Ορκωτοί λογιστές στην Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης

Η έκτακτη γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, η οποία συνήλθε το βράδυ της Πέμπτης, 15 Ιουλίου 2021 στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο στην Αστόρια ανέδειξε Ανεξάρτητη Εξελεγκτική Επιτροπή, η οποία σε συνεργασία με δύο ορκωτούς λογιστές θα κάνουν φύλλο και φτερό τα οικονομικά βιβλία της Ομοσπονδίας και στις 19 Σεπτεμβρίου 2021 θα ενημερώσουν την γενική συνέλευση για τα πορίσματα του ελέγχου τους.

Η δημιουργία της Ανεξάρτητης Εξελεγκτικής Επιτροπής προτάθηκε από τον Νίκο Μπάρδη, αντιπρόσωπο του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος του Παν-Γκριγκόριαν της Μητροπολιτικής Περιοχής της Νέας Υόρκης και εγκρίθηκε δια βοής.

Η επιτροπή απαρτίζεται από τους Πολύκαρπο Κοτρώνη (οικονομολόγο), Αλεξάνδρα Λάσκαρη (διευθύντρια τράπεζας), Γιάννη Στρουμπάκη (ηγετικό στέλεχος ομογενειακής τράπεζας), Δρ. Νικόλαο Αλεξίου (καθηγητή Κοινωνιολογία και ιδρυτή του πολλά υποσχόμενου προγράμματος Hellenic American Projects), Στέλιο Λεοντιάδη (οικονομολόγος) και ομόφωνη εκλογή της προκάλεσε αισιοδοξία σε όσους επέμεναν να μην γίνουν εκλογές εάν δεν διερευνηθούν οι καταγγελίες για κακοδιαχείριση, για οικονομικές ατασθαλίες και για τον ρόλο των συλλόγων σφραγίδων στην άνευ προηγουμένου κρίση που ταλανίζει τα τρία τελευταία χρόνια την Ομοσπονδία.

Ο Γρηγόρης Δημητρουλάκος, ο οποίος είναι αναπληρωματικό μέλος της Εφορευτικής Επιτροπής ζήτησε την παραίτηση του προέδρου Δημητρίου Α. Γωνιά, ενώ ο πρώην πρόεδρος Γιώργος Γεωργόπουλος κατήγγειλε τον Δημήτρη Α. Γωνιά, διότι αντάλλαξε ηλεκτρονικά μηνύματα με τον επίσης πρώην πρόεδρο Δημήτριο Καλαμαρά (που είναι δικηγόρος) και ότι λάμβανε εντολές για την κωλυσιεργία των εκλογών.

Έντονη κριτική ο κ. Γωνιάς δέχτηκε και από τον συντονιστή της Επιτροπής των Πρώην Προέδρων Τιμολέοντα Κακούρο και από άλλους προσκείμενους στην μειοψηφία της Επιτροπής, αλλά ένεκα της επιμονής των πιο ψύχραιμων απορρίφθηκε δια βοής η πρόταση και ο κ. Γωνιάς παραμένει στο τιμόνι της Εφορευτικής Επιτροπής.

Η Εφορευτική Επιτροπή έχει δύο περίπου μήνες στην διάθεσή της να ξεκαθαρίσει εάν οι υποψήφιοι προέρχονται από συλλόγους σφραγίδες και συνάμα να εξετάσει όλες τις καταγγελίες για τους υποψήφιους και την ενημερότητα των φορέων που εκπροσωπούν.

Παράλληλα θα παραπέμψει στην Ανεξάρτητη Εξελεγκτική Επιτροπή όλες τις καταγγελίες για τις οικονομικές ατασθαλίες και για την διαχείριση μεγάλων χρηματικών ποσών από μεμονωμένους ηγέτες της οργάνωσης. Πρόκειται για τις πέντε και πλέον χιλιάδες δολάρια από τις πωλήσεις των λαχείων της παρέλασης του 2019 τα οποία κρατούσε στο συρτάρι του μέχρι και πρόσφατα ο ταμίας της Ομοσπονδίας Δημήτριος Παλιούρας και τις πάνω από είκοσι χιλιάδες δολάρια που ο απερχόμενος πρόεδρος Κλεάνθης Μεϊμάρογλου αποκάλυψε μετά το εκλογικό συνέδριο και τα οποία φέρεται να είχε λάβει από τους κ.κ. Πέτρο Γαλάτουλα, ά αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας, Μαρία Ζαλώμη, υπηρεσιακή γραμματέα και τον πρώην ταμία Αθανάσιο Αρώνη.

