Τουρκικό παραλήρημα για την καταδίκη Ερντογάν από τον ΟΗΕ

Με παραληρηματικού χαρακτήρα ανακοίνωση απάντησε η Άγκυρα το βράδυ της Παρασκευής, στην ομόφωνη και κατηγορηματική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, που καταδίκασε τις προκλήσεις Ερντογάν-Τατάρ στην επέτειο της εισβολής στην Κύπρο,  με την ανακοίνωση του ανοίγματος  μέρους της Αμμοχώστου.

«Απορρίπτουμε την δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας», αναφέρεται σε δισέλιδη ανακοίνωση που εκδόθηκε το βράδυ της Πέμπτης από το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

Μάλιστα, στην ανακοίνωση αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «τέτοιες δηλώσεις βασίζονται στην μαύρη προπαγάνδα και τους αβάσιμους ισχυρισμούς της ελληνικής και της ελληνοκυπριακής πλευράς, ότι η Αμμόχωστος δεν είναι έδαφος της ΤΔΒΚ (σ.σ του ψευδοκράτους των Κατεχομένων), ότι η ΤΔΒΚ θα φέρει εποίκους στην περιοχή που «ανοίγει» και ότι θα υφαρπάξει περιουσίες».

Μάλιστα, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας επιχειρεί να παρουσιάσει την επέκταση του ανοίγματος -μέσω του αποχαρακτηρισμού του από στρατιωτική ζώνη- περιοχών της Αμμοχώστου, ως μία πράξη… καλής θέλησης, με τον ισχυρισμό ότι δεν παραβιάζονται οι προηγούμενες αποφάσεις του Σ.Α του ΟΗΕ από τις τουρκοκυπριακές Αρχές.

Η τουρκική πλευρά επαναλαμβάνει την «δέσμευση» Ερντογάν ότι το «πιλοτικό» -όπως το χαρακτηρίζει- άνοιγμα της Αμμοχώστου δεν πρόκειται να βλάψει τα συμφέροντα των Ελληνοκυπρίων ιδιοκτητών που έχουν στερηθεί τις περιουσίες τους επί 47 χρόνια, υπό την προϋπόθεση ότι θα προσσφύγουν σε τουρκοκυπριακή Επιτροπή, αναγνωρίζοντας έτσι εμμέσως πλην σαφώς την δικαιοδοσία του ψευδοκράτους.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι με το άνοιγμα των Βαρωσίων δεν παραβιάζονται ούτε δικαιώματα ιδιοκτησίας ούτε τα ψηφίσματα ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ούτε το διεθνές δίκαιο.

Επισήμανε δε ότι όλες οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν, όχι μόνο του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά και των ΗΠΑ, της Μεγάλης Βρετανίας, ακόμα και της Ρωσίας, γίνονται επειδή δε θέλει κανένας το τουρκοκυπριακό κράτος να αναγνωριστεί.

Πιο ισχυρή και πιο σαφής ήταν η χθεσινή προεδρική δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα Βαρώσια, σε σχέση με αυτήν της 9ης Οκτωβρίου του 2020. Η σημαντική διαφοροποίηση αφορά στη ρητή αναφορά σε Τούρκους και Τουρκοκύπριους ηγέτες, οι οποίοι με τις εξαγγελίες τους για άνοιγμα μέρους της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου, λειτούργησαν αντίθετα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Με το κείμενο συμφώνησαν και τα 15 (μόνιμα και μη μόνιμα) μέλη του ΣΑ, μετά από έντονες διαβουλεύσεις επί των τριών σχεδίων που παρουσίασε η Βρετανία. Το τρίτο σχέδιο ήταν βελτιωμένο σε σχέση με τα δύο προηγούμενα, και αυτό επετεύχθη με την προσωπική παρέμβαση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, αλλά και προσπάθειες της Κίνας, Ρωσίας, της Ινδίας και της Ιρλανδίας. Συνεχείς ήταν και οι επαφές με όλα τα μέρη των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου Νίκου Δένδια και Νίκου Χριστοδουλίδη.

Το πλήρες κείμενο της δήλωσης του ΟΗΕ

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας επιβεβαιώνει τη δήλωση του Προέδρου του της 9ης Οκτωβρίου 2020 (S / PRST / 2020/9) σχετικά με τα Βαρώσια.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας επιβεβαιώνει το καθεστώς των Βαρωσίων όπως ορίζεται σε προηγούμενα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένου του ψηφίσματος 550 (1984) και της απόφασης 789 (1992). Το Συμβούλιο Ασφαλείας επαναλαμβάνει ότι οποιεσδήποτε απόπειρες διευθέτησης οποιουδήποτε μέρους των Βαρωσίων από ανθρώπους εκτός των κατοίκων του είναι απαράδεκτες και ότι δεν πρέπει να πραγματοποιηθούν ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια που δεν είναι σύμφωνες με τα ψηφίσματά του.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας καταδικάζει την ανακοίνωση στην Κύπρο από Τούρκους και Τουρκοκύπριους ηγέτες στις 20 Ιουλίου 2021 σχετικά με περαιτέρω εκ νέου ανοίγματος τμήματος της περιφραγμένης περιοχής των Βαρωσίων. Το Συμβούλιο Ασφαλείας εκφράζει τη βαθιά του λύπη για αυτές τις μονομερείς ενέργειες που έρχονται σε αντίθεση με τα προηγούμενα ψηφίσματα και δηλώσεις του.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας ζητά την άμεση αναστροφή αυτής της πορείας δράσης και την αντιστροφή όλων των μέτρων που έχουν ληφθεί στα Βαρώσια από τον Οκτώβριο του 2020. Το Συμβούλιο Ασφαλείας υπογραμμίζει την ανάγκη να αποφευχθούν περαιτέρω μονομερείς ενέργειες που είναι σε μη συμφωνία με τα ψηφίσματά του και θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις στο νησί και να βλάψουν τις προοπτικές για μια διευθέτηση.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας τονίζει τη σημασία του πλήρους σεβασμού και της εφαρμογής των ψηφισμάτων του, συμπεριλαμβανομένης της μεταβίβασης των Βαρωσίων υπό τη διοίκηση του ΟΗΕ και του σεβασμού της ελεύθερης μετακίνησης της UNF1CYP.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας επιβεβαιώνει τη δέσμευσή του για μια διαρκή, συνολική και δίκαιη διευθέτηση σύμφωνα με τις επιθυμίες του κυπριακού λαού και βασισμένη σε μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, και την υποστήριξή του για τις προσπάθειες του γενικού γραμματέα.

Τέλος, το ΣΑ δηλώνει πως θα συνεχίσει να παρακολουθεί το θέμα».