Η παρουσία των Ευζώνων στην Ομογένεια ένα ακόμα ενθαρρυντικό στοιχείο

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Η ελληνοαμερικανική κοινότητα του Σικάγο ετοιμάζεται για τη συμμετοχή της στην παρέλαση για την 201η επέτειο της Ελληνικής Ανεξαρτησίας, μετά από δυο χρόνια ακυρώσεων, εξαιτίας της Covid-19. Η παρέλαση θα πραγματοποιηθεί στις 22 Μαϊου τρ.έ.

Την ίδια ώρα έχει ξεκινήσει, από την Αυστραλία, μία συζήτηση γύρω από την παρουσία και τη συμμετοχή στις εορταστικές εκδηλώσεις στην ομογένεια,  Αγήματος των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς, η οποία είθισται, εκτός των άλλων να παρίσταται και στην παρέλαση της 5ης Λεωφόρου στην Νέα Υόρκη.

Η παρουσία των Τσολιάδων στις παρελάσεις, είναι ένα ακόμα ενθαρρυντικό μήνυμα από την Ομογένεια η οποία και στην Αμερική, όπως και στην Αυστραλία και αλλού, εξακολουθεί να ανθίσταται στην αφομοίωση και επιζητά κάθε τι το ελληνικό, ακόμη και την απλή ελληνική παρουσία, αποθεώνοντας τους εκπροσώπους της.  Στην προκειμένη περίπτωση τους Εύζωνες στις τοπικές εθνικές παρελάσεις.

Ανοίγοντας μία παρένθεση, στο σημείο αυτό, θα αναμειχθούμε στον δημόσιο διάλογο για την παρουσία των Ευζώνων και, ιδιαίτερα, για το εάν  πρέπει ή όχι να τους περιφέρουμε τους Ευζώνους απ’  εδώ και κει σε διάφορες εκδηλώσεις ομογενειακές, μακριά από την κυρίως αποστολή του ταξιδιού, που είναι η παρέλαση.

Θα θυμίσουμε ότι ανάλογη ένσταση είχε υποβάλει και ο πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο αείμνηστος Κωστής Στεφανόπουλος. (1995 έως το 2005).  Και τότε, όπως και τώρα, θέμα της προεδρικής δυσαρέσκειας το γεγονός ότι οι ομογενείς  έκαναν τους Τσολιάδες  “περιοδεύων μπουλούκι” με παρουσία σε πλήθος εκδηλώσεων, άσχετων με την παρέλαση και μακριά από τον θεσμικό (πολεμικό) ρόλο του Σώματος, “κάτι που προσβάλει και απαξιώνει τα μέλη της Προεδρικής Φρουράς καθώς και το θεσμό που εκπροσωπούν αλλά και την ίδια την επίσημη Ελλάδα”.

Αυτά έλεγε τότε η προεδρία της Δημοκρατίας και είχε γίνει μεγάλο θέμα στον “Εθνικό Κήρυκα” της Νέας Υόρκης, καθώς ο Κωστής Στεφανόπουλος είχε αποφασίσει να μην επιτρέπει να ταξιδεύουν οι Εύζωνες στο εξωτερικό και να μην συμμετέχουν στις τοπικές παρελάσεις της Ελληνικής Ομογένειας, κι αυτός για να προστατέψει το κύρος τους…. Περίπου τα ίδια υποστηρίζει σήμερα και ο έγκριτος ομογενής  δημοσιογράφος κ.  Κώστας Καραμάρκος από τη Μελβούρνη. Ότι, δηλαδή, οι Εύζωνες δεν είναι “χορευτικό συγκρότημα”. Ότι είναι πολεμικό Σώμα και χρειάζονται προστασία το Σώμα, ο θεσμός και το κύρος της Ελλάδος.

Εμείς, τότε (1995) για λογαριασμό του “Εθνικού Κήρυκα” (με την ιδιότητα του δημοσιογράφου -διευθυντή του πολυπρόσωπου Γραφείου Αθηνών) ψάξαμε το θέμα. Και βρήκαμε ότι σύμφωνα με “Το Εγκόλπιο του καλού Εύζωνα“, η ένδοξη πολεμική δράση των ευζωνικών ταγμάτων που είχε ξεκινήσει το 1867, είχε διακοπεί οριστικά μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, και έκτοτε, επισήμως, “οι Εύζωνες εκτελούν μόνο αποστολές καθαρά τελετουργικού χαρακτήρα”!

