Μονομερές, αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας η επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια

Αθήνα.- Εκτενή αναφορά στο ζήτημα των αυξανόμενων τουρκικών προκλήσεων έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, ξεκαθαρίζοντας ότι “το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια είναι μονομερές, αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας. Δεν αμφισβητείται, δεν τίθεται υπό αίρεση”.

Στην τοποθέτησή του, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι στην ευρύτερη παραβατικότητα της Άγκυρας, που διαπιστώνουν όλοι πια, “απαντάμε με νομιμότητα, με προστασία των εθνικών μας δικαιωμάτων σε κάθε πεδίο και ναι απαντάμε με ενεργή διπλωματία” και απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, είπε “Δεν έχετε αντιληφθεί τι έχει κάνει η χώρα διπλωματικά τους τελευταίους έξι μήνες κύριε Τσίπρα πού ζείτε επιτέλους;”.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις αποφάσεις των πρόσφατων Ευρωπαϊκών Συμβουλίων και διατύπωσε τη θέση ότι η χώρα έχει ενεργητική εξωτερική πολιτική καθώς “παίρνει μία γενική διατύπωση περί συμμόρφωσης με το διεθνές δίκαιο και την μετατρέπει σε απτά, συγκεκριμένα, αποτελέσματα” μιλώντας στη συνέχεια για τις συμφωνίες με την Ιταλία, την Αίγυπτο και την Αλβανία.

“Το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια είναι μονομερές, αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας. Δεν αμφισβητείται, δεν τίθεται υπό αίρεση”, τόνισε ακολούθως ο Πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι αυτή που πρώτη το άσκησε ξεκινώντας από το Ιόνιο. “Επίσης είναι γνωστό γιατί δεν έχουν επεκταθεί από καμία κυβέρνηση στο Αιγαίο από το 1995 και έπειτα που υπάρχει το casus belli τα χωρικά ύδατα από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια”, είπε για να συμπληρώσει: “Xωρίς αυτό να σημαίνει ότι η χώρα δεν διαθέτει ανά πάσα στιγμή αυτό το δικαίωμα. Η υποχρέωση της χώρας είναι να υπερασπίζεται την κυριαρχία της. Εκτείνεται στη θάλασσα στα 6 ναυτικά μίλια και στον εναέριο χώρο στα 10”.

Κάλεσε δε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να θυμηθεί ότι και επί της δικής του Πρωθυπουργίας υπήρξαν ουκ ολίγες τουρκικές NAVTEX με πραγματικά πυρά που έγιναν εντός της ζώνης μεταξύ 6 και 12 μιλίων όπως υπήρξαν και ελληνικές σε αντίστοιχες ζώνες. “Να είστε πιο προσεκτικός όταν υιοθετείτε μία λογική που μου παραπέμπει πιο πολύ σε μεταγραφές που μπορεί να έχετε πάρει από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ με πολύ απλουστευμένα επιχειρήματα για το τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνει η χώρα”, είπε ο κ. Μητσοτάκης και κατέληξε λέγοντας: “Η χώρα υπερασπίζεται την κυριαρχία της, έχει Ένοπλες Δυνάμεις που βρίσκονται σε απόλυτη ετοιμότητα και έχει αποδείξει στο πεδίο, όποτε και όπως χρειάστηκε, την αποτρεπτική της ισχύ”.