Επίσκεψη της Σουηδής ΥΠΕΞ Ann Linde, στην Άγκυρα!

ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ ΔΕΛΗ

Η μεγάλη σουηδική εφημερίδα SvD σε σημερινό άρθρο της αναφέρεται στην επίσκεψη της σουηδής ΥΠΕΞ στην Άγκυρα και τις επαφές της με τον Τούρκο ομόλογο της Mevlüt Cavosoglu, Μεβλουτ Τσαβούσογλου.

Η Σουηδία, αν και μικρή χώρα, συμμετέχει ενεργά στην παγκόσμια διπλωματική σκακιέρα και όχι μόνο. Είναι μέλος της διοίκησης του ευρωπαϊκού μηχανισμού OSSE.

Η υπουργός τονίζει ότι αναμένει ”ανοιχτά χαρτιά και ειλικρίνεια” από την Τουρκία.

”Είναι σχεδόν παντού, στην Συρια, στην Λιβυη, Στο Ναγκόρνο Καραμπαχ, πρέπει να συζητήσουμε ανοιχτά με την Τουρκία”, συνεχίζει η σουηδική ΥΠΕΞ.

Μπορεί κανείς εύκολα στο άρθρο της εγκυρης σουηδικής εφημερίδας να αναγνωρίσει τον εκνευρισμό της σουηδής ΥΠΕΞ με τα καμώματα της Άγκυρας.

Στο άρθρο μπορεί κανείς να διαβάσει για την ανησυχία της Σουηδίας από τις συνεχείς τουρκικές προκλήσεις που απειλούν με αποσταθεροποίηση μεταξύ άλλων την ΝΑ Μεσόγειο.

Ρώτησα τον καθηγητή Διεθνών Σχέσεων και Δημοκρατίας του πανεπιστημίου του Göteborg, Γκαιτεμποργκ, Staffan I Lindberg, Στεφάν Ι Λίντμπεργκ,την περασμένη εβδομάδα στην διάρκεια ενός σεμιναρίου που διοργανώθηκε στην σουηδική Βουλή, και όπου σαν πρώην μέλος της εχω το δικαίωμα να παρακολουθώ τακτικά τις εξελίξεις και από πρώτο χέρι να μαθαίνω τι γίνεται, για πιο ακριβώς λόγο οι ευρωπαίοι ακολουθούν την σημερινή τακτική του ”χάιδεματος των αυτιών ” έναντι της Τουρκίας.

Ο καθηγητής Lindberg με την συνήθη ακαδημαϊκή λιτότητα και σαφήνεια μου απάντησε;

κ Δελη η Τουρκία έπαψε γύρω στο 2014-15 να είναι δημοκρατία.

Έχουμε να κάνουμε με ένα αυταρχικό και επιθετικό καθεστώς.

Οι κύριες αιτίες κατά την γνώμη μου για την μαλθακή συμπεριφορά της ΕΕ έναντι της Άγκυρας είναι δυο. Ο στρατός των μεταναστών, που η Τουρκία έχει εργαλειοποιησει στην διάθεση της και απειλεί συνεχώς και με συνέπεια την ΕΕ ως και η σχέση της Τουρκίας σαν μέλος του ΝΑΤΟ.

Σήμερα η συμπαθής Σουηδή ΥΠΕΞ θα αντιμετωπίσει μια σκληρή πραγματικότητα στην Άγκυρα και ακόμη μια φορά θα διαπιστωσει με τα ίδια της τα μάτια ότι η ΕΕ, η Σουηδία και το ΝΑΤΟ θα πρέπει να σταματήσουν να χαϊδεύουν τα αυτιά του Τούρκου. Όσο περισσότερο τα χαϊδεύουν τόσο χειρότερα τα πράγματα θα εξελίσσονται.

Γνωρίζω την αξιότιμη υπουργό από τα χρόνια μου στο κοινοβούλιο και πιστεύω ότι εάν γνώριζε τα ελληνικά και διάβαζε αυτές μου τις σκέψεις σε ενα κλειστό από τα μίντια δωμάτιο θα κουνούσε θετικά το κεφάλι της στις απόψεις μου.

Τις εύχομαι όμως από καρδιάς καλή επιτυχία στην αποστολή της. Φοβούμαι όμως πως η Άγκυρα θα την απογοητεύσει.

Στην διπλωματία δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές. Υπάρχουν μόνο συμφέροντα. Πολλές φορές τα συμφέροντα αυτα είναι επικίνδυνα για την ειρήνη, την δημοκρατία και την πρόοδο των λαών, όπως ακριβώς σήμερα.

Η ΕΕ και το ΝΑΤΟ έχουν αντιληφθεί ποια είναι η Τουρκία και τι σχεδιάζει. Δυστυχώς όμως σήμερα και χρησιμοποιώντας την έκφραση του Γάλλου προέδρου E Macron, Ε Μακρον, ισχύει οτι η ΕΕ και το ΝΑΤΟ είναι εγκεφαλικά νεκρά σε ότι αφορά τις σχέσεις τους με την Τουρκία.

Αυτό αποδεικνύεται πλέον περίτρανα σε καθημερινή βάση.

Για την Ελλάδα ισχύει να εμπεδωθεί αυτό που η ιστορία μας έμαθε. Είμαστε πάντα μόνοι στα δύσκολα, έτσι και τώρα!

Σωτηρης Δελής

Πρ. μέλος του σουηδικού κοινοβουλιου

Επ. μέλος της ΠΑΔΕΕ

Λινκ στο άρθρο;

https://www.svd.se/tuffa-tag-for-linde-i-turkiet