«Ένσταση» του Γκράχαμ Μουρ – Ένα συναρπαστικό δικαστικό θρίλερ

ftwitty via Getty Images

Μοιάζει να είναι η δικαστική υπόθεση της δεκαετίας. Η δεκαπεντάχρονη Τζέσικα Σίλβερ, κληρονόµος µιας περιουσίας ενός δισεκατοµµυρίου δολαρίων, εξαφανίζεται επιστρέφοντας σπίτι από το σχολείο.

Ως κύριος ύποπτος συλλαµβάνεται ο 25χρονος Αφροαµερικανός καθηγητής της, Μπόµπι Νοκ, και η δίκη του έχει όλα τα συστατικά της αµερικανικής ψύχωσης: σύγκρουση φυλών και κοινωνικών τάξεων, σεξ, επιβολή του νόµου, σκοτεινά µυστικά των πλούσιων και διάσηµων. Φαίνεται να είναι µια «κλεισµένη» υπόθεση για τον εισαγγελέα και η καταδίκη του µοιάζει εγγυηµένη.

Όµως η Μάγια Σιλ, µια νεαρή ένορκος πεπεισµένη για την αθωότητα του Νοκ, πείθει τους υπόλοιπους ενόρκους να ψηφίσουν «αθώος» -και αυτή η αµφιλεγόµενη απόφαση θα αλλάξει τη ζωή όλων τους για πάντα

∆έκα χρόνια µετά, προβάλλεται ένα ντοκιµαντέρ γύρω από τη δίκη µε επίκεντρο τη Μάγια, η οποία είναι πλέον δικηγόρος. Όταν ένας από τους ενόρκους βρίσκεται νεκρός στο δωµάτιο του ξενοδοχείου της, όλα τα επιβαρυντικά στοιχεία δείχνουν τη Μάγια ως κύρια ύποπτη για τον φόνο του. Και τώρα πρέπει να αποδείξει τη δική της αθωότητα σκαλίζοντας σε βάθος µια υπόθεση που µόνο «κλεισµένη» δεν είναι.

Ως «ένα πικάντικο µίγµα ίντριγκας, γεµάτο θαµµένα µυστικά και αναπάντεχα κίνητρα» περιγράφουν οι The New York Times το νέο μυθιστόρημα του συγγραφέα και βραβευμένου με Όσκαρ σεναριογράφου Γκράχαμ Μουρ με τίτλο «Ένσταση», ενώ το Publishers Weekly το χαρακτηρίζει «εκπληκτικό», προσθέτοντας ότι «εξετάζει και καυτηριάζει το δικονοµικό σύστηµα των ΗΠΑ, τις εξονυχιστικές έρευνες των ΜΜΕ και τον ρατσισµό» και καταλήγοντας ότι με αυτό το βιβλίο ο Μουρ «έθεσε νέα πρότυπα για τα δικαστικά θρίλερ».

Η «Ένσταση» (εκδόσεις Κλειδάριθμος, μετάφραση Αλέξης Καλοφωλιάς) κυκλοφορεί στις 9 Ιουνίου.

Πηγή:huffingtonpost.gr