Μαγιορκίνης: Στην Αττική ο δείκτης R πάνω από το 1

Αθήνα.- Με τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα και τα σημερινά 339 κρούσματα, που καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο, η τάση του ιού παραμένει αυξητική.

Όπως είπε στη χθεσινή (Παρασκευή 18/9) ο Γκίκας Μαγιορκίνης φαίνεται ότι συνεχίζονται οι τάσεις υπέρβασης των 300 κρουσμάτων και το επίκεντρο παραμένει να είναι στην Αττική.

Αυξητική τάση, επίσης, σημειώνεται και στους διασωληνωμένους, οι οποίοι σήμερα ανήλθαν στους 71.

Ωστόσο, ο επιδημιολόγος τόνισε ότι τα σημερινά κρούσματα οφείλονται σε γεγονότα που συνέβησαν 10 μέρες πριν. Σημαντικό ρόλο έπαιξε στην αύξηση των κρουσμάτων η επάνοδος των αδειούχων.

Η αποτελεσματικότητα των μέτρων θα φανεί σε 10-14 μέρες, όπως εξήγησε ο κ. Μαγιορκίνης, ενώ τόνισε ότι ενισχύονται οι συστάσεις για τους άνω των 65 ετών.

Η χρήση της μάσκας αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μέτρα επιβράδυνσης της επιδημίας.

Ο δείκτης μετάδοσης, όπως εξήγησε, εξαρτάται από τις μετρήσεις που βλέπουμε 10 μέρες πριν. Δεν έχουμε καλή εκτίμηση για σήμερα, όμως, φαίνεται ότι κινείται γύρω από το 1.

Για την Αττική, ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι έχει ανέβει λίγο πάνω από το 1, όμως το πού θα «κλειδώσει» ο δέικτης θα είναι σίγουρο σε 10 μέρες.

«Όλα τα αστικά κέντρα είναι εκκολαπτήρια, δεν είναι κάτι που μας εκπλήσσει», είπε.

Για τη Λέσβο επεσήμανε ότι υπάρχει σχέδιο για μαζικά τεστ και ειδικά διαμορφωμένους χώρους περίθαλψης. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει πάνω από 4.500 τεστ, εκ των οποίων τα 187 βγήκαν θετικά.

Σχετικά με τα εμβόλια για τον κορωνοϊό, ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι εκείνο της εταιρείας MODERNA βρίσκεται στη φάση 3 και είναι βασισμένο σε αντιγόνα για καταπολέμηση του ιού.

Έχουν πάρει μέρος στις κλινικές δοκιμές πάνω από 25.000 εθελοντές, ενώ ο στόχος είναι να συμπληρώσουν τους 30.000.

Κανείς, ούτε οι εθελοντές ούτε οι γιατροί, δε γνωρίζει ποιος παίρνει το εμβόλιο ή το placebo. Αν δεν υπάρξουν σοβαρές παρενέργειες το εμβόλιο θα προχωρήσει στο στάδιο της αδειοδότησης.

Πηγή: skai.gr