Αθήνα: Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη δεν στήνεται μέσω δήλωσης

Ενδεχόμενη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη δεν στήνεται μέσω δήλωσης διαμηνύουν κυβερνητικές πηγές, ξεκαθαρίζοντας ότι έως στιγμής δεν υπάρχει κάτι απτό διπλωματικά.

Όπως τόνιζαν οι κυβερνητικές πηγές στον ΣΚΑΪ, τέτοια συνάντηση δεν είναι δυνατόν να ετοιμαστεί μέσω μιας δήλωσης στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης όπως έκανε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

«Υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία και το τηλέφωνο της διπλωματικής συμβούλου του πρωθυπουργού Ελένης Σουρανή, δεν έχει χτυπήσει από την πλευρά του εκπροσώπου του τούρκου προέδρου Ιμπραήμ Καλίν, δεν έχει υπάρξει κανένα αίτημα» ξεκαθάριζαν.

«Αν χτυπήσει το τηλέφωνο, η Ελλάδα είναι ανοιχτή σε αυτή τη συζήτηση, ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι πρέπει να υπάρχει επικοινωνία Ελλάδας – Τουρκίας σε ανώτατο επίπεδο ώστε όποια ένταση υπάρχει να αποκλιμακώνεται εκεί.

Μένει να δούμε αν θα υπάρξει αυτό το αίτημα από τον Τούρκο πρόεδρο, κάτι που συνιστά απαραίτητη προϋπόθεση ώστε να παρατείνει το πρόγραμμα καθώς το να συμπέσουν μια ώρα οι δύο ηγέτες όταν το ένα αεροπλάνο θα προσγειώνεται και το άλλο ετοιμάζεται να απογειωθεί δεν είναι επαρκής χρόνος για τέτοια συνάντηση.

Σε ό,τι αφορά την ομιλία του πρωθυπουργού στα Ηνωμένα Έθνη την εβδομάδα αυτή, αναμένεται να αναφερθεί στην ανάγκη σταθερότητας στην περιοχή, στο πλαίσιο και του ρολού που ψάχνει και η ΕΕ μετά τις τελευταίες εξελίξεις της συμφωνίας AUKUS.

Μένει να δούμε αν αυτή η προκλητικότητα και οι δηλώσεις Ερντογάν περί συνάντησης είναι αποτέλεσμα της πίεσης που υπάρχει στην Τουρκία, ειδικά μετά τα αποτελέσματα της συνόδου EU MED 9 στην Αθήνα όπου τα μηνύματα στην Άγκυρα ήταν πολύ αυστηρά και πολύ σαφή.

Πάντως στην Άγκυρα επιμένουν ότι η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν θα γίνει. Πληροφορίες από την Ουάσινγκτον που επικαλείται ο Μανώλης Κωστίδης, διευκρινίζουν ότι αναμένονται προετοιμασίες και να καθοριστούν λεπτομέρειες, καθώς το ραντεβού δεν έχει κλειστεί.

Σημειώνεται ότι Τέταρτη 6 ώρα (τοπική) ο Ταγίπ Ερντογάν αναχωρεί από τη Νέα Υόρκη. Δεν έχουν γίνει διπλωματικές επαφές μέχρι στιγμής, αλλά υπάρχει χρονικό περιθώριο για να κλειστεί η συνάντηση και ο πρόεδρος της Τουρκίας να παραμείνει την παραμονή του.

Πηγή: skai.gr