Κλιμακώνει η Τουρκία: «Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας στη Μεσόγειο»

Ένα μήνυμα – πρόκληση προς τις γειτονικές χώρες έστειλε η Τουρκία, με απόφαση που έλαβε σήμερα το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, το οποίο συνεδρίασε υπό τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματα της στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς συμβιβασμούς» επισημαίνει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας.

Για το θέμα της Λιβύης, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας αποφάσισε ότι «θα συνεχίσει να παρέχει στρατιωτική υποστήριξη στη νόμιμη κυβέρνηση της χώρας».

Περαιτέρω ανακοίνωσε ότι «θα συνεχίσει τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και θα στηρίζει του καταπιεσμένους Σύριους».

Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας στη Μεσόγειο

Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, η Αγκυρα διαμηνύει πως αξιολογήθηκε η στάση κάποιων παραγόντων που έχουν αντιπαλότητα με τις νόμιμες και δίκαιες ενέργειες της χώρας στην ανατολική Μεσόγειο και θα συνεχίσει χωρίς συμβιβασμούς να προστατεύει τα δικαιώματά της σε ξηρά, θάλασσα και αέρα.

Για τη Λιβύη

Παράλληλα η Τουρκία τονίζει ότι η χώρα «θα συνεχίσει να παρέχει στρατιωτικές συμβουλές στηρίζοντας τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης για ειρήνη και ευημερία, διατηρώντας την εδαφική ακεραιότητά της».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «η διεθνής κοινότητα καλείται να επιδείξει μια ηθική στάση απέναντι στις σκοτεινές δυνάμεις που στοχεύουν τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης και τη βούληση του λιβυκού λαού».

Οι κινήσεις της ελληνικής διπλωματίας

Η απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του Ταγίπ Ερντογάν, έρχεται ως άμεση αντίδραση στις κινήσεις της ελληνικής διπλωματίας.

Ειδικότερα, πηγές του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρουν ότι η ελληνική διπλωματία έχει ξεκινήσει κύκλο επαφών με τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ προκειμένου να ενημερωθούν για τις θέσεις της Ελλάδας και τις τελευταίες τουρκικές προκλήσεις στην περιοχή.

Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση ενημερώνει τους ευρωπαίους εταίρους ενώ το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο θα απασχολήσει και το προσεχές συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις 15 Ιουνίου.

Ήδη έχουν αποσταλεί επιστολές και προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και τον πρόεδρο της ΓΣ του Οργανισμού, ενώ θα ακολουθήσει και ενημέρωση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ.

Μάλιστα η χώρας μας έχει ζητήσει να διακοπεί η διαδικασία εκλογής του Τούρκου Bozkir στη θέση του επόμενου προέδρου της ΓΣ του ΟΗΕ.

πηγή:in.gr