Και τα δύο χρηματικά ποσά έπρεπε να είχαν κατατεθεί στους λογαριασμούς της Ομοσπονδίας και η κράτησή τους στα συρτάρια και εν αγνοία του διοικητικού συμβουλίου εγείρει εύλογα ερωτηματικά μεταξύ των οποίων και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Ακόμη και οι αποδείξεις πληρωμών που παρουσίασε ο απερχόμενος πρόεδρος Κλεάνθης Μεϊμάρογλου για να δικαιολογήσει την διάθεση των χρημάτων δεν είναι το διπλότυπο ή το τριπλότυπο από ένα αριθμημένο βιβλίο πληρωμών, είτε και είσπραξης μετρητών.

Ανεξάρτητη Εξελεγκτική Επιτροπή

Η Ανεξάρτητη Εξελεγκτική Επιτροπή έχει όλα τα εχέγγυα και τις ευχές όλων όσων επέμειναν στην αναβολή των εκλογών μέχρι την ολοκλήρωση του οικονομικού ελέγχου και όπως επεσήμανε και ο κ. Πολύκαρπος Κοτρώνης είναι αποφασισμένη να εξετάσει κάθε καταγγελία και σε συνεργασία με τους ορκωτούς λογιστές να παράσχουν την ευκαιρία στην Ομοσπονδία να μάθει την αλήθεια για την άνευ προηγουμένου κρίση που ταλαιπωρεί μια από τις μεγαλύτερες δευτεροβάθμιες οργανώσεις.

Ο Νίκος Μπάρδης, ο οποίος τα τρία τελευταία χρόνια ηγείται της Επιτροπής Λευκώματος της Ομοσπονδίας και με την παραδειγματική συνεργασία των μελών της Επιτροπής κατάφερε να εξασφαλίσει συνολικά πάνω από διακόσιες χιλιάδες δολάρια για την παρέλαση επεσήμανε ότι η Επιτροπή μετά το πέρας κάθε παρελάσεως η επιτροπή λευκώματος έχει παραδώσει όλα τα παραστατικά και μάλιστα υπήρξε υπόδειγμα.

Παράλληλα τόνισε ότι ως μέλος του απερχόμενου διοικητικού συμβουλίου αισθάνεται προσβεβλημένος, διότι οι κ. κ. Κλεάνθης Μεϊμάρογλου, Πέτρος Γαλάτουλας, Μαρία Ζαλώμη και Αθανάσιος Αρώνης κρατούσαν μεγάλα χρηματικά ποσά στα συρτάρια εν αγνοία του διοικητικού συμβουλίου και κατά παράβαση των κανόνων λειτουργίας ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού.

Αναφερόμενος στην εν λόγω γενική συνέλευση την θεώρησε ιστορική, διότι για πρώτη φορά στην ιστορία της οργάνωσης οι καταγγελίες για διασπάθιση χρημάτων εξετάζονται από ανεξάρτητη επιτροπή και από ορκωτούς λογιστές.

Ο Πολύκαρπος Κοτρώνης σήμερα τo πρωί έλαβε τις πληροφορίες επικοινωνίας των υπολοίπων μελών και δεν αποκλείεται την ερχόμενη Δευτέρα να λάβει χώρα και η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής.

«Τα πράγματα είναι απλά και όσοι ασχολούνται με τους συλλόγους και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς ξέρουν να ελέγξουν την πορεία των χρημάτων. Η γενική συνέλευση απέδειξε ότι η πλειοψηφία των παρισταμένων αναμένουν με λαχτάρα την ολοκλήρωση του ελέγχου για να λάμψει η αλήθεια και να προετοιμαστεί για τις εκλογές η Ομοσπονδία», επεσήμανε ο κ. Μπάρδης υπενθυμίζοντας ότι οι βασικοί πόροι της Ομοσπονδίας προέρχονται από την παρέλαση και από την διαχείριση του Σταθάκειου Πολιτιστικού Κέντρου.

