Ο νέος που έσπειρε θάνατο στo Ουισκόνσιν

Το περιστατικό της Τρίτης, που προέκυψε όταν φερόμενα ως μέλη παραστρατιωτικών οργανώσεων προγραμμάτισαν αντισυγκέντρωση κατά των διαδηλώσεων του κινήματος Black Lives Matter, επιβεβαιώνει ένα φρικτό γεγονός: Οι ένοπλοι αντι-διαδηλωτές έχουν καταστεί συνηθισμένο φαινόμενο στις ΗΠΑ, όπου οι νόμοι περί οπλοκατοχής χαρακτηρίζονται από πολύ μεγαλύτερη χαλαρότητα σε σχέση με τον υπόλοιπο πλανήτη.

Ποιος είναι ο 17χρονος φερόμενος ως εκτελεστής

Έχοντας μεγαλώσει στα βόρεια προάστια του Σικάγο, ο 17χρονος ακολουθούσε τις δυνάμεις της αστυνομίας σε βοηθητικούς ρόλους, ενώ τα προφίλ του στα κοινωνικά δίκτυα είναι πλημμυρισμένα από το σύνθημα «Blue Lives Matter». Πρόκειται για μια αναφορά στο γνωστό σύνθημα Black Lives Matter, το οποίο αναφέρεται στην αξία της ζωής των αστυνομικών, καλώντας σε ενίσχυση της ελευθερίας κινήσεων τους, στο όνομα της προστασίας τους. Υπάρχουν βίντεο στα οποία ο νεαρός εμφανίζεται σε προεκλογικές συγκεντρώσεις του Τραμπ, αλλά και φωτογραφίες του, στις οποίες ποζάρει με όπλα.

Κατά τα άλλα ο 17χρονος, ο οποίος συνελήφθη την Τετάρτη με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας πρώτου βαθμού από πρόθεση, παραμένει σε μεγάλο βαθμό άγνωστος. Όμως οι γείτονες και οι θεσμοί της περιοχής στην οποία ζούσε κάνουν λόγο για έναν νεαρό άνδρα που εγκατέλειψε το σχολείο και ο οποίος αντιμετώπιζε τους αστυνομικούς ως προσωπικούς του ήρωες.

Παράλληλα, ο Ρίτενχαους λάμβανε μέρος σε προγράμματα δοκίμων δύο αστυνομικών τμημάτων της περιοχής του, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία των προγραμμάτων. Οι συγκεκριμένες πρωτοβουλίες έχουν ως στόχο να επιτρέψουν στους συμμετέχοντες να «εξετάσουν το ενδεχόμενο μιας καριέρας στην αστυνομία». Στο πλαίσιό τους, οι συμμετέχοντες συνοδεύουν αστυνομικούς σε περιπολίες και σε εκπαίδευση με όπλα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα τους, η οποία έκτοτε έχει «κατέβει», σύμφωνα με την Washington Post.

Οπαδός του Τραμπ

Πρόσφατα, ο Ρίτενχαους εργάστηκε ως ναυαγοσώστης, όμως απολύθηκε τον Μάρτιο. Λίγες εβδομάδες αργότερα παρευρέθηκε σε προεκλογική συγκέντρωση του Τραμπ, από όπου και ανάρτησε βίντεο από την πρώτη σειρά στο TikTok, σύμφωνα με το Buzzfeed News. Όπως αναφέρει η Washington Post, έκτοτε και αυτό το βίντεο έχει διαγραφεί.

Η προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ φρόντισε να κρατήσει αποστάσεις τόσο από τον ίδιο τον Ρίτενχαουζ όσο και από το βίντεο του, με τον εκπρόσωπό της Τιμ Μέρτοου να δηλώνει στο The Post ότι ο ο πρόεδρος των ΗΠΑ «έχει καταδικάσει κάθε μορφή βίας επανειλημμένως και με συνέπεια».

«Αυτός ο άνθρωπος δεν είχε καμία σχέση με την καμπάνια μας και στηρίζουμε πλήρως την Αστυνομία για την άμεση δράση της για αυτή την υπόθεση», συμπλήρωσε.

«Μέρος της δουλειάς μου η προστασία των πολιτών»

Εκτός από το υλικό από την προεκλογική συγκέντρωση, το προφίλ του Ρίτενχαουζ στο Facebook είναι σχεδόν ολοκληρωτικά αφιερωμένο στις τιμητικές αναρτήσεις για την αστυνομία. Μάλιστα, το 2018 είχε επιχειρήσει να συγκεντρώσει χρήματα μέσω του Facebook για μια ΜΚΟ που όπως σημείωνε «έχει στόχο την ενίσχυση της σχέσης μεταξύ των αστυνομικών και των κοινοτήτων τις οποίες αυτοί υπηρετούν».

Λίγα λεπτά πριν την επίθεση, ο Ρίτενχαουζ είχε μιλήσει στην Daily Caller λέγοντας: «Μέρος της δουλειάς μου είναι και η προστασία των πολιτών. Αν κάποιος έχει τραυματιστεί, τρέχω να τον βοηθήσω παρά τους κινδύνους. Για αυτό έχω μαζί μου το όπλο μου. Πρέπει, προφανώς, να προστατεύσω τον εαυτό μου».

Ο Ρίτενχαουζ είναι υπερβολικά μικρός σε ηλικία για να μπορεί να οπλοφορεί στο Ουισκόνσιν, όπως αναφέρει η Tribune, όμως οι αστυνομικοί που βρίσκονταν στην περιοχή δεν επιχείρησαν να τον σταματήσουν, τόσο πριν όσο και μετά την επίθεση. Μάλιστα, σε βίντεο αστυνομικοί σε τεθωρακισμένο όχημα εμφανίζονται να προσφέρουν στον ίδιο και σε άλλους νερό και να τους λένε ότι εκτιμούν την παρουσία τους στο σημείο.