Η πλέον γνωστή, όπως γράφει και η el.wikipedia.org, είναι η συμβολική φύλαξη του Μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη, που βρίσκεται στην Πλατεία Συντάγματος, δίπλα στην Βουλή των Ελλήνων. Σκοπιές όμως Ευζώνων υπάρχουν και στο Προεδρικό Μέγαρο και στην πύλη του στρατοπέδου της Προεδρικής Φρουράς, πρώην στρατόπεδο Βασιλέως Γεωργίου Β΄, που βρίσκεται στο ΒΑ. άκρο του Εθνικού Κήπου με είσοδο από την οδό Ηρώδου του Αττικού. Απλώς στέκουν εκεί ακίνητοι, ευθυτενείς και περήφανοι. Δεν κινούν και δεν αναμειγνύονται σε ΤΙΠΟΤΕ! Φασαρίες να γίνουν από διαδηλωτές, μολότοφ να ρίχνονται, αυτοί εκεί, ακίνητοι, την δε ασφάλειά τους την αναλαμβάνει ο εποπτεύων στρατιώτης-Τσολιάς και η αστυνομία.  Αυτό θα πει “συμβολική φύλαξη”.

Ανάμεσα στις άλλες υποχρεώσεις των ευζώνων είναι να συνοδεύουν κάθε χρόνο το Άγιο Φως, στη μεταφορά του από τα Ιεροσόλυμα στην Αθήνα. Την 25η Μαρτίου κάθε έτους, τμήμα ευζώνων συμμετέχει εκτός της παρέλασης στην Αθήνα και στις εορταστικές εκδηλώσεις της ελληνικής ομογένειας των ΗΠΑ, πραγματοποιώντας παρέλαση στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης, όπως και πιο πάνω γράψαμε. Τα τελευταία χρόνια συμμετέχουν στην επέτειο για την έξοδο του Μεσολογγίου συνοδεύοντας την εικόνα και στην απελευθέρωση των Ιωαννίνων κάνοντας παρέλαση στην κεντρική λεωφόρο της πόλης. Στις 4 Οκτωβρίου 2019 οι Εύζωνοι παρέλασαν για πρώτη φορά στην Ξάνθη, συμμετέχοντας στις εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης. Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις χορεύουν παραδοσιακούς χορούς, αποδίδουν τιμές σε υψηλούς επισκέπτες και πραγματοποιούν κάθε άλλη απασχόληση μακριά από πολεμικές τέχνες.

Επομένως, κατά την άποψή μας, η περιφρούρηση και περιφορά του Επιταφίου, η επίσκεψη σε παροικιακούς συλλόγους και ελληνικά σχολεία, ναι, είναι απόλυτα συμβατές με το σύγχρονο ρόλο του Σώματος των Ευζώνων, και δεν συνιστούν απειλή για θεσμό που εκπροσωπούν και την Ελλάδα, για όσο τουλάχιστον διάγουμε εν ειρήνη!

Το γεγονός δε ότι σκορπούν ρίγη εθνικής συγκίνησης όπου εμφανίζονται, τους κάνει Απόστολους του Ελληνισμού και όσο περισσότερο τους προβάλλουμε και τους επιδεικνύουμε, όσο πιο κοντά τους φέρνουμε με τους απλούς ομογενείς, πάντα, βέβαια, μέσα στα όρια της ευπρέπειας και του ήθους, τόσο περισσότερο σφυρηλατείται το εθνικό φρόνημα των αποδήμων.

Ας είναι και αυτό ένα άλλο ενθαρρυντικό μήνυμα, από την Ομογένεια της Αυστραλίας, τη φορά αυτή.

*Θα επανέλθουμε αύριο, με το αποθαρρυντικό μήνυμα της εμπλοκής στην πρόσκληση των Ευζώνων φέτος για την παρέλαση της Νέας Υόρκης.