Φορολογικές δηλώσεις: Χαμηλές πτήσεις ακόμη για την υποβολή τους

Η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων έχει ακόμη δρόμο για να λήξει και όπως είναι φυσικό οι στροφές είναι ακόμη χαμηλές. Αυτοί που έχουν επιλέξει να τρέξουν από τους πρώτους στην Εφορία και να υποβάλλουν δηλώσεις είναι εκείνοι που είτε έχουν μηδενικό εκκαθαριστικό, είτε εκείνοι που θα λάβουν επιστροφή φόρου, ή εκείνοι βέβαια που περιμένουν να πάρουν πιστωτικά για την πληρωμή φόρων και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.

Με βάση τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία που έχουν αναφορά έως το βράδυ της Παρασκευής, σχεδόν 15 ημέρες μετά το άνοιγμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, είχαν υποβληθεί στην Εφορία 340.177 φορολογικές δηλώσεις νοικοκυριών και είχαν εκδοθεί 456.567 εκκαθαριστικά σημειώματα και αυτό διότι πλέον για κάθε σύζυγο εκδίδεται χωριστό εκκαθαριστικό σημείωμα.

Να σημειωθεί ότι αναμένεται να υποβληθούν περίπου 6,5 εκατ. φορολογικές δηλώσεις, δηλαδή έχει υποβληθεί λίγο πάνω από το 5% των δηλώσεων.

 

Επιστροφή φόρου

Με βάση τα πρώτα στοιχεία, περίπου 6 στους 10 φορολογούμενους που υπέβαλαν φορολογική δήλωση δεν πληρώνουν καθόλου φόρο, περίπου 2 στους 10 δικαιούνται επιστροφή φόρου ενώ μόνο 1 στους 4  καλείται να πληρώσει έξτρα φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το 2020, το πρώτο έτος της πανδημίας.

Φέτος αναμένεται να είναι μεγαλύτερος ο αριθμός των φορολογούμενων με μηδενικό εκκαθαριστικό και επιστροφή φόρου λόγω εφαρμογής της νέας φορολογικής κλίμακας με τους μειωμένους συντελεστές, της αναστολής της εισφοράς αλληλεγγύης αλλά και του «κουρέματος» του φόρο-πέναλτι για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις και την απενεργοποίηση των τεκμηρίων διαβίωσης για τους πληττόμενους φορολογούμενους.

Οι πιο κερδισμένοι των φετινών δηλώσεων είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ατομικές επιχειρήσεις με την εφαρμογή της νέας κλίμακας που ενσωματώνει συντελεστή 9% (από 22%) για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, τη μείωση της προκαταβολής φόρου από 100% σε 55% και την «κατάργηση» της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Με βάση τα πρώτα στοιχεία της εκκαθάρισης προκύπτουν τα εξής:

  • Για το 17,35% των φορολογουμένων ή 79.228 φυσικά πρόσωπα προέκυψε επιστροφή φόρου. Οι φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν το φόρο σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις με τη πρώτη στο τέλος Ιουλίου.
  • Το 58,44%των φορολογουμένων δεν πληρώνει ούτε ένα ευρώ επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα του 2020. Συγκεκριμένα 266.833 εκκαθαριστικά που εκδόθηκαν ξεχωριστά για κάθε σύζυγο το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης ήταν μηδενικό.
  • Το 24,2% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσει επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, για 110.506φορολογουμένους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 53,6  εκατ. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 475 ευρώ. Οι φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν το φόρο σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις με τη πρώτη στο τέλος Ιουλίου και την τελευταία το Φεβρουάριο του 2022. Σε περίπτωση  εφάπαξ πληρωμής του φόρου προβλέπεται έκπτωση φόρου 3%.
  • 284 φορολογούμενοιαποκτούν εισοδήματα από ακίνητα έχουν υποβάλλει ήδη τη δήλωση τους
  • 410 ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις έχουν υποβάλει το έντυπο Ε3, το οποίο είναι απαραίτητο για να μπορέσουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών και να κερδίσουν το πιστωτικό που θα χρησιμοποιήσουν για την πληρωμή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων έως το τέλος του έτους. Η προθεσμία για την υποβολή της αίτησης και του εντύπου Ε3 για την ένταξη στο πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών λήγει στις 17 Ιουνίου αλλά στο υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζουν να δώσουν ολιγοήμερη παράταση έως το τέλος του μήνα.
  • Πηγή: Newsit.gr