Προς παράταση το lockdown, καθυστερεί η άρση

Αθήνα.- Η συνεχόμενη αύξηση των διασωληνωμένων σε ΜΕΘ, αλλά και ο αριθμός των θανάτων που το τελευταίο τριήμερο μόνο ανέρχονται σε 295, φαίνεται βάζουν «φρένο» σε όποιες σκέψεις για χαλάρωση ή άρση του lockdown, καθώς την ίδια ώρα η διασπορά στην κοινότητα παραμένει μεγάλη, όπως τόνισε χθες και η παιδίατρος-λοιμωξιολόγος, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Με αυτά τα δεδομένα, η κυβέρνηση αναμένεται το επόμενο διάστημα να ανακοινώσει παράταση του lockdown καθώς, όπως έχει τονιστεί, αν τα κρούσματα δεν πέσουν σε τριψήφιο αριθμό (ιδανικά κάτω από 500 όπως ανέφεραν λοιμωξιολόγοι, αλλά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο πρόσφατο παρελθόν), τότε δεν πρέπει να περιμένουμε άρση του κλεισίματος.

«Με βάση τα δεδομένα και τους δείκτες, είναι αυταπόδεικτο ότι δεν θα γίνει το άνοιγμα στο τέλος του μήνα. Όλα θα προσμετρηθούν», ανέφερε χαρακτηριστικά στο Mega ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. «Η κουβέντα για άνοιγμα είναι ανεδαφική αυτή τη στιγμή. Πρέπει να πέσουν τα κρούσματα και να πάρει ανάσα το σύστημα υγείας. Αυτές είναι οι παράμετροι για να αρχίσουμε σταδιακά να επανερχόμαστε σε μία μερική κανονικότητα» σημείωσε, με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, να τονίζει από την πλευρά του πως μπορεί μεν οι πολίτες να σκέφτονται τα Χριστούγεννα, ωστόσο «η όποια συζήτηση για άρση των περιοριστικών μέτρων θα γίνει με γνώμονα την επιδημιολογική εικόνα της χώρας».

Στο τέλος της εβδομάδας, καθώς λήγει στο τέλος του μήνα το lockdown, αναμένεται να παρθούν οι σχετικές αποφάσεις και να γίνουν και οι ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό. Οπως όλα δείχνουν, επικρατέστερο σενάριο είναι να παραταθεί η απαγόρευση μετακινήσεων από Νομό σε Νομό και την περίοδο των Χριστουγέννων, ενώ το άνοιγμα της κοινωνίας θα γίνεται σε δόσεις και με προτεραιότητες.

Για τα σχολεία, σύμφωνα με το Star και το Mega η απόφαση κλίνει στο να ανοίξουν πανελλαδικά τα σχολεία στις 7 Δεκεμβρίου, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστεί η πτωτική τάση στα κρούσματα. Προσεκτική εμφανίστηκε ωστόσο η υπουργός Παιδείας, καθώς η επιδημιολογική εικόνα δεν επιτρέπει προβλέψεις για άμεσο άνοιγμα των σχολείων. «Ο,τι έχει να κάνει με τις δομές εκπαίδευσης και την επαναλειτουργία τους παρακολουθείται καθημερινά από την επιτροπή των ειδικών. Αναμένουμε τις εισηγήσεις τους και την απόφαση του πρωθυπουργού», ανέφερε η Νίκη Κεραμέως που σημείωσε πως μέχρι στιγμής «δεν υπάρχει κάποια σχετική ανακοίνωση για την επαναλειτουργία των σχολείων».

Οσον αφορά την εστίαση, υπάρχει η πρόθεση να ανοίξουν για τις γιορτές τα εστιατόρια, με μέγιστο 4 άτομα ανά τραπέζι και ωράριο λειτουργίας ως τις 10 το βράδυ. Δεν αναμένεται να ανοίξουν καφέ και μπαρ, παρά μόνο καταστήματα αποκλειστικά με φαγητό, ενώ γυμναστήρια, θέατρα, κινηματογράφοι πάνε για τη νέα χρονιά. Κλειστά αναμένεται να παραμείνουν και τα χιονοδρομικά κέντρα και τα χειμερινά θέρετρα.
Πηγή: iefimerida.gr