Αμηχανία στον ΣΥΡΙΖΑ-Καταγγελίες Καλογρίτσα

Ομαδικά «πυρά» τόσο από την Αντιπολίτευση όσο και από κυβερνητικά στελέχη συνεχίζεται να δέχεται ο Νίκος Πάππας μετά τις καταγγελίες – φωτιά Καλογρίτσα.

Δύο σχεδόν 24ωρα μετά την αποκάλυψη του Χρήστου Καλογρίτσα ότι  το 2016 όταν ήταν υποψήφιος για την αγορά τηλεοπτικής άδειας έλαβε για λογαριασμό της εταιρίας «Τοξότης», τρία εκατ. ευρώ από εταιρία του εξωτερικού για εικονική σύμβαση, υπό την εποπτεία  και τον συντονισμό του Μεγάρου Μαξίμου ο στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού συνεχίζει να σιωπά.

Κυβερνητικά στελέχη καθώς και τα κόμματα της Αντιπολίτευσης ζητούν την πλήρη διερεύνηση των καταγγελιών, ενώ προτρέπουν τον κ. Παππά να τοποθετηθεί για τις καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας ενώ δε λείπουν και οι φωνές που ζητούν να υπάρξει παρέμβαση εισαγγελέα.

Αξίζει να επισημανθεί ότι τις τελευταίες ώρες πληθαίνουν οι φωνές στην κυβέρνηση και όχι που ρωτούν τον πρώην πρωθυπουργό αν ήξερε όλες αυτές τις μεθοδεύσεις για τις τηλεοπτικές άδειες που φέρεται να έκανε – σύμφωνα με τις καταγγελίες Καλογρίτσα – ο Νίκος Παππάς.

«Είναι σημαντικό να διαλευκανθεί η υπόθεση από τη Δικαιοσύνη» σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης , εκτιμώντας ταυτόχρονα  πως η Δικαιοσύνη έχει επαρκή στοιχεία για να ασχοληθεί με την υπόθεση και να καταδείξει αν πράγματι υπήρξαν όσα καταγγέλλονται.

«Αυτό που διαφαίνεται είναι πως υπήρχε μια διασύνδεση μεταξύ πολιτικής και επιχειρηματικής τάξης» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας για τις σχετικές αποκαλύψεις, σημειώνοντας πως υπήρχε «διάχυτος πολιτικός νεοπλουτισμός», ο οποίος διέκρινε την προηγούμενη διακυβέρνηση και συμπλήρωσε πως «έγινε μια επιχείρηση –συντονισμένη όπως διαφάνηκε- ώστε να ελεγχθούν οι βραχίονες της εξουσίας» τόνισε μιλώντας στο MEGA.

Μετά τις αποκαλύψεις του «κόκκινου εργολάβου» που φέρεται να εμπλέκει τον Νίκο Παππά ως τον ιθύνοντα νου πίσω από την ιστορία της χρηματοδότησης της εταιρείας του προκειμένου να λάβει τηλεοπτική άδεια το 2016, στελέχη της ΝΔ περνούν στην αντεπίθεση ζητώντας να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους.

Αναφερόμενος στην καταγγελίες Καλογρίτσα, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, τόνισε ότι «δείχνει την προσπάθεια της τότε κυβερνήσεως να κάνει πράξη αυτό που λέμε διαπλοκή». Προσέθεσε: «Βρήκαν έναν επιχειρηματία που τον θεωρούσαν φίλο τους, του δώσανε δημόσια έργα στο δρόμο Πάτρα-Πύργο, για να μπει ενώ δε μπορούσε, του βρήκαν χρηματοδότη για να μπει στο διαγωνισμό, του ενέκριναν τα βοσκοτόπια στην Ιθάκη για να είναι νόμιμος.»

Σύμφωνα με τον υπουργό, «εάν ο κ. Παππάς έχει μεσολαβήσει για την έκδοση εικονικών τιμολογίων, έχει διαπράξει σοβαρό ποινικό αδίκημα. Εάν ο κ. Παππάς ως αρμόδιος υπουργός, του οποίου ο ρόλος είναι να είναι αδέκαστος διαιτητής σε μια διαδικασία, εμπλεκόταν στο να στήσει τη διαδικασία, αυτό είναι και ποινικό αλλά και βαρύ πολιτικό ζήτημα.»

«Για τον Νίκο Παππά να πέφτουμε από τα σύννεφα; Δεν τον προλαβαίνουμε με όλα αυτά που γίνονται. Οι σχέσεις Παππά – Καλογρίτσα είναι γνωστές. Όλη αυτή η διαδικασία σημαίνει ότι ο κ. Παππάς προσπαθούσε να στήσει υποψήφιο καναλάρχη. Αυτός που μιλούσε για κάθαρση του τηλεοπτικού τοπίου. Ο κ. Παππάς είναι πίσω από παντού. Με τον Αρτεμίου στη Βενεζουέλα, με τον κ. Μιωνή, με τον κ. Καλογρίτσα. Τελικά τι δουλειά έκανε ο κ. Παππάς;», σημείωσε σχετικά μιλώντας στο MEGA ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Μαρκόπουλος.