Ένα συνηθισμένο φαινόμενο

Σε όλη τη διάρκεια του χάους που επικράτησε το βράδυ της Τρίτης στην Κενόσα του Ουισκόνσιν, ένοπλοι πολίτες εμφανίζονταν να κυκλοφορούν στους δρόμους της πόλης. Φαίνεται πως είχαν συρρεύσει στο σημείο μετά από εκκλήσεις στα κοινωνικά δίκτυα, όπου ομάδες καλούσαν πολίτες να πάρουν τα όπλα τους και να στηρίξουν τους αστυνομικούς, τους οποίους παρουσίαζαν ως αδύναμους να ελέγξουν τις αντιρατσιστικές διαδηλώσεις που ξέσπασαν μετά τον βαρύτατο τραυματισμό ενός ακόμη μαύρου Αμερικανού από αστυνομικούς.

Συνταγή αιματοχυσίας

Οι παραστρατιωτικές οργανώσεις και οι θιασώτες τους έχουν καταστεί συνηθισμένο φαινόμενο στις ΗΠΑ φέτος το καλοκαίρι, έχοντας εμφανιστεί σε δεκάδες διαδηλώσεις για να αντιμετωπίσουν τους πολίτες που διαμαρτύρονται για τη ρατσιστική αστυνομική βία. Οι ειδικοί που καταγράφουν αυτή τη δραστηριότητα έχουν προειδοποιήσει για τη χρήση ισχυρών όπλων από ανεκπαίδευτους πολίτες κατά τη διάρκεια αυτών των τεταμένων διαδηλώσεων, κάνοντας λόγω για συνταγή αιματοχυσίας.

«Όταν έχεις όλα αυτά τα στοιχεία μαζί – μια εύθραυστη πολιτική συγκυρία, πολλή παραπληροφόρηση και ομάδες με βαρύ οπλισμό – το ερώτημα είναι πότε θα συμβεί κάτι πραγματικά επικίνδυνο», εξηγεί στην Washington Post η Λίντσεϊ Σούμπινερ, διευθύντρια του προγράμματος για την παρακολούθηση παραστρατιωτικών οργανώσεων και άλλων εξτρεμιστικών ομάδων στο Western States Center.

Μεταξύ άλλων, σε βίντεο από τη διαδήλωση της Τρίτης εμφανίζονται και μέλη της οργάνωσης «boogaloo boys», μιας περιθωριακής αντικρατικής ομάδας, τα μέλη της οποίας ενίοτε φορούν χαβανέζικα πουκάμισα και καλούν σε έναν δεύτερο αμερικανικό εμφύλιο.

Ορισμένοι συμμετέχοντες στην αντιρατσιστική διαδήλωση ήταν επίσης οπλισμένοι.

Αυτόκλητοι εκδικητές

Η Όρεν Σέγκαλ, αντιπρόεδρος του Κέντρου για τον Εξτρεμισμό στην Ομάδα Κατά της Δυσφήμισης, αναφέρει ότι σε προκαταρκτική εξέταση ο Ρίτενχαουζ δεν φαίνεται να έχει ξεκάθαρη σύνδεση με παραστρατιωτικές ή εξτρεμιστικές οργανώσεις, ωστόσο αυτό είναι ακόμη πιο ανησυχητικό αφού καθιστά εμφανή την πρόσφατη τάση εκδήλωσης στήριξης προς τους αστυνομικούς μέσω της ένοπλης παρουσίας σε διαδηλώσεις.

Αυτού του είδους οι «αυτόκλητοι εκδικητές» συχνά οργανώνονται στο διαδίκτυο, γύρω από την χαλαρή κοινή πεποίθηση ότι πρέπει να βοηθήσουν τους αστυνομικούς, εξηγεί η Σέγκαλ «χωρίς όμως να συνδέονται απαραίτητα από μια συνεκτική κοινή ιδεολογία».

Αν και ορισμένες από αυτές τις ομάδες έχουν ιστορία δεκαετιών, άλλες σχηματίστηκαν – ή διευρύνθηκαν σημαντικά – πρόσφατα, ως αντίδραση στα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κοροναϊού και των αντιρατσιστικών διαδηλώσεων που ξέσπασαν σε όλη τη χώρα.

Κοινό μοτίβο

Οι εμφανίσεις τους πλέον ακολουθούν ένα καθιερωμένο μοτίβο. Συχνά προηγούνται αναρτήσεις – εκκλήσεις για ένοπλη παρουσία μέσω των κοινωνικών δικτύων, αλλά και ψευδείς ειδήσεις ότι οι διαδηλωτές σκοπεύουν να προχωρήσουν σε κλοπές ή καταστροφές. Έπειτα αρκετοί πολίτες – κυρίως λευκοί άνδρες – παρουσιάζονται στις διαδηλώσεις, παραμονεύοντας, φορώντας ρούχα που παραπέμπουν σε στρατιωτικές στολές και κρατώντας όπλα.

Τα μέλη αυτών των αντισυγκεντρώσεων ισχυρίζονται ότι στοχεύουν στη διατήρηση της τάξης και τη στήριξη των αστυνομικών. Οι διαδηλωτές τους αντιμετωπίζουν ως μια επικίνδυνη και απειλητική παρουσία με ρατσιστικούς σκοπούς. Άλλωστε, ορισμένοι εξ αυτών φορούν σύμβολα υπέρ της ανωτερότητας των λευκών ή και υιοθετούν ανοιχτά νεοναζιστικές απόψεις εναντίον των μαύρων πολιτών και των μεταναστών.

Πηγή: www.washingtonpost.com/in.gr