Κόντρα Μητσοτάκη – Τσίπρα στη Βουλή

Αθήνα.– Η κόντρα κορυφής Μητσοτάκη – Τσίπρα στη Βουλή στη συζήτηση για τη μεταρρύθμιση Κεραμέως ανέδειξε τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ που παίρνει πλέον μόνιμα χαρακτηριστικά στο πολιτικό σκηνικό και διανθίζεται από παρατράγουδα – δορυφόρους που κινούνται γύρω από τις κεντρικές πολιτικές και στρατηγικές τους.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ «να πάψουν να ακούγονται εύηχα ψέματα που κολακεύουν τα αυτιά αλλά καίνε τα μυαλά». «Να σοβαρευτείτε και να σταματήσετε να δηλητηριάζετε όσους ακόμα δεν αντέχουν να σας ακούν» δήλωσε. «Δεν γίνεται να μην υπάρχει μια στοιχειώδης βάση εισαγωγής για τα πανεπιστήμια. Όπως δεν γίνεται να μην έχουν λόγο τα ιδρύματα για τον αριθμό των φοιτητών που θα υποδέχονται».

Κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να ξανασκεφτεί την τόσο «άτοπη» υπόσχεση που έδωσε ότι «δήθεν οι υποψήφιοι θα κρατούν τους βαθμούς τους». «Λέτε ότι θα έρθετε αναδρομικά να τους βάλετε στο πανεπιστήμιο από την πίσω πόρτα, όταν γνωρίζετε τα πραγματικά στοιχεία από τα ποσοστά αποφοίτησης ειδικά από μία σειρά από τμήματα με εξαιρετικά χαμηλή βάση εισαγωγής» τόνισε. «Όλοι προσποιούμαστε, το παιδί μπήκε στο πανεπιστήμιο, με βάση εισαγωγής με 4 και φτάνει στα 25 χωρίς να μπορεί να αποφοιτήσει. Και πιστεύετε ότι αυτό είναι για το καλό του παιδιού. Τους κλείνετε με απύθμενο λαϊκισμό το μάτι, με ψηφοθηρική λογική που ανήκει σε άλλο αιώνα.»

Επικαλέστηκε και τον εμβληματικό ηγέτη της ιταλικής αριστεράς Ενρίκο Μπερλιγκουέρ. «Έλεγε «σύντροφοι είναι ώρα να αναπτύξουμε μια ιδιότητα που μας λείπει, να ψάχνουμε την αλήθεια που κρύβεται στα λόγια των αντιπάλων μας». Εγώ σας ζητώ ενστικτωδώς να πάψετε να λέτε καληνύχτα όταν οι άλλοι σας λένε καλημέρα» τόνισε.

Χαρακτήρισε την δημόσια παιδεία «εθνική υπόθεση». «Παρά τις αντιπαραθέσεις , θα ζητήσω να χαμηλώσουμε τους τόνους, να ξαναδιαβάσετε το νομοσχέδιο και κάθε ψύχραιμος παρατηρητής μπορεί να διακρίνει το προοδευτικό πνεύμα που το διαπνέει.»

Ο Αλέξης Τσίπρας σήκωσε και πάλι τη σημαία των …φτωχών. «Πήγατε στο κολλέγιο και σπουδάσατε στο εξωτερικό δίχως να περάσετε από το ελληνικό Πανεπιστήμιο», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Έχετε άγνοια και για το τι σημαίνει δημόσιο πανεπιστήμιο και έχετε άγνοια και για το τι σημαίνουν οι πανελλαδικές εξετάσεις γιατί φύγατε κατευθείαν στο εξωτερικό» συνέχισε. «Είσαστε η μοναδική κυβέρνηση που αλλάξατε το σύστημα εισαγωγής και το εφαρμόσατε την ίδια χρονιά, δίχως χρόνο προσαρμογής.»

Δεν επανέλαβε την πρόταση του για τα παλιά μηχανογραφικά που θα οδηγούν στα ΑΕΙ της αρεσκείας τους όσους αποκλείστηκαν με την μεταρρύθμιση Κεραμέως όταν θα γίνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά το πάρτι στο διαδίκτυο που διακωμωδούσε το άτοπο της πρότασης. Αρκέστηκε να κατηγορήσει στον πρωθυπουργό και την υπουργό Παιδείας ότι έχουν δόλο. «Ενώ είπατε ότι κόβονται μαθητές με 3 και με 4 λόγω της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, τελικά κόβονται και άριστοι μαθητές» τόνισε. «Θα διορθώσετε αυτήν την αδικία;».

Πρόκειται για δυο σχολές σκέψεις και προγραμματικών προτεραιοτήτων και δείχνουν την μεγάλη απόσταση που χωρίζει τη ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η πράξη θα τις δοκιμάσει και οι επόμενες κάλπες θα τις κρίνουν.

