Η Ομογένεια, το Κράτος και το μέλλον του ελληνισμού-Μέρος Ι

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Η πρωτοβουλία της ΠΕΔ Νυρεμβέργης, η οποία, σε συνεργασία με τον φαρμακοποιό και μέλος της κ. Μητιούδη Θάνο μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Facebook, θα παρουσιάσει σε live σύνδεση το θέμα: «Φαρμακείο στην Γερμανία και εξοικονόμηση χρημάτων» και άλλα παρεμφερή ζητήματα, (Κυριακή 22.11.2020 /ώρα 17:00) δίνει μια εικόνα του εύρους των θεμάτων και προβλημάτων που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι ομογενείς μας στους τόπους διαβίωσης. Από τα πλέον απλά έως τα πολυσύνθετα και τα σημαντικότερα.

Υπό αυτή την έννοια, η εκδήλωση θα μπορούσε να θεωρηθεί και ως αφορμή για το ελληνικό Κράτος, που ποτέ δεν ασχολήθηκε σοβαρά μπροστά στη  σημασία και τη βαρύτητα που είχε ανέκαθεν  για το Έθνος ο ελληνισμός του εξωτερικού, να αλλάξει Ρότα και αντί να συγχωνεύει την πρώην Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού με άλλες, άσχετες ως προς το αντικείμενό της, Γραμματείες, είτε να ενδυναμώσει την ΓΓΑΕ είτε να προχωρήσει στη δημιουργία ενός υπουργείου Αποδήμων και –ει δυνατόν- με διακομματικό Υπουργό.

Θα υπηρετούσε αυτό το υπουργείο τον εθνικό σκοπό, θα κάλυπτε το κενό, θα αξιοποιούσε στην πρέπουσα έκταση αυτό το ανεκτίμητο εθνικό κεφάλαιο. Θα αποδείκνυε και ότι πράγματι το εθνικό Κέντρο «μεριμνά για τη ζωή των Αποδήμων» κατά τη Συνταγματική επιταγή (Άρθρο 108). Και θα μεταβάλλονταν σε πηγή εισροής συναλλάγματος με όλες του τις μορφές και σε όλες του τις εκφάνσεις Επενδύσεις, Τουρισμός, Τέχνη, Επιστήμες, Παιδεία κ.α.

Αντ’ αυτού έχουμε σήμερα την πραγματικότητα της «κουτσουρεμένης» ψήφου, της «συγχωνευμένης» ΓΓΑΕ και της αναποφασιστικότητας σε, ότι αφορά την τύχη του …άτυχου Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού. Ζητήματα, εντούτοις, σοβαρά, που η σωστή αντιμετώπισή τους από το εθνικό Κέντρο θα μπορούσε να αλλάξει τη μοίρα της Ελλάδος η οποία, σήμερα δεν μπορεί να συντονίσει αποτελεσματικά ούτε τη συμμετοχή των αποδήμων στον Εθνικό εορτασμό για τα 200 χρόνια από το 1821, για να θυμίζουν  «ντουφεκιές στον αέρα» οι ασύνδετες πρωτοβουλίες ομογενειακών οργανώσεων και προσωπικοτήτων τόσο σε ό,τι αφορά τον εορτασμό όσο και την παγκόσμια εκπροσώπηση της ομογένειας.

Με τα ιδιαίτερα θέματα που απασχολούν τους απόδημους, ανάμεσα στα οποία ιδιαίτερη βαρύτητα έχει το ζήτημα της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης των νέων ομογενών μας, ώστε να πορευτεί προς ένα ασφαλές μέλλον η ελληνική τους Ταυτότητα, το Κράτος επιδίδεται σε ασκήσεις επί χάρτου.

Θα χρειασθεί, όμως, να επανέλθουμε αύριο στο θέμα.