Αποχώρησε από την πολιτική ο Πάμπλο Ιγκλέσιας μετά την συντριπτική ήττα

Μαδρίτη.- Την αποχώρησή του από την πολιτική ανακοίνωσε ο ηγέτης των Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας, μετά την ήττα των κομμάτων της Αριστεράς στις περιφερειακές εκλογές της Μαδρίτης. «Όταν δεν μπορείς να είσαι χρήσιμος, πρέπει να ξέρεις να αποσύρεσαι», είπε χαρακτηριστικά.

Με καταμετρημένο το 99.9% των ψήφων, το Δεξιό Λαϊκό Κόμμα συγκέντρωσε 65 έδρες, Más Madrid-Greens/EFA 24 έδρες, όσες και το PSOE-S&D. Τέλος, το VOX συγκέντρωσε 13 έδρες και οι Podemos 10.

Oι Podemos «κατέρρευσαν» στις πρόωρες τοπικές εκλογές της Μαδρίτης, με το ποσοστό τους να μην ξεπερνά το 7%.

Οσο για τον μεγάλο νικητή των εκλογών, είναι το Δεξιό Λαϊκό Κόμμα, που σάρωσε με επικεφαλής την Ιζαμπέλ Ντιαθ Αγιούζο και κέρδισε περισσότερες έδρες από όλη την Αριστερά μαζί.

Ας σημειωθεί ότι πρόκειται για προσωπική ήττα του Ιγκλέσιας, ο οποίος τον περασμένο Μάρτιο παραιτήθηκε από αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης και ήταν ο ίδιος υποψήφιος στις περιφερειακές εκλογές της Μαδρίτης.

«Η Μαδρίτη χρειάζεται μια αριστερή κυβέρνηση και πιστεύω ότι θα μπορώ να είμαι χρήσιμος στο να βοηθήσω στη νίκη και να ηγηθώ», είχε δηλώσει τότε ο Ιγκλέσιας, με αποτέλεσμα σήμερα η ήττα του να μετρά διπλά.

Ο θρίαμβος της Αγιούζο δρομολογεί ήδη εξελίξεις στην κεντρική πολιτική σκηνή της Μαδρίτης, αφού ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ αισθάνεται ισχυρή πίεση τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από τους εσωκομματικούς του αντιπάλους.

«Ένα καινούργιο κεφάλαιο στην Ιστορία της Ισπανίας ανοίγει σήμερα», δήλωσε η 42χρονη Αγιούζο, νέο αστέρι της Δεξιάς, μπροστά σε ένα μεγάλο πλήθος οπαδών της που είχαν συγκεντρωθεί στην έδρα του Λαϊκού κόμματος στην ισπανική πρωτεύουσα.

«Διότι σήμερα, ξεκινώντας από τη Μαδρίτη, θα ξαναδώσουμε στον ισπανικό λαό την αυτοεκτίμησή του, την ενότητα και την ελευθερία που έχει ανάγκη». «Οι ώρες για την κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ είναι μετρημένες», πρόσθεσε, δηλώνοντας ότι πολύ σύντομα θα απευθυνθεί στον ισπανικό λαό.

Την ίδια ώρα το καταστροφικό εκλογικό αποτέλεσμα για τους σοσιαλιστές και τους Podemos προκάλεσε ήδη την αποχώρηση του ηγέτη τους, Πάμπλο Ιγκλέσιας.

Η απόφαση του Ιγκλέσιας να αποχωρήσει από την πολιτική σηματοδοτεί ταυτοχρόνως ένα μεγάλο σημείο καμπής για τους Podemos, αφού απειλεί ακόμα και με εξαφάνιση το κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς, που εμφανίστηκε στην πολιτική ζωή της Ισπανίας το 2014, όταν εφαρμόζονταν στη χώρα πολιτικές λιτότητας και υπήρχε ο φόβος η χώρα να μπει σε Μνημόνιο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, που είναι σχεδόν τελικά, η Ντίαζ Αγιούζο διπλασίασε τα ποσοστά του Λαϊκού Κόμματος, πετυχαίνοντας ένα ποσοστό πάνω από 44%, καταλαμβάνοντας 65 από τις 136 έδρες στο περιφερειακό Κοινοβούλιο της Μαδρίτης.

Το Λαϊκό Κόμμα, που κυβερνά εδώ και 26 χρόνια την Περιφέρεια της Μαδρίτης, δεν διαθέτει ωστόσο απόλυτη πλειοψηφία και αναμένεται να στηριχθεί στις ψήφους του ακροδεξιού VOX για να μπορέσει να διοικήσει την περιφέρεια της Μαδρίτης. Αυτό ενδεχομένως να σηματοδοτεί μία επερχόμενη συνεργασία Λαϊκού Κόμματος και VΟΧ στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας. Ήδη η ηγεσία του VOX έχει διαμηνύσει ότι η Ντίαζ μπορεί να βασίζεται στις ψήφους του κόμματος για να κυβερνήσει τη Μαδρίτη.