«Θέλω να πιστεύω ότι η Ανεξάρτητη Εξελεγκτική Επιτροπή και η Εφορευτική Επιτροπή θα συνεργαστούν άψογα και θα απαλλάξουν την Ομοσπονδία από τους Συλλόγους Σφραγίδες και από τους καταχραστές του οβολού των ομογενών, εφόσον αποδεχτεί πως υπάρχουν», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για την απαλλαγή των σφραγίδων επεσήμανε ότι είναι πανεύκολο.

«Η Εφορευτική και η Εξελεγκτική Επιτροπή θα ζητήσουν από τους Συλλόγους της Ομοσπονδίας να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά εγγραφής και κυρίως το καταστατικό, αποδεικτικά για την δράση του φορέα και τις φορολογικές του δηλώσεις των τριών τελευταίων ετών. Μόνον έτσι θα ξεκαθαρίσει το στάρι από την ήρα», συμπλήρωσε ο κ. Μπάρδης.

Το μικρόφωνο και η ντοντούκα

Η έκτακτη γενική συνέλευση αν και διέφερε από όλες τις συνεδριάσεις που ακολούθησαν μετά το εκλογικό συνέδριο εν τούτοις εμπεριείχε σκηνές απείρου κάλλους με πρωταγωνιστές μέλη της Επιτροπής των Πρώην Προέδρων και τον συντονιστή Τιμολέοντα Κακούρου, που διηύθυνε την συνεδρίαση και αρνιόταν να παραχωρήσει το μικρόφωνο στους άλλους πρώην προέδρους και σε άλλους ομιλητές προκαλώντας εκνευρισμό.

Ιδιαίτερη γραφική ήταν η ντουντούκα (στερεοφωνική) που έφερε ο κ. Βασίλειος Πετράτος, ο οποίος βρίσκονταν στην βορειοδυτική πλευρά της αίθουσας και παρέμβαινε κατά το δοκούν για να επιβάλλει την επιθυμία του, είτε και να εκνευρίσει τους ομιλητές.

Ο κ. Κακούρος έβγαλε από το χρονοντούλαπο της πάλαι ποτέ επιτροπής εθνικών θεμάτων μια ανακοίνωση σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα, το ανέγνωσε και κάλεσε τους αντιπροσώπους να εξουσιοδοτήσουν το προεδρείο να ετοιμάσει κάτι αντίστοιχο για στις δύο γλώσσες και να το δώσουν στην δημοσιότητα εν όψει της 47ης επετείου της τουρκικής εισβολής.

Ζήτησαν συνέλευση, αλλά απουσίαζαν

Ο γραμματέας της Επιτροπής των Πρώην Προέδρων Απόστολος Τομόπουλος, ο οποίος ανέλαβε να κάνει το απουσιολόγιο εξέπληξε το ακροατήριο με τα τρία βιβλία που ήταν καταχωρημένοι οι σύλλογοι  και ανάγνωσε τα ονόματα των 62 Συλλόγων και επεσήμανε ότι ήταν παρόντες μόνο οι εκπρόσωποι 25 συλλόγων.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν τα πανομοιότυπα γραπτά αιτήματα πάνω από δέκα συλλόγων που ενώ ζητούσαν την σύγκλιση έκτακτης γενικής συνέλευσης έλαμψαν δια της απουσίας τους.

Επιτροπή των Πρώην Προέδρων

Λίγες ώρες πριν την Γενική Συνέλευση ο Δημήτριος Καλαμαράς, ο οποίος είναι και δικηγόρος, μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος προς τους πρώην προέδρους θεωρεί παράνομη την έκτακτη γενική συνέλευση και την αποδίδει στην αυθαιρεσία της μειοψηφίας και συγκεκριμένα των κ.κ. Απόστολου Τομόπουλου, Γιώργου Γεωργόπουλου και Νίκου Βέλλιου.

 

anamniseis.net