Αγία Σοφία: Προσφυγή ομογενών στο τουρκικό ΣτΕ

Προσφυγή στο τουρκικό ΣτΕ έκαναν Έλληνες της Κωνσταντινούπολης για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Επί του θέματος, μάλιστα, υπάρχει αναφορά και σε τουρκικό ιστότοπο, όπου στο ρεπορτάζ αναφέρεται πως οι Έλληνες της Πόλης επικαλούνται στην προσφυγή τους καταπάτηση των δικαιωμάτων της Ορθόδοξης ελληνικής μειονότητας.

Επί της ουσίας η κίνηση αυτή είναι η πρώτη απάντηση στην απόφαση Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί. Μία κίνηση που συγκλόνισε την ανθρωπότητα και προκάλεσε αντιδράσεις.

Στο μεταξύ, με επιστολή του στις 26 Ιουνίου 2020, ο Κρις Σπύρου, Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας, με αφορμή τα μεταδιδόμενα περί επικείμενης (τότε) απόφασης μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε Τζαμί, προειδοποιούσε τον Πρόεδρο της Τουρκίας, «ΑΡΚΕΤΑ! ΩΣ ΕΔΩ!» – “Enough is enough!”

Ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας Κρις Σπύρου με την αφήσα της Αγίας Σοφίας ανά χείρας. (Φωτογραφία αρχείου).

Στην 6-σέλιδη μεταφρασμένη από τα αγγλικά επιστολή προς τον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, που έδωσε στην δημοσιότητα ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας, Κρις Σπύρου, πληροφορεί τον Πρόεδρο Ερντογάν ότι «Η Μεγάλη Χριστιανική Εκκλησία της Αγίας Σοφίας, δεν μετατράπηκε ποτέ σε Τζαμί. Ποτέ! (…) Πρόεδρε Ερντογάν η Μεγάλη Χριστιανική Εκκλησία της Αγίας Σοφίας ανεγέρθηκε και καθαγιάστηκε ως Χριστιανική Εκκλησία το 537 μΧ και λειτούργησε ως Χριστιανικός Ναός και ως το Σύμβολο της Ορθοδοξίας έως τις 29 Μαΐου 1453 όταν ο οθωμανικός στρατός κατέλαβε την Αγιά Σοφιά σφάζοντας όλο το εκκλησίασμα. Σας θυμίζω Πρόεδρε Ερντογάν ότι η σφαγή των Χριστιανών στην Αγία Σοφία έγινε από τους απευθείας προγόνους σας. Σας θυμίζω επίσης, πρόεδρε Ερντογάν, ότι πολιτικοί ηγέτες και κυβερνήσεις δεν καθορίζουν τη χρήση ιερών θρησκευτικών χώρων, και δεν διορίζουν Πατριάρχη, Πάπα, Επίσκοπο, Μουφτή ή Ιερέα».

Ακολούθως ο Πρόεδρος Κρις Σπύρου ερωτά τον κ. Ερντογάν: «Πώς θα νιώθατε και τι θα κάνατε, Πρόεδρε Ερντογάν, εάν αύριο μαθαίνατε ότι ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ζήτησε από το Διοικητικό Δικαστήριο του Ισραήλ να μετατρέψει το Ιερό Τέμενος (Τζαμί) του Αλ Άκσα, που βρίσκεται στην Ιερουσαλήμ του Ισραήλ, σε Συναγωγή της Εβραϊκής Πίστης;

Ο κ. Κρις Σπύρου με τον εκλεγμένο Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιτεν (Φωτογραφία αρχείου).

Κλείνοντας την επιστολή του ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας προειδοποιεί τον Πρόεδρο Ερντογάν: «Πρόεδρε Ερντογάν, Σας υπόσχομαι ότι και η νέα Σας προσπάθεια ιεροσυλίας θα αποτύχει! Θα αποτύχει, διότι, όπως πρόσφατα ένας απλός Αμερικανός διαδηλωτής απάντησε σε δημοσιογράφο που τον ρώτησε «γιατί είσαι στους δρόμους;» είπε: «Διότι θέλω να στείλω μήνυμα στον Πρόεδρο Τραμπ, ότι “Enough is Enough!”, «Αρκετά! Ως εδώ!» Το ίδιο μήνυμα στέλνουν σήμερα και σε Εσάς, Πρόεδρε Ερντογάν, οι ανά την Οικουμένη Χριστιανοί Πιστοί: “Enough is Enough!”, «Αρκετά! Ως εδώ!».