Ο Στιβ Γεωργανάς καλεί Morrison για προκλήσεις Ερντογάν

Αγελαϊδα, Αυστραλία.-Ο Ελληνοαυστραλός βουλευτής της Αδελαΐδας, Στιβ Γεωργανάς, με επιστολή του προτρέπει τον ομοσπονδιακό πρωθυπουργό, Scott Morrison, να λάβει θέση, όπως άλλες χώρες διεθνώς, υπέρ της διασφάλισης της ειρήνης και της σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο.

Ακόμη, καταθέτει πρόταση (notice for motion) προς το Κοινοβούλιο σχετικά με το εν λόγω ζήτημα.

Ειδικότερα, σε σχέση με την αυξανόμενη ένταση στην περιοχή, ο κ. Γεωργανάς γράφει προς τον κ. Morrison:

«Αγαπητέ πρωθυπουργέ,

Από πρόσφατες αναφορές σε ΜΜΕ και τις συζητήσεις που είχα με εκπροσώπους της κοινότητας είναι προφανές ότι εντάσεις κλιμακώνονται στα νερά της ανατολικής Μεσογείου.

Η Τουρκία έχει καταστεί όλο και περισσότερο ενεργή στην ανατολική Μεσόγειο στην προσπάθειά της να ερευνήσει για πετρέλαιο και αέριο, κάτι το οποίο έχει ως συνέπεια προφανείς παραβιάσεις της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (AOZ).

Σε μία άλλη προκλητική κίνηση, η Τουρκία επιχείρησε να εδραιώσει τη δική της ΑΟΖ μεταξύ των λιβυκών και τουρκικών ακτών. Μία κίνηση που είναι παράνομη καθώς αγνοεί ήδη εδραιωμένων ΑΟΖ στην περιοχή.

Εκτιμώ ότι, ως μέλος της διεθνούς κοινότητας, η Αυστραλία δεν μπορεί να παραμείνει σιωπηλή σε αυτό το ζήτημα.

Πρέπει να διαδραματίσουμε το ρόλο μας για να διασφαλίσουμε πως η ευαίσθητη ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή διατηρείται μαζί με τη συμφωνημένη κυριαρχία όλων των κρατών που εμπλέκονται.

Επιπρόσθετα, είναι προς το συμφέρον της Αυστραλίας να συμμετάσχουμε στη διεθνή κοινότητα για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα στην περιοχή, σύμφωνα με τη Συνθήκη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, το οποίο αναγνωρίζει υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ στα νησιά εντός των χωρικών υδάτων της ανατολικής Μεσογείου.

Αυτό είναι ιδιαίτερης σημασίας καθώς αν δημιουργηθεί προηγούμενο ως συνέπεια της αμφισβήτησης περιοχών στην ανατολική Μεσόγειο, μπορεί να έχει ακούσιες συνέπειες σε άλλες χώρες, όπως η Αυστραλία.

Γι’ αυτό, με σεβασμό σας καλώ να συμμετάσχετε με άλλους παγκόσμιους ηγέτες, μεταξύ των οποίων πολλοί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ, στην ενθάρρυνση των χωρών που εμπλέκονται να σεβαστούν τις υπάρχουσες ΑΟΖ και να διατηρήσουν μία ειρηνική συνύπαρξη όλων των εθνών στην ανατολική Μεσόγειο.

Με εκτίμηση,

Στιβ Γεωργανάς MP».

Προς το Κοινοβούλιο ο κ. Γεωργανάς αναφέρει ότι κατά την επόμενη ημέρα συνεδρίασης θα προτείνει η Βουλή να:

(1) Λάβει υπόψη ότι οι πρόσφατες προσπάθειες της τουρκικής κυβέρνησης να διεξάγει διερευνητική εξόρυξη στην ανατολική Μεσόγειο, καθώς και την προσπάθεια να εδραιώσει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) μεταξύ των λυβικών και των τουρκικών ακτών, ενέχει την πιθανότητα να διαταράξει την αβέβαιη ειρήνη που υπάρχει μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

(2) Αναγνωρίσει:

(α) Ότι πολλά ελληνικά νησιά στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο είναι σε κοντινή απόσταση από τα τουρκικά παράλια, καθιστώντας περίπλοκα ζητήματα στα χωρικά ύδατα και στην υφαλοκρηπίδα.

(β) Ότι το Ελληνικό νησί Καστελλόριζο, που βρίσκεται 2 χλμ από την ηπειρωτική Τουρκία, είναι στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης και οι κάτοικοί του νιώθουν απειλή από την τρέχουσα συμπεριφορά της Τουρκίας.

(γ) Ότι οποιαδήποτε επιθετική συμπεριφορά σε αυτή τη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή έχει φέρει Ελλάδα και Τουρκία στα πρόθυρα πολέμου στο παρελθόν.

(3) Καλέσει την κυβέρνηση να:

(α) Συμμετέχει με την υπόλοιπη ΕΕ στην έκκληση προς την τουρκική κυβέρνηση να παύσει τέτοιες προκλητικές ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο.

(β) Παροτρύνει ώστε ζητήματα που αφορούν την οριοθέτηση ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα να διευθετηθούν με διαπραγματεύσεις με καλή πίστη».