Οι Ισπανοί σοσιαλιστές, που είχαν έρθει πρώτοι το 2019 στην Περιφέρεια της Μαδρίτης με 24 έδρες, έχασαν ήδη τις 13, ενώ η Αριστερά στο σύνολό της δεν ξεπερνά τις 58 έδρες.

Παρά την πανδημία, οι ψηφοφόροι προσήλθαν μαζικά στις κάλπες, με τη συμμετοχή να ξεπερνά το 75%, δέκα ποσοστιαίες μονάδες περισσότερες από τις τελευταίες εκλογές.

Οι εκλογές αυτές έγιναν σε περιβάλλον μεγάλης πόλωσης, αφού υποψήφιοι περιφερειακοί βουλευτές και από τις δύο πλευρές έλαβαν απειλητικές επιστολές με σφαίρες μέσα σε φακέλους.

Το Λαϊκό κόμμα είχε εξαρχής ξεκαθαρίσει ότι οι εκλογές της Μαδρίτης θα ήταν το πρώτο στάδιο για την επιστροφή του κόμματος στην εξουσία. «Σήμερα η Μαδρίτη έστειλε μια πρόταση μομφής στην κυβέρνηση των Πέδρο Σάντσεθ και Πάμπλο Ιγκλέσιας», δήλωσε ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος, Πάμπλο Κασάδο.

Η κυβέρνηση του Πάμπλο Κασάδο παραιτήθηκε το 2018 με πρόταση μομφής του Σάντσεθ, η οποία οδήγησε στον σχηματισμό κυβέρνησης Σοσιαλιστών-Podemos.

Ωστόσο, η νίκη αυτή της Μαδρίτης αποτελεί έναν προσωπικό θρίαμβο για το ανερχόμενο αστέρι της Δεξιάς, Ιζαμπέλ Ντίαζ Αγιούζο, η οποία κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας είχε διαμορφώσει μια στρατηγική κατεδάφισης του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ, έχοντας ως κεντρικό σλόγκαν τη λέξη «Ελευθερία».

Η Αγιούζο κατάφερε να κερδίσει τις εκλογές στη Μαδρίτη με μια στρατηγική έντασης και ανυπακοής στην καραντίνα που είχε επιβάλει στην ισπανική πρωτεύουσα τους προηγούμενους μήνες η κυβέρνηση Σοσιαλιστών-Podemos.

Οι εκλογές αυτές έδωσαν τέλος στην άτυπη συμμαχία του Λαϊκού κόμματος με το κεντροδεξιό Κόμμα των Πολιτών (Ciudadanos), το οποίο υπέστη συντριπτική ήττα, μένοντας έξω από το περιφερειακό Κοινοβούλιο της Μαδρίτης.
Αναλυτικά τα αποτελέσματα με καταμετρημένο το 99.9%

PP-EPP: 65 έδρες
Más Madrid-Greens/EFA: 24 έδρες
PSOE-S&D: 24 έδρες
VOX-ECR: 13 έδρες
UP-LEFT: 10 έδρες

Ο Ιγκλέσιας ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει την πολιτική μετά την ήττα της αριστεράς

Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, ο ηγέτης του ριζοσπαστικού αριστερού κόμματος Podemos, εταίρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος στον κυβερνώντα συνασπισμό στην Ισπανία, ανακοίνωσε αργά χθες βράδυ την αποχώρησή του από την πολιτική μετά την ήττα της αριστεράς στις χθεσινές περιφερειακές εκλογές της Μαδρίτης.

«Αποτύχαμε», είπε σε μια ομάδα υποστηρικτών του κόμματός του, λέγοντας ότι αισθάνεται σαν «αποδιοπομπαίος τράγος, που κινητοποιεί τα πιο σκοτεινά, τα πιο αντιδημοκρατικά συναισθήματα».

«Νομίζω ότι είναι προφανές ότι σήμερα (…) δεν βοηθάω να ενώσω τους ανθρώπους», συνέχισε ο 42χρονος Ιγκλέσιας, ιδρυτής και ως σήμερα ηγέτης των Podemos.

Για τον λόγο αυτό, πρόσθεσε, «παραιτούμαι από όλα τα καθήκοντά μου, εγκαταλείπω την πολιτική με την έννοια της κομματικής πολιτικής, της θεσμικής πολιτικής», ώστε να μη σταθώ «εμπόδιο στην ανανέωση της ηγεσίας που χρειάζεται η πολιτική μας δύναμη».

Ο Ιγκλέσιας χαρακτήρισε επίσης «τραγωδία» τον θρίαμβο του Λαϊκού Κόμματος (PP, συντηρητική δεξιά), το οποίο περιέγραψε ως «την τραμπική δεξιά», από το όνομα του τέως προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, καθώς και τα καλά ποσοστά που κέρδισε το ακροδεξιό κόμμα Vox.
Πηγή: iefimerida.gr