Προβληματισμός για τα εισαγόμενα κρούσματα

Ανησυχία των ειδικών για τα εισαγόμενα κρούσματα, καθώς και για την κατάσταση που επικρατεί στη Βόρεια Ελλάδα εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Κρίσιμες είναι οι επόμενες δύο εβδομάδες για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, μετά και το «άνοιγμα» του Τουρισμού. Την ίδια στιγμή υπάρχει έντονη ανησυχία στις αρχές και τους ειδικούς για τα εισαγόμενα κρούσματα, αλλά και για την έξαρση της πανδημίας στη Βόρεια Ελλάδα.

Την Πέμπτη ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ 28 νέα κρούσματα του ιού στη χώρα. Τα νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν κατανέμονται ως εξής: 7 εισαγόμενα (σ.σ. ταξιδιώτες), 10 στην Ξάνθη, 2 στην Καστοριά, 2 στη Ροδόπη, 3 στη Δράμα, 2 στη Λάρισα, 1 στην Κοζάνη και 1 στην Αττική.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες, 1.121 δείγματα από πτήσεις βγήκαν όλα αρνητικά. Ανάμεσα στα 7 εισαγόμενα κρούσματα, είναι και ένας ταξιδιώτης από την Ινδία, που έφτασε στην Ελλάδα με ανταπόκριση από την Ολλανδία.

Τα συνολικά κρούσματα στη χώρα μας ανέρχονται σε 3458, εκ των οποίων το 55.0% άνδρες αφορά άνδρες. Τα 785 κρούσματα (22.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1914 (55.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οκτώ συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 60 ετών. 4 (50.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 87.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 118 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 192 θανάτους συνολικά στη χώρα. Το τελευταίο θύμα της νόσου είχε καταγραφεί το απόγευμα της Δευτέρας στον νοσοκομείο Αττικόν. Σημειώνεται πως αναμένεται η έκθεση του νοσοκομείου για το αν έπασχε από υποκείμενα νοσήματα, καθώς κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό. Οι 61 (31.8%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 47 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 76 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών). Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:

«Έχουμε μια πυρκαγιά που δεν μπορούμε να σβήσουμε»

Την ανησυχία του για την αύξηση των κρουσμάτων εξέφρασε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, λέγοντας ότι το πρόβλημα είναι η Βόρεια Ελλάδα και κυρίως η Ξάνθη, στην οποία «έχουμε μια πυρκαγιά που δεν μπορούμε να σβήσουμε».

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, ο καθηγητής εμφανίστηκε καθησυχαστικός όσον αφορά στους τουρίστες που φτάνουν στη χώρα μας.

«Ωστόσο σε πόλεις της Βόρειας Ελλάδας παρατηρούνται κρούσματα, καθώς φαίνεται να υπάρχουν μετακινήσεις εργαζομένων στο εξωτερικό, όπως στη Γερμανία και πηγαινοέρχονται στη Θράκη. Επιπλέον, εποχικοί εργάτες από χώρες των Βαλκανίων που πηγαινοέρχονται στη Ελλάδα ενδεχομένως να κάνουν αυτή τη μικρή διασπορά. Ο τουρισμός είναι ελεγχόμενος προς το παρόν», σημείωσε ο κ. Σύψας.

Συνεχίζεται και αυστηροποιείται η καραντίνα στην Ξάνθη

Οι ανακοινώσεις έρχονται την ώρα που αποφασίστηκε η αυστηροποίηση των οριζόντιων μέτρων σε περιοχές της Ξάνθης, με στόχο τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού, μετά και τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα.

Συγκεκριμένα, με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, αποφασίστηκε η παράταση ισχύος των οριζόντιων περιοριστικών μέτρων στους Δήμους Ξάνθης, Μύκης, Τοπείρου, Αβδήρων της ΠΕ Ξάνθης, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς και των επιπτώσεων του κορωνοϊού.

πηγή:newpost.gr