Απορρίφθηκαν οι προσφυγές Τραμπ-Έρχεται ο Μπάιντεν;

Μια ανάσα από τον Λευκό Οίκο είναι ο Τζο Μπάιντεν που έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής 264 εκλέκτορες ενώ χρειάζεται 270 για να ανακηρυχθεί νικητής, με τον Ντόναλντ Τραμπ να φαίνεται αποφασισμένος να μην αφήσει τόσο εύκολα την προεδρία, προαναγγέλλοντας δικαστική μάχη. Η εκστρατεία του Τραμπ εξαπέλυσε πολυμέτωπη νομική επίθεση σε αρκετές από τις πολιτείες-πεδία μάχης μετά τις αμφίρροπες προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Ο Τζο Μπάιντεν, πάντως, με το Ουισκόνσιν και το Μίσιγκαν στη “φαρέτρα” του, Πολιτείες που πήρε μέσα από τα χέρια του Ντόναλντ Τραμπ μετά την Αριζόνα, έχει εξασφαλίσει ήδη 264 εκλέκτορες, ενώ αν κερδίσει στη Νεβάδα (6), συγκεντρώνει τους απαιτούμενους 270 και θα είναι ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ. Αρκετές ακόμη πολιτείες-κλειδιά ακόμη δεν έχουν κριθεί. Στην Πενσιλβάνια (20 εκλέκτορες), με το 89% των ψήφων καταμετρημένο, ο Τραμπ συγκέντρωνε το 50,7% των ψήφων και ο Μπάιντεν το 48,1%, σύμφωνα με την Edison Research, διέθετε προβάδισμα περίπου 220.000 ψήφων που όμως ενδέχεται να εξανεμιστεί όταν καταμετρηθούν οι επιστολικές ψήφοι. Όσες έχουν καταμετρηθεί ήδη είναι στην πλειοψηφία τους υπέρ του Μπάιντεν.

Ο Ντόναλντ Τραμπ με ανάρτησή του στο twitter αμφισβητούσε το αποτέλεσμα γράφοντας: “Οποιαδήποτε ψήφος έρθει μετά την ημέρα των εκλογών δεν θα προσμετρηθεί”, με το twitter να επισημαίνει ότι το περιεχόμενο που περιέχεται σ’ αυτήν την ανάρτηση μπορεί να είναι παραπλανητικό σχετικά με την εκλογή ή άλλη πολιτική διαδικασία. Λίγη ώρα πριν επέμενε σε άλλη ανάρτησή του: “Σταματήστε την καταμέτρηση”

Απορρίφθηκαν οι προσφυγές Τραμπ για αναστολή της καταμέτρησης ψήφων σε Τζόρτζια και ΜίσιγκανΔύο δικαστές στις πολιτείες Τζόρτζια και Μίσιγκαν απέρριψαν προσφυγές του προεκλογικού επιτελείου του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τις οποίες απαιτούσαν να σταματήσει η καταμέτρηση των ψήφων των προεδρικών εκλογών.

Δικηγόροι του επιτελείου Τραμπ έχουν εξαπολύσει πολυμέτωπη νομική επίθεση σε αρκετές από τις πολιτείες-πεδία μάχης.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο δικαστής Τζέιμς Μπας στην Τζόρτζια απέρριψε την προσφυγή, τονίζοντας πως δεν υπάρχουν υπήρχαν ενδείξεις για κακοδιαχείριση στην καταμέτρηση των ψήφων από αξιωματούχους.

Παράλληλα, η δικαστίνα Σίνθια Στίβενς στο Μίσιγκαν απέρριψε αντίστοιχη αγωγή σε ακροαματική διαδικασία σήμερα, αναφέροντας πως θα εκδώσει την γραπτή της δικαστική απόφαση αύριο Παρασκευή.

Μπάιντεν: Διεύρυνε το προβάδισμά του στη Νεβάδα – Μπροστά σε Τζόρτζια, Βόρεια Καρολίνα και Πενσιλβάνια ο Τραμπ

Ο Τζο Μπάιντεν διεύρυνε ελαφρά το προβάδισμά του επί του Ντόναλντ Τραμπ στη Νεβάδα, σύμφωνα με τα νεώτερα στοιχεία που ανακοίνωσε η Πολιτεία αυτή. Με καταμετρημένο το 87% των ψήφων, ο Τραμπ συγκεντρώνει ποσοστό 48,5% και ο Μπάιντεν 49,5%, σύμφωνα με την εταιρεία δημοσκοπήσεων Edison Research. Στην κομητεία Κλαρκ, όπου βρίσκεται η μεγαλύτερη πόλη, το Λας Βέγκας, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών προηγείται με ποσοστό 53,1%, έναντι 45,2% για τον Ρεπουμπλικάνο απερχόμενο πρόεδρο.

Ο παρακάτω διαδραστικός χάρτης παρουσιάζει την εξέλιξη της ψηφοφορίας καθώς και τα αποτελέσματα ανά πολιτεία.

