Διερευνητικές επαφές με την Τουρκία

Στην τελική ευθεία έχουν εισέλθει οι συζητήσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες είχαν διακοπεί το 2016 και συγκεκριμένα τον Μάρτιο εκείνου του έτους.

Κατά πληροφορίες βρίσκονται σε εξέλιξη επαφές μεταξύ των δύο χωρών σε υπηρεσιακό επίπεδο ώστε να οριστικοποιηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες και έπειτα θα υπάρξουν οριστικές ανακοινώσεις για την ημερομηνία έναρξης των διερευνητικών επαφών.

Ανεξάρτητοι παρατηρητές που παρακολουθούν τεκταινόμενα και στις δύο χώρες εκτιμούν πως θεωρητικά – και εάν δεν υποτροπιάσει ο Ερντογάν– οι επαφές θα μπορούσα να επανεκκινήσουν στις 24 Αυγούστου.

Και όλα αυτά φυσικά υπό την αίρεση ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας θα τηρήσει τις φερόμενες δεσμεύσεις του έναντι της Άνγκελα Μέρκελ, ότι δηλαδή, δεν θα βγάλει κάποιο ερευνητικό σκάφος σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και ότι δεν θα υπάρξει κάποια κίνηση που γενικότερα θα οξύνει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Όπως έχει γράψει το Newpost, το Βερολίνο επιδιώκει την εφαρμογή ενός μνημονίου που να προβλέπεται ο εκατέρωθεν σεβασμός και η αποφυγή έντασης προκειμένου να χαραχθεί ένας οδικός χάρτης συζητήσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία (μορατόριουμ).

Αξίζει να σημειωθεί πως οι διερευνητικές επαφές που είχαν διακοπεί το 2016, αφορούσαν στον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Σε αυτό το πλαίσιο, σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε δηλώσεις του υπενθύμισε τις πάγιες θέσεις της Ελλάδας, ότι δηλαδή δεν διαπραγματευόμαστε υπό το καθεστώς απειλών καθώς επίσης και ότι η μόνη μας διαφορά με την Άγκυρα, έγκειται στην υφαλοκρηπίδα και τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών.