ΚΙΝ.ΑΛ. για τον Απόδημο Ελληνισμό

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Η κυβέρνηση με Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ αρ. 63) από 5.8.2020, όχι μόνο δεν αναβαθμίζει τη σχέση μεταξύ ελληνικού κράτους και των εκατομμυρίων Ελλήνων που ζουν στο Εξωτερικό και επιθυμούν την σύνδεσή τους με την Πατρίδα και την αλληλεπίδραση μεταξύ εθνικού κέντρου και Διασποράς, αντιθέτως προχωρά στη συγχώνευση του ενός και μοναδικού θεσμού της Πολιτείας που έχει ως αποκλειστική ενασχόληση τον Απόδημο Ελληνισμό, αυτόν της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού (ΓΓΑΕ), μαζί με άλλες Γραμματείες“.  Αυτό τονίζεται σε ανακοίνωση του Τομέα Απόδημου Ελληνισμού του Κινήματος Αλλαγής (ΚΙΝ.ΑΛ) με αφορμή  τον “Μίνι” ανασχηματισμό της Κυβέρνησης στα πλαίσια του οποίου ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού έγινε και Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας, με την δεύτερη να προηγείται της πρώτης στην “ρεκλάμα”,  όπως προέβλεπε ο νέος Κανονισμός του Υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος, όμως, ακόμη δεν έχει ψηφισθεί από τη Βουλή!

Δηλαδή, πρώτα βαφτίζουν τη συγχώνευση στο πρόσωπο του Γραμματέα  (Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού),  προφανώς για να καταλαγιάσουν τις αντιδράσεις της Ομογένειας,  και μετά θα νομιμοποιήσουν τη συγχώνευση των Γενικών Γραμματειών, με την ψήφιση του Κανονισμού του Υπουργείου Εξωτερικών!

Επομένως, αυτή την ώρα έχουμε  Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού, αλλά δεν έχουμε Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού!

Η Ανακοίνωση ΚΙΝ.ΑΛ.

«Η κυβέρνηση με Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ αρ. 63) από 5.8.2020, όχι μόνο δεν αναβαθμίζει τη σχέση μεταξύ ελληνικού κράτους και των εκατομμυρίων Ελλήνων που ζουν στο Εξωτερικό και επιθυμούν την σύνδεσή τους με την Πατρίδα και την αλληλεπίδραση μεταξύ εθνικού κέντρου και Διασποράς, αντιθέτως προχωρά στη συγχώνευση του ενός και μοναδικού θεσμού της Πολιτείας που έχει ως αποκλειστική ενασχόληση τον Απόδημο Ελληνισμό, αυτόν της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού (ΓΓΑΕ), μαζί με άλλες Γραμματείες.

Ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση κώφευσαν στις έντονες αντιδράσεις και τις διαμαρτυρίες της Ομογένειας που σωρηδόν έφταναν τους τελευταίους μήνες σ’ αυτούς για την -κατ’ ουσία- κατάργηση ενός επιτελικού Οργάνου του Κράτους, όπως είναι η ΓΓΑΕ, και την μετατροπή της σε μια γραφειοκρατική υπηρεσία.

Επί της ουσίας αγνόησαν επιδεικτικά όλους εκείνους τους ομογενειακούς φορείς του Ελληνισμού, από τους οποίους η Βουλή των Ελλήνων, μόλις λίγες εβδομάδες πριν, ζητούσε να αντιδράσουν συντονισμένα και συντεταγμένα ώστε να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμης της χώρας που διαμένουν ως προς την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία από μουσείο σε τζαμί, κάτι που φυσικά και αυτονόητα έπραξαν.

Λυπούμαστε πολύ κύριε Πρωθυπουργέ που δεν αντιλαμβάνεστε ότι το συγκριτικό μας πλεονέκτημα ως έθνος είναι τα διασπορικά δίκτυα του Ελληνισμού, τα οποία έχουν δύναμη και πολλαπλές δυνατότητες να υποστηρίξουν την Πατρίδα σε όλα τα επίπεδα. Δεν είναι τυχαίο πως ούτε καν μια αποκλειστική Γραμματεία δεν τους χαλαλίζετε.

Θυμώνουμε γιατί ειδικά τα τελευταία χρόνια που η χώρα μας περνά μέσα από Συμπληγάδες, δεν υπάρχει κυβερνητικό σχέδιο που να ενώνει τις δυνάμεις του απανταχού Ελληνισμού.

Γι’ αυτό τον λόγο επείγει να προσδιοριστούν οι στρατηγικοί στόχοι για τον Απόδημο Ελληνισμό, οι οποίοι πρέπει να είναι ενταγμένοι στην συνολική εθνική στρατηγική της χώρας.

Η δική μας θέση παραμένει σταθερή: Η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού να αποκτήσει τα χαρακτηριστικά ενός μίνι υπουργείου που να χαράζει πολιτική και να ανταποκρίνεται στις αυξημένες απαιτήσεις των καιρών, ώστε να συνεχιστεί η αδιαμεσολάβητη, ουσιαστική, παραγωγική και αποτελεσματική σχέση της χώρας με το άλλο μισό του έθνους μας, τους Έλληνες του Εξωτερικού.

Η Γραμματέας του Τομέα

Κατερίνα Αυξεντίου»

 

Φωτογραφία, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχεται την Πρόεδρο του ΚΙΝ.ΑΛ. Φώφη Γεννηματά στο πρωθυπουργικό Γραφείο.