Αναδίπλωση Στόλτενμπεργκ

Αναδίπλωση την Παρασκευή από τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Όπως ανέφερε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ Γιάννης Παλαιολόγος, ο επικεφαλής της Συμμαχίας δήλωσε ότι «είναι περισσότερο τεχνικές συζητήσεις παρά διαπραγματεύσεις» και ξεκαθάρισε πως δεν αντικαθιστούν τις προσπάθειες της Γερμανίας για πολιτική διαπραγμάτευση.

Ο ΓΓ. του ΝΑΤΟ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει συμφωνία για τη μορφή του μηχανισμού αποτροπής συγκρούσεων. «Δεν υπάρχει συμφωνία ακόμη, αλλά οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει», τόνισε.

«Μετά τις συζητήσεις μου με Έλληνες και Τούρκους ηγέτες, οι δύο σύμμαχοι συναντήθηκαν ήδη για τεχνικές συζητήσεις εδώ στο ΝΑΤΟ. Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός αποτροπής σύγκρουσης για τη μείωση του κινδύνου συμβάντων και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν έχει επιτευχθεί ακόμη συμφωνία σχετικά με τον μηχανισμό. Πρόκειται για τεχνικές συζητήσεις, και όχι για διαπραγματεύσεις σχετικά με τις υποκείμενες διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, και ως σκοπό έχουν να συμπληρώσουν παρά να υποκαταστήσουν τις προσπάθειες της Γερμανίας για πολιτική διαμεσολάβηση με στόχο την αποκλιμάκωση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως σημείωσε, και οι δύο χώρες είναι αξιόλογα μέλη της συμμαχίας. Πρόκειται για τεχνικές συζητήσεις για την προσπάθεια δημιουργίας μηχανισμών αποτροπής συγκρούσεων.

«Αυτές οι συνομιλίες έχουν ήδη ξεκινήσει, έχουν ήδη συναντηθεί (οι εκπρόσωποι των δύο χωρών), συναντιούνται σε στρατιωτικό επίπεδο. Είναι σημαντικό να ξεχωρίσουμε αυτές τις τεχνικές-στρατιωτικές συνομιλίες από τις διαπραγματεύσεις για τις οποίες η Γερμανία προσπαθεί να ξεκινήσει και να δημιουργήσει ένα πλαίσιο, το οποίο προορίζεται για αποκλιμάκωση και καλύπτει διαφωνίες όπως οριοθέτηση και ΑΟΖ» δήλωσε ο κ. Στόλτενμπεργκ.

«Αυτό που προσπαθώ να κάνω είναι η αποφυγή της σύγκρουσης και η ανάπτυξη μηχανισμού αποφυγής σύγκρουσης, καθώς έχουμε πολλά πλοία στη Μεσόγειο, πρέπει να έχουμε τεχνικές συζητήσεις για αποφυγή σύγκρουσης» διευκρίνισε ο επικεφαλής της Συμμαχίας.

Πηγή: skai.gr