Επανασύσταση του Ελληνικού Αυστραλιανού Συμβουλίου Βικτώριας

Εκπρόσωποι των σημαντικότερων οργανισμών της ελληνικής ομογένειας συναντήθηκαν την Τετάρτη, 24 Ιουνίου 2020, με στόχο την επανασύσταση του Παραρτήματος του Ελληνικού Αυστραλιανού Συμβουλίου στη Βικτώρια.

Το Ελληνικό Αυστραλιανό Συμβούλιο, που αποτελεί το κορυφαίο κοινοτικό αντιπροσωπευτικό όργανο των Αυστραλών ελληνικής καταγωγής, έχει ως στόχο τη συνεργασία με την κυβέρνηση, αλλά και κρατικούς φορείς, για την αντιμετώπιση βασικών ζητημάτων που απασχολούν την ελληνική παροικία.
Το Ελληνικό Αυστραλιανό Συμβούλιο Βικτώριας (AHC Victoria) επανέρχεται δυναμικά για να δώσει λύση σε μερικά από τα καυτά προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινότητά μας, όπως:

– Τα νομικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου στις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες, σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (1982).
– Η κοινοβουλευτική αναγνώριση των Γενοκτονιών των Ελλήνων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων.
– Η προστασία του Οικουμενικού Πατριαρχείου και των δικαιωμάτων του, συμπεριλαμβανομένης της επαναλειτουργίας της Ιεράς Θεολογικής Σχολής Χάλκης.
– Η διατήρηση και ο σεβασμός της Αγίας Σοφίας ως μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς.
– Η Αυστραλιανή υποστήριξη για την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως κράτους μέλους των Ηνωμένων Εθνών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κοινοπολιτείας των Εθνών.
– Ενημέρωση για τους ANZAC και την ευρύτερη αυστραλιανή κληρονομιά στην Ελλάδα και την Κύπρο.
– Η απονομή εκ μέρους της αυστραλιανής κυβέρνησης μεταλλίου Ελλάδας & Κρήτης 1941 προς τιμήν των ANZAC και του λαού της Κρήτης.
– Ενημέρωση για την ελληνική κληρονομιά των περιοχών της Βόρειας Ελλάδας και συγκεκριμένα της Ηπείρου, της Μακεδονίας και της Θράκης.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε φιλική και άκρως εποικοδομητική ατμόσφαιρα με τη συμμετοχή των ακόλουθων ομογενειακών οργανισμών:

Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας
Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης
Κυπριακή Κοινότητα Μελβούρνης / ΣΕΚΑ
Παμμακεδονική Ένωση Αυστραλίας
Κρητική Ομοσπονδία Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας
Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας
Πανηπειρωτική Ομοσπονδία Αυστραλίας
Ομοσπονδία Μεσσηνιακών Οργανισμών Μελβούρνης και Βικτώριας
Εθνική Ένωση Ελληνοαυστραλών Φοιτητών (NUGAS)
Παναρκαδική Ομοσπονδία Βικτώριας
Πανθρακικός Σύλλογος Μελβούρνης
Δωδεκανησιακή Ομοσπονδία Αυστραλίας
Πανθεσσαλική Ομοσπονδία Αυστραλίας