Η Απόφαση του Δικαστηρίου

ΣΧΟΛΙΟ

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

 

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας της Τουρκίας, να μην αποφασίσει την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, αλλά να πετάξει το μπαλάκι στον Πρόεδρο Ερντογάν, αναγνωρίζοντας, προηγουμένως (και δεσμευτικά;) ως σύννομες τις αποφάσεις του 10ου Τμήματος του 2008 και την Υπουργική Απόφαση του 1934,  που προστατεύει το μουσειακό καθεστώς της Αγιάς Σοφιάς, αποτελεί ηχηρό «χαστούκι» στον Πρόεδρο της Τουρκίας και στους «φανατικούς Ισλαμιστές». Παράλληλα, αποτελεί και πλήρη δικαίωση των θέσεων του Προέδρου της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας, κ.  Κρις Σπύρου, ο οποίος στην επί του θέματος επιστολή που απέστειλε στον Ταγίπ Ερντογάν (26 Ιουνίου 2020) του αναφέρει ότι η Αγία Σοφία δεν ήταν ΠΟΤΕ τζαμί.

«Η Μεγάλη Χριστιανική Εκκλησία της Αγίας Σοφίας, -γράφει ο Κρις Σπύρου στον Πρόεδρο της Τουρκίας- δεν μετατράπηκε ποτέ σε Τζαμί. Ποτέ! (…) Πρόεδρε Ερντογάν η Μεγάλη Χριστιανική Εκκλησία της Αγίας Σοφίας ανεγέρθηκε και καθαγιάστηκε ως Χριστιανική Εκκλησία το 537 μΧ και λειτούργησε ως Χριστιανικός Ναός και ως το Σύμβολο της Ορθοδοξίας έως τις 29 Μαΐου 1453 όταν ο οθωμανικός στρατός κατέλαβε την Αγιά Σοφιά σφάζοντας όλο το εκκλησίασμα…».

Ακολούθως ο κ. Σπύρου τονίζει:   Σας θυμίζω Πρόεδρε Ερντογάν ότι η σφαγή των Χριστιανών στην Αγία Σοφία έγινε από τους απευθείας προγόνους σας. Σας θυμίζω επίσης, πρόεδρε Ερντογάν, ότι πολιτικοί ηγέτες και κυβερνήσεις δεν καθορίζουν τη χρήση ιερών θρησκευτικών χώρων, και δεν διορίζουν Πατριάρχη, Πάπα, Επίσκοπο, Μουφτή ή Ιερέα».

Αλλά και η διεθνής κινητοποίηση που έγινε για το θέμα αυτό, και κυρίως η παρέμβαση του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών κ. Μάικ Πομπέο καθώς και οι νουθεσίες Γερμανίας, Γαλλίας, αποτελούν την καλλίτερη απάντηση του Πολιτισμένου Κόσμου στην  προκλητική στάση του κ. Ερντογάν, ακόμη και απέναντι στην θρησκεία την οποία και ο ίδιος πιστεύει και η οποία απαγορεύει ρητά την βεβήλωση και την μετατροπή χριστιανικής Εκκλησίας σε τζαμί.

Μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Τουρκίας,  θεωρείται πλέον βέβαιο ότι το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο, όπως λέει το ΣτΕ, θα μπορούσε δυνητικά  ο Ταγίπ Ερντογάν εάν το θέλει να “μετατρέψει σε τζαμί” την χριστιανική Εκκλησία, δεν θα υπογραφεί ποτέ!  (Για την ακρίβεια δεν θα γραφτεί ποτέ!)  Και όπως προφητικά επισημαίνει στην κατακλείδα της επιστολής του ο κ.Κρις Σπύρου: «Πρόεδρε Ερντογάν, Σας υπόσχομαι ότι και η νέα Σας προσπάθεια ιεροσυλίας θα αποτύχει! Θα αποτύχει, διότι, όπως πρόσφατα ένας απλός Αμερικανός διαδηλωτής απάντησε σε δημοσιογράφο που τον ρώτησε «γιατί είσαι στους δρόμους;» είπε: «Διότι θέλω να στείλω μήνυμα στον Πρόεδρο Τραμπ, ότι “Enough is Enough!”, «Αρκετά! Ως εδώ!» Το ίδιο μήνυμα στέλνουν σήμερα και σε Εσάς, Πρόεδρε Ερντογάν, οι ανά την Οικουμένη Χριστιανοί Πιστοί: “Enough is Enough!”, «Αρκετά! Ως εδώ!».