Στα χέρια γυναικών περνά η ελληνική ναυτιλία!

Η τελετή για την απονομή των ελληνικών ναυτιλιακών βραβείων της Lloyd’s, που πραγματοποιείται παγίως στις αρχές Δεκεμβρίου, είναι πάντοτε εορταστική.

Μια ευκαιρία να ξαναβρεθούν όλοι σε μια αίθουσα, αλλά να γίνει και ένας μικρός απολογισμός για το έτος που πέρασε. Εφέτος η κατάσταση ήταν πολύ διαφορετική, καθώς δεν θα μπορούσαν να μαζευτούν 400 άτομα στη σάλα κάποιου αθηναϊκού ξενοδοχείου, έτσι η βραδιά έγινε διαδικτυακώς.

Στα βραβεία του 2020, το γεγονός που αναμφισβήτητα έκλεψε τις εντυπώσεις ήταν η έντονη γυναικεία παρουσία. Για πρώτη φορά μετά 16 χρόνια, μια γυναίκα κέρδισε το βραβείο Ελληνικής Ναυτιλιακής Προσωπικότητας της Χρονιάς.

Η επιτροπή των κριτών επέλεξε την Αννα Αγγελικούση, των Alpha Bulkers, Alpha Gas και Pantheon Tankers. Το παρθενικό βραβείο στην κατηγορία το είχε λάβει η Αθηνά Μαρτίνου, το 2004. Η τιμητική αυτή διάκριση έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία πολλές γυναίκες είναι υποδείγματα ηγεσίας, όχι μόνον στον εφοπλισμό, αλλά σε υψηλές θέσεις διεθνών θεσμών που σχετίζονται με τη θάλασσα.

Επίσης, είχε ενδιαφέρον πως ένας άλλος βραβευθείς της βραδιάς, ο Θανάσης Μαρτίνος, νικητής του εφετινού βραβείου Επιτεύγματος Ζωής των Lloyd’s List/Propeller Club, αναγνώρισε με μεγάλο ιπποτισμό το γεγονός ότι τόσο εκείνος όσο και τα αδέλφια του και τα παιδιά τους, που ηγούνται πέντε ναυτιλιακών εταιρειών, οφείλουν πολλά στην Αθηνά (Νουνού) Μαρτίνου. Εκείνη, άλλωστε, μπήκε με θάρρος, πρώτη από όλη την οικογένεια, στην περιπέτεια του θαλάσσιου επιχειρείν.

Ξεχώρισε, ακόμη, η βράβευση της Σουζάνας Λασκαρίδη, θυγατέρας του Πάνου Λασκαρίδη, ιδρύτριας της Real Time Graduates και της BlueCycle, που κέρδισε το βραβείο Επόμενης Γενιάς για προσωπικότητες κάτω των 40 ετών.

Είναι ιδρύτρια και διευθύντρια του πρώτου ολοκληρωμένου προγράμματος στην Ευρώπη που επικεντρώνεται στην ανακύκλωση πλαστικών απορριμμάτων προερχόμενων από την αλιευτική και ναυτιλιακή δραστηριότητα.

neoskosmos.com