Στη Βουλή ο «κουμπαράς»

Μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης, εισάγεται προς συζήτηση στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής για να ψηφιστεί από την Ολομέλεια μετά τις θερινές διακοπές, το νομοσχέδιο με τίτλο «ασφαλιστική μεταρρύθμιση για τη νέα γενιά». Αφορά τον τρίτο πυλώνα της επικουρικής ασφάλισης, τον προσωπικό κουμπαρά που έχει σ άρει φωτιές. Ο ΣΥΡΙΖΑ τον θεωρεί «δώρο» της κυβέρνησης Μητσοτάκη στα ξένα funds που θα τζογάρουν τα χρήματα των εργαζόμενων, όπως υποστηρίζει.

Πηγές του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης επισημαίνουν ότι το ύψος των εισφορών για το νέο επικουρικό σύστημα παραμένει ως έχει. Δηλαδή 6,5% μέχρι τα μέσα του 2022 και 6% από εκεί και πέρα για τους μισθωτούς και βάσει ασφαλιστικής κλάσης για τους αυτοαπασχολούμενους. Το αποθεματικό αυτό θα το διαχειρίζεται ένα νέο δημόσιο ταμείο, το ΤΕΚΑ, που θα επενδύει τις αποταμιεύσεις. Θα υπάρχουν τρία επενδυτικά προφίλ, μεταξύ των οποίων θα διαλέγει ο ασφαλισμένος: το «συντηρητικό, το «ισορροπημένο» και το «επιθετικό», με δυνατότητα αλλαγής ανά πενταετία. «Το σύστημα αυτό ισχύει σε προηγμένες χώρες όπως η Σουηδία, η Δανία, η Ολλανδία και έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να οδηγήσει σε επικουρικές συντάξεις μεγαλύτερες από 43% μέχρι 68%!» τονίζουν οι πηγές.

Με το νομοσχέδιο εισάγονται στοιχεία κεφαλαιοποιητικού συστήματος στις επικουρικές συντάξεις για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας (από 1η Ιανουαρίου 2022) που είναι υπόχρεοι επικουρικής ασφάλισης και εθελοντικά για εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους έως 35 ετών.

«Στις περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ πάνω από το 50% του εργατικού δυναμικού καλύπτεται συμπληρωματικά από κάποιο κεφαλαιοποιητικό πρόγραμμα ασφάλισης, ενώ σε χώρες όπως η Σουηδία, η Φινλανδία, η Ολλανδία, η Δανία, το ποσοστό των εργαζομένων που καλύπτονται από κεφαλαιοποιητικά συνταξιοδοτικά προγράμματα υπερβαίνει το 80%.» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Η χυδαιότητα

Πόλεμος ξέσπασε και για μια αναφορά ηθοποιού, κομματικού στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, που έπαιζε στα σποτ της Κουμουνδούρου. «Ζούμε στη χώρα που για να σε δείχνει η ΕΡΤ πρέπει να έχεις γκόμενο τον γιο του Πρωθυπουργού» έγραψε στοχοποιώντας την κορυφαία τενίστρια Μαρία Σάκκαρη που έχει σχέση με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

Άλλο η κριτική στην ΕΡΤ για τη μη προβολή των προσπαθειών Ελλήνων αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, του Λευτέρη Πετρούνια στα προκριματικά των κρίκων, καθώς και την αναμέτρηση του Παναγιώτη Γκιώνη με τον Αιγύπτιο, Αχμέντ Σαλέχ, για τον 2ο γύρο του πινγκ πονγκ. Και άλλο η σεξιστική χυδαιότητα και λάσπη.

Για «πόλεμο λάσπης άνευ ορίων» έκανε λόγο η ΝΔ και κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα, ότι «δίνει το σήμα της χυδαιότητας και οι υπόλοιποι ακολουθούν». «Ο Πρωθυπουργός, στη συνέχεια η σύζυγός του και τώρα ο γιος του και μια παγκόσμιου επιπέδου αθλήτρια» ανέφερε σε ανακοίνωση της. «Στόχος πάντα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πόλεμος λάσπης του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει ούτε όρια, ούτε ηθικές αναστολές.

Στις χυδαιότητες ή ανοησίες των δικών της στελεχών η ΝΔ παίρνει θέση. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει την σιωπή ή πολύ καθυστερημένη αντίδραση. Το μάθημα του το πήρε πάντως από ένα δικό του στέλεχος, το Νίκο Μπίστη. «Εμβρόντητος διάβασα το απαράδεκτο και σεξιστικό σχόλιο της Αννας Ελεφάντη για την Μαρία Σάκκαρη και τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη» ανέφερε σε ανάρτηση του. «Κάποιος να της θυμίσει ότι ποτέ τα πέτρινα χρόνια η Αριστερά δεν είχε σχέση με την ανοησία και την χυδαιότητα. Το ωραίο είναι ότι κάποιοι θεωρούν ότι με αυτό τον τρόπο βλάπτουν την κυβέρνηση. Αναδεικνύονται σε μεγάλους χορηγούς της ΝΔ και του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου».

newpost.gr