Πέθανε ο θρυλικός κιθαρίστας της ροκ Έντι Βαν Χάλεν

Ο Έντι Βαν Χάλεν, ένας από τους πλέον επιδραστικούς κιθαρίστες της ροκ και ιδρυτικό μέλος του γκρουπ που πήρε το όνομά του, πέθανε σε ηλικία 65 ετών, χάνοντας την μάχη με τον καρκίνο, όπως ανακοίνωσε στο twitter ο γιος του.

«Δεν μπορώ να πιστέψω ότι χρειάζεται να το γράψω αυτό, αλλά ο πατέρας μου, ’Εντουαρντ Λούντβικ Βαν Χάλεν έχασε την μακρά και επίπονη μάχη με τον καρκίνο σήμερα το πρωί», έγραψε ο γιος του Βόλφγκανγκ Βαν Χάλεν. «Ήταν ο καλύτερος πατέρας που θα μπορούσα να έχω. Κάθε στιγμή που μοιράστηκα μαζί του πάνω στη σκηνή και εκτός σκηνής ήταν δώρο. Η καρδιά μου έχει ραγίσει και δεν πιστεύω ότι θα ανακάμψω ποτέ πλήρως από αυτή την απώλεια. Σ΄αγαπώ τόσο πολύ, μπαμπά», καταλήγει το μήνυμα.

Ο βιρτουόζος της κιθάρας εντάχθηκε στο Rock & Roll Hall of Fame το 2007 μαζί με τα μέλη του γκρουπ, Μάικλ Άντονι, τον αδελφό του Άλεξ και τον τραγουδιστή Ντέιβιντ Λι Ροθ.

Το συγκρότημα ιδρύθηκε το 1972 στην Πασαντίνα της Καλιφόρνια -ο Έντι Βαν Χάλεν είχε γεννηθεί στην Ολλανδία και μεγάλωσε στην Πασαντίνα- και η φήμη του εκτοξεύθηκε τη δεκαετία του ’80 με τραγούδια όπως το «Jump» και το «Panama», αλλά και το κλασικό «Runnin’ With the Devil» (1978).

«Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς θα ακούγεται το ροκ εν ρολ χωρίς τον Έντι Βαν Χάλεν», έγραψε το Rolling Stone μετά την είδηση του θανάτου του, προσθέτοντας ότι όπως ο Τζίμι Χέντριξ, ο Τζίμι Πέιτζ και ο Έρικ Κλάπτον πριν από αυτόν, ο Έντι Βαν Χάλεν «άλλαξε το λεξιλόγιο της κιθάρας για μια γενιά».

Μεταξύ άλλων, ο Έντι Βαν Χάλεν είχε ηχογραφήσει -δωρεάν, προς χάρη του παραγωγού Κουίνσι Τζόουνς- ένα κιθαριστικό σόλο στο «Beat It» του Μάικλ Τζάκσον.

Ο θρυλικός μουσικός είχε διαγνωστεί με καρκίνο στον φάρυγγα το 2000 και είχε υποβληθεί σε επέμβαση στην οποία του αφαιρέθηκε το ένα τρίτο της γλώσσας του. Όπως είχε αποκαλύψει ο ίδιος σε συνέντευξη του το 2015 στο Billboard, ο καρκίνος είχε κάνει μετάσταση στον οισοφάγο. Παρά το γεγονός ότι είχε παραδεχτεί εκτός από το κάπνισμα και τη χρήση ναρκωτικών στο παρελθόν, ο καρκίνος πιθανότατα προκλήθηκε από τον τρόπο που χρησιμοποιούσε την μεταλλική πένα με την οποία έπαιζε κιθάρα. «Χρησιμοποιούσα μεταλλικές πένες -από ορείχαλκο και χαλκό- τις οποίες κρατούσα πάντα στο στόμα μου», είχε πει.