«Είναι εδώ και 15 μέρες που απασχολεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχουν θέματα που αφορούν τη δημοκρατία, τους θεσμούς και το τι συνέβαινε με βουλευτές της συγκυβέρνησης και με τον υπόκοσμο. Υπάρχει ζήτημα που αφορά τη δημοκρατία και τον τρόπο που πολιτευτήκαμε. Ο κ. Καλογρίτσας, που έσπασε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ το Πύργος – Πάτρα σε τέσσερις εργολαβίες. Μετά από αυτή τη διαδικασία, επειδή τα 3 εκατ. δεν είναι στραγάλια και κάπου δόθηκαν, εάν ο κ. Καλογρίτσας λέει ψέματα, εγώ θα τον πήγαινα στα δικαστήρια. Πιστεύω ότι τις επόμενες ημέρες να πρέπει να δούμε. Το ηθικό πλεονέκτημα χρησιμοποιήθηκε απέναντι στη δημοκρατική παράταξη για να εξαπατήσουν τον κόσμο», είπε από την πλευρά του ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος από το ΚΙΝΑΛ.

«Πυρά» Κωνσταντοπούλου κατά Τσίπρα

Οι αποκαλύψεις Καλογρίτσα προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση της Ζωής Κωνσταντοπούλου η οποία επιτέθηκε και στον πρώην πρωθυπουργό, τονίζοντας ότι όλες οι δραστηριότητες του Νίκου Παππά ήταν σε γνώση και κατ΄ εντολή του Αλέξη Τσίπρα.

Μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και αναφερόμενη στις αποκαλύψεις για το ρόλο του κ. Παππά, η κ. Κωνσταντοπούλου σημείωσε: «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι ήταν και εν γνώσει του κ. Τσίπρα αυτές οι δραστηριότητες του κ. Παππά αλλά και κατ’ εντολήν του, οτιδήποτε άλλο νομίζω ότι παραβιάζει την κοινή λογική. Μιλάμε για τον στενότερο συνεργάτη του εξαρχής, από την πρώτη στιγμή που έγινε επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας και μιλάμε για το πρόσωπο στο οποίο εμπιστεύτηκε και ανέθεσε πολύ κρίσιμους και νευραλγικούς τομείς της πολιτικής διαχείρισης και της πολιτικής δραστηριότητας της κυβέρνησής του».

«Μιλάμε για έναν εν ενεργεία, πρώτο τη τάξει υπουργό ο οποίος επιδόθηκε σε ένα οργιαστικό παιχνίδι συναλλαγής παρακρατικής και παραδικαστικής λειτουργίας, γιατί στην αποκάλυψη που έγινε ως προς τις συνομιλίες με τον κ. Μιωνή, είναι ξεκάθαρο ότι παζαρεύει μια ποινική υπόθεση και μάλιστα μια υπόθεση που αφορά ζημία σε βάρος του ελληνικού δημοσίου, μιλάει για το σκάνδαλο της Λιστας Λαγκάρντ», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Όσον αφορά τις τελευταίες αποκαλύψεις που έχουν να κάνουν με μπίζνες και συντονισμό χρηματοδότησης κατασκευαστικών εταιρειών προκειμένου να μπουν στο παιχνίδι της ιδιοκτησίας ΜΜΕ μιλάμε επίσης για μια δραστηριότητα η οποία είναι έκνομη, είναι εκτός του πλαισίου δημοκρατίας και κατατείνει τον έλεγχο του πεδίου της ενημέρωσης», επισήμανε η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας.

Πώς αντιδρά ο ΣΥΡΙΖΑ

Η αμηχανία και ο προβληματισμός στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για το μπαράζ αποκαλύψεων που αφορούν στον Νίκο Παππά  δεν κρύβονται.

«Όλα τα κανάλια λειτουργούν έχοντας πάρει και πληρώσει κάποιες άδειες. Εμείς αυτό προσπαθήσαμε να κάνουμε, βάζοντας κάποιους κανόνες. Αν υπάρχει ποινικό φορτίο να πάνε στη δικαιοσύνη να το αποδείξουν. Όποιος έχει στοιχεία να πηγαίνει στον εισαγγελέα και να προχωράει η διαδικασία», απάντησε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας  Ζαχαριάδης.

Στο θέμα αναφέρθηκε και πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, σημειώνοντας ότι  η «τοξικότητά» που, όπως είπε, επιδιώκει η κυβέρνηση με τη «σκανδαλολογία», είναι «μέρος του επιχειρούμενου αποπροσανατολισμού και χειραγώγησης των εξελίξεων».

Πλευρές αυτού του ζητήματος δημοκρατίας, είπε, «είναι το νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση για την επί της ουσίας κατάργηση των διαδηλώσεων, το πλήρες αδιέξοδο στην προανακριτική για τη Novartis και το περίφημο σκάνδαλο της αδιαφανούς διάθεσης των 20 εκατ. ευρώ στα ΜΜΕ».

Ο  βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι «η σκανδαλολογία, στην οποία έχουν επιδοθεί «κύκλοι» τον τελευταίο μήνα, προφανώς με την έμπνευση, την ανοχή και τη στήριξη και της κορυφής της ηγεσίας της ΝΔ, έχει ως μόνο στόχο τον αποπροσανατολισμό από αυτά τα κεντρικά ζητήματα, στα οποία τώρα θα πρέπει κανείς να πάρει θέση».