Στοπ στα σενάρια για πρόωρες κάλπες

Νέο στοπ θέλει να βάλει το μέγαρο Μαξίμου στα σενάρια πρόωρων εκλογών τα οποία είχαν πυροδοτηθεί μετά τον τελευταίο ανασχηματισμό.

Το πολιτικό κεφάλαιο και η «εξαργύρωση»

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης σήμερα επιχειρηματολόγησε υπέρ της θέσης που εκφράζει επισήμως ο πρωθυπουργός για να αποκλείσει τις πρόωρες εκλογές και τόνισε ότι το «πολιτικό κεφάλαιο» που έχει η κυβέρνηση θα πρέπει να το εξαντλήσει για να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις ακόμα και αν έχουν πολιτικό κόστος παρά να επιχειρήσει να το κεφαλαιοποιήσει «πηγαίνοντας σε εκλογές για να κερδίσει λίγο πολιτικό χρόνο».

«Δεν θα μπορούσε ποτέ να αποδεχθώ και κοσμοθεωρητικά και ιδεολογικά, ότι θα μπορούσε μια κυβέρνηση επειδή έχει φθάσει σε ικανό επίπεδο αποδοχής, ότι θα πρέπει να το εξαργυρώσει. Είναι υποχρέωσή μας κατά το Σύνταγμα και κατά την ηθική, να κάνουμε τη δουλειά μας όσο μπορούμε καλύτερα με μεγαλύτερο επαγγελματισμό, για να έχουμε στο μυαλό μας ότι κάτι θα αφήσουμε όχι μόνο για την παρούσα, αλλά κυρίως για τις επόμενες γενιές» ανέφερε χαρακτηριστικά σήμερα ο κ. Γεραπετρίτης.

Ουσιαστικά αυτές οι αναφορές του κ. Γεραπετρίτη φαντάζουν ως απαντητικές σε όσους εισηγούνται προς τον πρωθυπουργό –πανδημίας επιτρέποντος- πρόωρες εκλογές είτε τον Ιούνιο είτε τον Σεπτέμβριο καθώς σύμφωνα με το σκεπτικό αυτών των εισηγήσεων ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να πάει σε εκλογές πριν η κυβέρνηση μπει σε φάση φθοράς.

Τι να διεκδικήσω;

Οι αναφορές αυτές του στενού συνεργάτη του κ. Μητσοτάκη θυμίζουν άλλωστε τα όσα είχε δηλώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός πριν από περίπου ένα – ενάμιση μήνα, στις αρχές του 2021 όταν και είχε αναρωτηθεί  «γιατί να είναι εκλογική χρονιά (σ.σ. το 2021); Να διεκδικήσω τι;» λέγοντας ότι ουσιαστικά εξακολουθεί να διαθέτει «άνετη εκλογική πλειοψηφία, συμπαγή κοινοβουλευτική ομάδα» και ως εκ τούτου δεν είχε να κερδίσει πολιτικά κάτι περισσότερο.

Ωστόσο παρά τις συνεχείς επίσημες διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι θα εξαντληθεί η τετραετία και ως εκ τούτου δεν υπάρχει κανένα σενάριο πρόωρης προσφυγής σε κάλπες δεν λείπουν αυτοί που διάβαζαν με εκλογικό τρόπο τόσο την επιβολή αυτή τη στιγμή ενός τρίτου lockdown όσο και την επί της ουσίας αναπροσαρμογή του στόχου –λόγω του ευρωπαϊκού χάους με την προμήθεια των εμβολίων- για εμβολιασμό ως τον Απρίλιο των ευάλωτων ομάδων ώστε να μπορέσει να ανοίξει τη λειτουργία της η οικονομία.

Φρένο

Σύμφωνα με αυτό την ανάγνωση κάποιοι είδαν ότι στο βαθμό που εξαρτάται από το χέρι της κυβέρνησης η πορεία της πανδημίας, ο πρωθυπουργός θέλησε να καθαρίσει το τοπίο και να εξασφαλίσει κάποιες στοιχειώδεις προϋποθέσεις κοινωνικής κινητικότητας και άρσης κάποιων βασικών περιοριστικών μέτρων προκειμένου να δικαιολογήσει και μια πιθανή προσφυγή στις κάλπες είτε το καλοκαίρι, είτε το φθινόπωρο.

Μάλιστα αυτή η συλλογική ενισχύεται και από τις πληροφορίες που θέλει πλειάδα εξωκοινοβουλευτικών υπουργών του κ. Μητσοτάκη να αναζητούν αυτή τη στιγμή εκλογική περιφέρεια για πολιτευτούν οψέποτε γίνουν οι εκλογές.

Πάντως για ακόμα μια φορά το Μαξίμου δια του κ. Γεραπετρίτη βάζει εκ νέου φρένο σε αυτά τα σενάρια με βασικό επιχείρημα ότι δεν προέχει η εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού πλάνου της κυβέρνησης και όχι η εξαργύρωση του πολιτικού κεφαλαίου που φαίνεται να διαθέτει αυτή τη στιγμή με βάση τις δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Πηγή: in.gr