Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ και η κλιματική αλλαγή

Δρ. Αθανάσιος Σαραντόπουλος*

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, χάρη στους τρεις διορισμούς από την κυβέρνηση Τραμπ, πρόσφατα περιόρισε δραστικά την εξουσία της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA – Environmental Protection Agency) να περιορίζει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, οι οποίοι αποτελούν σοβαρή πηγή ρύπανσης και ενισχύουν την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κ. Τζο Μπάιντεν απέμεινε με λίγα εργαλεία για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και η φιλόδοξη ατζέντα του για το κλίμα ανατράπηκε.

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει ήδη κάθε κατοικημένη περιοχή, με την ανθρώπινη δραστηριότητα να συμβάλλει σε πολλές παρατηρούμενες μεταβολές του καιρού και ακραία φαινόμενα.

Η καλύτερη εκτίμηση για όλα τα πιθανά σενάρια σύμφωνα με την Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC – Intergovernmental Panel on Climate Change) προβλέπει ότι η μέση άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη θα είναι: για την περίοδο 2021-2040 1,5 με 1,6 °C και για την περίοδο 2041-2060 1,6 με 2,4 °C.

Ο περιορισμός της υπερθέρμανσης του πλανήτη, που προκαλείται από τον άνθρωπο, απαιτεί ισχυρές μειώσεις αερίων του θερμοκηπίου και περιορισμό των σωρευτικών εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα, φτάνοντας τουλάχιστον τις καθαρές μηδενικές εκπομπές. Επίσης, συνεχείς μειώσεις των εκπομπών του μεθανίου που διαρρέει από πηγάδια πετρελαίου και φυσικού αερίου θα βελτίωναν την ποιότητα του αέρα.

Υπολογίζεται ότι η εξόρυξη πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα παράγει το 25% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στις ΗΠΑ.

Είναι γεγονός ότι η πανδημία του Covid, σε συνδυασμό με τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία και τη σχετική απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου, έχει ανακατέψει τον παγκόσμιο ενεργειακό εφοδιασμό.

Η μάχη κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη γίνεται ακόμα πιο δύσκολη μετά από την πολύ σημαντική περιβαλλοντική απόφαση που εξέδωσε το Ανώτατο Δικαστήριο και αποτελεί οπισθοδρόμηση στην ικανότητα των ΗΠΑ να τηρούν τις υποσχέσεις τους, για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, που ήταν μείωση της ρύπανσης των επιπέδων του 2005 κατά 50% έως το 2030.

*Δρ. Αθανάσιος Σαραντόπουλος, PhD, MBA
Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Ε.Μ.Υ
Διδάκτωρ του University of Akron