«Το Βασίλειο»: Το νέο βιβλίο του μετρ Τζο Νέσμπο στα ελληνικά

Λίγες ημέρες μετά την κυκλοφορία στην πατρίδα του Νορβηγία και στη Μεγάλη Βρετανία, κυκλοφορεί και στην Ελλάδα -στις 17 Σεπτεμβρίου- το νέο βιβλίο του μετρ Τζο Νέσμπο, με τίτλο «Το Βασίλειο» (εκδόσεις Μεταίχμιο, μετάφραση από τα νορβηγικά Σωτήρης Σουλιώτης).

Το βιβλίο, εκτός σειράς Χάρι Χόλε, έχει ήδη λάβει ενθουσιώδεις κριτικές, όπως ενδεικτικά, «O Jo Nesbo επιστρέφει µε µια ανατριχιαστική ιστορία εκτός σειράς Χάρι Χόλε που φέρνει στον νου κλασικούς συγγραφείς του νουάρ» (Booklist) και «Οι ψευδαισθήσεις μιας οικογένειας και της κλειστής κοινωνίας ενός χωριού χτίζονται για να γκρεμιστούν θεαματικά μέσα από την επική αφήγηση του Jo Nesbo» (Kirkus Reviews).

Δύο αδέλφια, μια πόλη και πολλά σκοτεινά μυστικά

Με φόντο ένα ορεινό χωριό της Νορβηγίας, ο Νέσμπο στήνει μια ιστορία με  πρωταγωνιστές δύο αδέρφια την οποία μας αφηγείται σε πρώτο πρόσωπο ο μεγάλος, ο Ρόι.

Ο Ρόι είναι τριαντάρης, μοναχικός και δουλευταράς. Διευθύνει το βενζινάδικο του χωριού με επιτυχία. Οι κάτοικοι της μικρής κοινότητας τον σέβονται αλλά δεν τον πολυπλησιάζουν, άλλωστε δεν τον έχουν δει ποτέ με γυναίκα οπότε τον ακολουθεί η φήμη του ομοφυλόφιλου.

Ο Καρλ, ο νεότερος αδελφός, σπουδαγμένος στην Αμερική, επιστρέφει ύστερα από χρόνια στο χωριό με τον αέρα του επιτυχημένου επιχειρηματία μαζί με μια εξωτική καλλονή, την αρχιτέκτονα Σάνον από τα Μπαρμπάντος. Το σχέδιό του είναι να χτίσει πάνω στη βουνοπλαγιά που ανήκει στην οικογένεια ένα ξενοδοχείο-σπα με συνιδιοκτήτες-επενδυτές τους κατοίκους του χωριού. Όλοι θα επενδύσουν από λίγο και όλοι θα μοιραστούν τα κέρδη.

Το σχέδιό του που παρουσιάζει στη συνέλευση των κατοίκων και υπόσχεται ανάπτυξη της περιοχής τον χρήζει αυτομάτως σωτήρα της πόλης. Όλοι αγωνιούν για τον μαρασμό της περιοχής λόγω του νέου εθνικού δρόμου που θα περνάει έξω από την κοινότητα και το ξενοδοχείο-σπα στη βουνοκορφή είναι η θεόσταλτη λύση. Η ανάπτυξη θα έρθει να τους σώσει. Χαρακτηριστική η σύγκριση του Καρλ με τον ιεροκήρυκα Άρμαντ, μια εικόνα από το παρελθόν, ο οποίος γυρνούσε στα χωριά κήρυττε τον λόγο του θεού και «γιάτρευε» τους ασθενείς.

Η ζωή του Ρόι έρχεται τα πάνω κάτω: όχι μόνο λόγω της ξαφνικής εξωστρέφειας που του επιβάλλεται αλλά και λόγω της Σάνον την οποία ερωτεύεται ακαριαία.

Τη σχέση των δύο αδελφών ωστόσο σκιάζει το παρελθόν. Από την αρχή του βιβλίου και ως τις πρώτες διακόσιες περίπου σελίδες νομίζουμε ότι ο Ρόι, τον οποίο βαραίνει φριχτή ντροπή, είναι ο βιαστής του αδερφού του. Όπως αποδεικνύεται όμως ο πατέρας τους ήταν αυτός που κακοποιούσε συστηματικά τον μικρό αδερφό και ο μεγάλος έχει τύψεις που δεν ύψωνε το ανάστημά του για να τον εμποδίσει. Για να συμπληρωθεί το τοξικό οικογενειακό περιβάλλον, η μητέρα φαίνεται πως είχε αντιληφθεί τι συνέβαινε τα βράδια στον μικρότερό της γιο, αλλά ήταν τόσο εξαρτημένη-ερωτευμένη με τον πατέρα που δήλωσε ευθαρσώς στον Ρόι ότι δεν θα μπορούσε να ζήσει χωρίς τον σύζυγό της.

Σιγά σιγά ξετυλίγεται το παρελθόν και η πραγματική φύση των σχέσεων των δύο αδελφών καθώς και τα εγκλήματά τους. Ο Ρόι σε ηλικία δεκαεπτά ετών, όταν πλέον δεν αντέχει τις νυχτερινές επισκέψεις στο παιδικό δωμάτιο και τις περιπτύξεις του πατέρα με τον αδελφό του στο κάτω κρεβάτι της κουκέτας, αποφασίζει να λύσει το πρόβλημα μια και καλή. Κόβει τα φρένα στο αυτοκίνητο των γονιών του και εκείνοι πέφτουν στον γκρεμό σε μια επικίνδυνη στροφή λίγο παρακάτω από το κτήμα τους.

Τα δύο αδέλφια μεγαλώνουν στο εξής μόνα τους, με μόνο συγγενή τον θείο Μπέρναρντ. Ο δυσλεκτικός Ρόι δουλεύει στο συνεργείο του θείου και τα σαββατόβραδα δέρνει κόσμο, κυρίως όποιον τα βάζει με τον αδερφό του τον Καρλ που είναι αστέρι στο σχολείο, δημοφιλής και ερωτύλος με πολλές κατακτήσεις….

Το βιβλίο κυκλοφορεί και σε συλλεκτική έκδοση με πολυτελή κουβερτούρα, υπογραφή και πρόλογο του συγγραφέα σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων.

Την πρώτη ημέρα κυκλοφορίας του βιβλίου, Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου, στις 6 μ.μ., ο Νέσμπο συνομιλεί στο #PublicEventsGoSocial με τον Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο, κριτικό κινηματογράφου – δημοσιογράφο, για την αστυνομική λογοτεχνία, για τον διάσημο ήρωά του Χάρι Χόλε και τη μελλοντική του πορεία, για τη συγγραφική του καριέρα και φυσικά για Το Βασίλειο, το νέο του συγκλονιστικό θρίλερ για δύο αδέρφια και τα σκοτεινά μυστικά μιας ζωής.

Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά με διαδοχική μετάφραση και η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Νορβηγίας.

Huffintonpost.gr

photo/Leonardo Cendamo via Getty Images