Τέσσερις επισκέψεις δρομολογούν εξελίξεις

Εβδομάδα κρίσιμων επισκέψεων και έντονης κινητικότητας σε σχέση με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο χαρακτηρίζεται αυτή που ξεκινάει και με την προσοχή να στρέφεται σε Δένδια, Ράαμπ, Τσαβούσογλου και Ακάρ. Επισκέψεις που έχουν άρωμα Πενταμερούς, για το Κυπριακό, η οποία αναμένεται να οριστεί για τις αρχές Μαρτίου στη Νέα Υόρκη, αλλά και διερευνητικών Ελλάδας – Τουρκίας που επανεκκίνησαν στις 25 Ιανουαρίου, με την Αγκυρα να έχει στραμμένη την προσοχή της και στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ του Μαρτίου.

Ο τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου πήγε στην κατεχόμενη Κύπρο για επαφές με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ και άλλους αξιωματούχους του ψευδοκράτους, προκειμένου να καθοριστεί η «γραμμή» που θα ακολουθήσουν Αγκυρα και Κατεχόμενα στο Κυπριακό. Ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας προσγειώθηκε στο Λονδίνο, όπου θα έχει συνάντηση με το βρετανό ομόλογό του Ντομινίκ Ράαμπ, με την ατζέντα να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τόσο το Κυπριακό όσο και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Εντάσσεται δε σε μια συνολικότερη προσέγγιση της Αθήνας προς τις χώρες-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς αναμένεται δρομολόγηση και νέων συναντήσεων και επαφών το επόμενο διάστημα, πέραν αυτών που προηγήθηκαν, σε σχέση με την πολιτική της Τουρκίας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, στον απόηχο της ακραίας και διαρκούς έντασης του 2020, αλλά και τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης μέσω της επανεκκίνησης των διερευνητικών.

Στην προσέγγιση της Αθήνας εντάσσονται και οι προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Τη συνάντηση Ράαμπ και Δένδια στις 2 Φεβρουαρίου θα ακολουθήσει επίσκεψη του βρετανού ΥΠΕΞ στην Κυπριακή Δημοκρατία με θέμα τη σχεδιαζόμενη πενταμερή, δεδομένου ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μία εκ των τριών εγγυητριών δυνάμεων. Ο Ράαμπ την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου θα έχει συναντήσεις με τον κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, τον ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη, καθώς και τον Ερσίν Τατάρ, ενώ στο πρόγραμμά του είναι και συνάντηση με την ειδική αντιπρόσωπο του γγ του ΟΗΕ, στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Στις παραπάνω επαφές προσθέστε και την επίσκεψη του τούρκου ΥΠΑΜ Χουλουσί Ακάρ στο Βερολίνο την Τρίτη, με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο να είναι επίσης στην ατζέντα.

Η Τουρκία επιχειρεί να αξιοποιήσει όσο μπορεί τον θετικό αντίκτυπο της επανεκκίνησης των διερευνητικών επαφών εν όψει και της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής του Μαρτίου. Στόχος η μεταστροφή της εικόνας των προκλήσεων και του αναθεωρητισμού που κυριαρχούσε καθ’ όλη τη διάρκεια του 2020 σε αυτήν της χώρας που επιθυμεί τον διάλογο και τις διπλωματικές λύσεις, κατηγορώντας παράλληλα προκαταβολικά την Αθήνα για ενδεχόμενη περίπτωση ενός ναυαγίου, το οποίο η Τουρκία δεν θέλει σε καμία περίπτωση να χρεωθεί, αλλά ούτε να προκαλέσει, τουλάχιστον προς το παρόν. Επίφαση ηρεμίας και αποφυγή επιπρόσθετων εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο άλλωστε επιδιώκουν τόσο η ΕΕ, που έχει προσηλωθεί στις προκλήσεις της πανδημίας, όσο και οι ΗΠΑ, καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν καλείται να «θεραπεύσει» τις πληγές Τραμπ.

Θετικό σήμα από Καλίν

Σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται και οι δηλώσεις του Ιμπραχίμ Καλίν, εκπροσώπου του τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μιλώντας σε φοιτητές της σχολής διπλωματίας χαρακτήρισε την επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας «ένα σημαντικό βήμα για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων και για την ισορροπία στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο» αλλά και για τις σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ. Σε αυτό το πλαίσιο η απόσυρση των τουρκικών ερευνητικών από την Ανατολική Μεσόγειο χαρακτηρίζεται ένα ακόμα μήνυμα της Τουρκίας στην ΕΕ.

Ωστόσο η Τουρκία κρατά στην ατζέντα και το θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, κατηγορώντας την Ελλάδα ότι δεν εφαρμόζει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με το τουρκικό ΥΠΕΞ να σημειώνει σε σχετικό tweet ότι «οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης αγωνίζονται για περισσότερα από 30 χρόνια για την αναγνώριση της τουρκικής ταυτότητάς τους».

in.gr