Κάντε «κλικ» σε κάθε πολιτεία στον χάρτη, για να δείτε τα αποτελέσματα των Αμερικανικών εκλογών

Να σταματήσει η καταμέτρηση των ψήφων στην Τζόρτζια αξιώνουν δικηγόροι της εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ

Δικηγόροι της εκστρατείας για την επανεκλογή του Ρεπουμπλικάνου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προσέφυγαν στη δικαιοσύνη στην πολιτεία Τζόρτζια απαιτώντας να ανασταλεί η καταμέτρηση ψηφοδελτίων που κατατέθηκαν για τις προεδρικές εκλογές, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press.

“Σπάει” τα ρεκόρ ψήφων ο ΜπάιντενΤις περισσότερους ψήφους από οποιοδήποτε άλλον υποψήφιο συγκεντρώνει ο Τζο Μπάιντεν “σπάζοντας” τα ρεκόρ στην ιστορία των προεδρικών εκλογών. Συγκεκριμένα, το 2008 ο Ομπάμα είχε λάβει 69.498.516 ψήφους, ενώ μέχρι στιγμής ο Μπάιντεν έχει συγκεντρώσει 72.187.249 ψήφους, έναντι 68.691.756 του Ντόναλντ Τραμπ. Το 2016 η Χίλαρι Κλίντον είχε συγκεντρώσει 65.853.516 και ο Ντόναλντ Τραμπ 62.984.825.

Ποια είναι η κατάσταση σε 4 πολιτείες κλειδιά

Οι τρεις εκλέκτορες της Αλάσκα δεν έχουν ακόμη κριθεί, πάντως κανένας Δημοκρατικός δεν έχει επικρατήσει σε αυτήν εδώ και δεκαετίες και δεν θεωρείται πως υπάρχουν και πολλές αμφιβολίες για το ποιος θα κερδίσει. Το σασπένς αντιθέτως καλά κρατεί σε τέσσερις άλλες:

Τζόρτζια

Διακυβεύονται 16 εκλέκτορες. Με καταμετρημένο το 98% των ψήφων, ο Τραμπ προηγείται με ποσοστό 49,5%, έναντι 49,2% του Μπάιντεν. Στην κομητεία Φούλτον, με πρωτεύουσα την Ατλάντα, ο Μπάιντεν συγκεντρώνει ποσοστό 72,6%, έναντι 26,3% του Τραμπ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ βρισκόταν μπροστά το βράδυ της Τρίτης, αλλά το προβάδισμά του συρρικνώθηκε χθες και αμερικανικά ΜΜΕ αναμένουν εξαιρετικά αμφίρροπη κατάληξη. Ως εδώ ο απερχόμενος Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος πιστώνεται το 50% των ψήφων έναντι 48,8% του Δημοκρατικού αντιπάλου του. Οι τοπικές αρχές έχουν διαβεβαιώσει πως η καταμέτρηση θα ολοκληρωθεί το βράδυ.

Νεβάδα

Διακυβεύονται 6 εκλέκτορες. Με καταμετρημένο το 87% των ψήφων, ο Τραμπ συγκεντρώνει ποσοστό 48,5% και ο Μπάιντεν 49,5%, σύμφωνα με την εταιρεία δημοσκοπήσεων Edison Research. Στην κομητεία Κλαρκ, όπου βρίσκεται η μεγαλύτερη πόλη, το Λας Βέγκας, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών προηγείται με ποσοστό 53,1%, έναντι 45,2% για τον Ρεπουμπλικάνο απερχόμενο πρόεδρο.

Πενσιλβάνια

Διακυβεύονται 20 εκλέκτορες. Έχει καταμετρηθεί το 86% των ψήφων σε αυτή τη βιομηχανική βορειοανατολική πολιτεία της λεγόμενης Rust Belt (της «ζώνης της σκουριάς», όπως αποκαλείται η περιοχή λόγω της αποβιομηχάνισης από τη δεκαετία του 1980), όπου έκαναν εντατικά εκστρατεία και οι δύο αντίπαλοι. Ο Ντόναλντ Τραμπ διέθετε ακόμη άνετο προβάδισμα το βράδυ της Τετάρτης (συγκέντρωνε το 51,4% των ψήφων, έναντι ενός 47,3% του Τζο Μπάιντεν) όμως, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, η ενσωμάτωση μεγάλου αριθμού επιστολικών ψήφων θα ανεβάσει πολύ το ποσοστό του Μπάιντεν, που κατάγεται από την Πενσιλβάνια. Οι τοπικές αρχές ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να ολοκληρώσουν την καταμέτρηση ως σήμερα Παρασκευή.

Βόρεια Καρολίνα

Διακυβεύονται 15 εκλέκτορες. Έχει καταμετρηθεί το 95% των ψήφων στη νοτιοανατολική πολιτεία, που παραδοσιακά ψηφίζει Ρεπουμπλικάνους. Προς το παρόν έχει προβάδισμα ο Ντόναλντ Τραμπ (50,1%) επί του Τζο Μπάιντεν (48,6%), όμως οι επιστολικές ψήφοι, που μπορούσαν να κατατεθούν ως την ημέρα των εκλογών (3η Νοεμβρίου) το αργότερο γίνονται αποδεκτές και μπορούν να καταμετρηθούν εκεί μέχρι και τη 12η Νοεμβρίου.