέχει οποιασδήποτε μορφής υποβάθμιση της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με διπλωματικούς παρατηρητές, «στο ΥΠΕΞ ανέμεναν αντίδραση από τις τάξεις της Εκκλησίας» και όχι από τον Απόδημο Ελληνισμό. Αντίδραση, πάντως, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, εξεδήλωσε και ο Υφυπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης για την ενδεχόμενη κατάργηση της Γενικής Γραμματείας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, που επίσης προβλέπεται στον νέο Κανονισμό, εάν ψηφισθεί ως σήμερα έχει.

Τέλος, τόσο η αξιωματική αντιπολίτευση όσο και το ΚΙΝ.ΑΛ. διαφώνησαν με τις προωθούμενες αλλαγές στην ΓΓΑΕ.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ 21.00, 14/5/2020 ΡΗΡ:  Σύμφωνα με πληροφορία της τελευταίας στιγμής, στην σύσκεψη δεν συμμετείχε (άγνωστο για ποιο λόγο) ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Κων. Βλάσης.