Οι Ρώσοι αντιδρούν στην επιστράτευση του Πούτιν

«Ο πανικός που δημιουργήθηκε στη Ρωσία και η αδιαφορία της Ουκρανίας δεν είναι τυχαία», γράφει ρωσική αντιπολιτευόμενη εφημερίδα, σημειώνοντας ότι «η ανακοίνωση από τον Πούτιν της τάχα μερικής, περιορισμένης επιστράτευσης, είναι πιο επικίνδυνη για τους ίδιους τους Ρώσους».

«Η »ιστορική μέρα» του διαγγέλματος του Πούτιν, όπως την χαρακτήρισε η προπαγάνδα, πέρασε στην Ουκρανία πολύ πιο ήρεμα απ’ ότι στη Ρωσία. Οι Ρώσοι έψαχναν στο διαδίκτυο πληροφορίες για το πώς μπορούν να φύγουν από τη χώρα ή έστω πώς μπορούν να πάρουν αναβολή από τον στρατό, κάτι που το επιβεβαιώνουν τα στατιστικά στοιχεία των ερωτημάτων στο Google. Οι Ουκρανοί στις 20 Σεπτεμβρίου και το επόμενο πρωί απέκρουσαν ως συνήθως τη ρωσική επιθετικότητα: η ανακοίνωση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας αναφέρονταν στον αριθμό των επιθέσεων με πυροβολικό και ρουκέτες και τον αριθμό των κατεστραμμένων οχημάτων».

Με την διαπίστωση αυτή ξεκινάει το άρθρο της η ρωσική αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Novaya Gazeta.Europe, (που εκδίδεται στο εξωτερικό και είναι μπλοκαρισμένη στην Ρωσία) με αφορμή το σημερινό διάγγελμα του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν με το οποίο ανακοίνωσε την «μερική» επιστράτευση.

«Ο πανικός που δημιουργήθηκε στη Ρωσική Ομοσπονδία και η αδιαφορία της Ουκρανίας δεν είναι τυχαία», γράφει η ρωσική εφημερίδα, επισημαίνοντας ότι «η ανακοίνωση από τον Πούτιν της τάχα μερικής, περιορισμένης επιστράτευσης, είναι πιο επικίνδυνη για τους ίδιους τους Ρώσους».

Πώς θα γλιτώσουν από το μέτωπο

«Μέχρι πρόσφατα το κύριο πρόβλημα για τους Ρώσους πολίτες ήταν ότι δεν μπορούσαν να αγοράσουν συνάλλαγμα, είτε το ότι έφυγαν από την Ρωσία οι δυτικές μάρκες (προϊόντων), ενώ τώρα το εθνικό σπορ των ανδρών θα είναι το πώς θα γλυτώσουν απ’ το μέτωπο, πώς θα μείνουν ζωντανοί και υγιείς και κατά το δυνατόν ελεύθεροι. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θέλει πολύ να εμπλακεί σε οποιαδήποτε ιστορία και να συμπαρασύρει μαζί του τον λαό που ακόμη ήλπιζε ότι θα επιβιώσει».

«Η δεκαπεντάλεπτη πρωινή ομιλία του Ρώσου προέδρου, η οποία ηχογραφήθηκε την προηγούμενη ημέρα και μεταδόθηκε στις 9 το πρωί της 21ης Σεπτεμβρίου, ακολούθησε τον κλασικό κανόνα των ομιλιών του προς το έθνος. Το μέρος της ομιλίας του για τη διεθνή πολιτική ήταν το κυριότερο και εδώ ο Πούτιν επαίνεσε τον εαυτό του για τη σοφία του (η απόφαση να ξεκινήσει μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση ήταν σωστή), μάλωσε τους εχθρούς του (η Δύση δεν μας άφησε άλλη επιλογή και η Ουκρανία έχει το θράσος να αντιστέκεται, ενώ ο ίδιος της είχε προτείνει να το υπομείνει) και δήλωσε επίσης ότι διακυβεύεται η ίδια η ύπαρξη και η κυριαρχία της Ρωσίας (γιατί το έθεσε;)» γράφει η Novaya Gazeta.Europe.

Παράλληλα επισημαίνει ότι «η λύση στις δυσκολίες που προέκυπταν συχνά κατά τη διάρκεια της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης ονομάστηκε κινητοποίηση, δηλαδή για να πούμε τα πράγματα με το όνομα τους, η αναγκαστική αποστολή αμάχων για σφαγή».

Δεν υπάρχει φρένο, ούτε δρόμος επιστροφής

Η ρωσική εφημερίδα, αναφερόμενη στο άρθρο της στην καμπάνια για την κοινωνική υποστήριξη των στρατιωτών, γράφει ότι «ήταν σύντομη και αποτελεσματική» και μάλιστα ο πρόεδρος Πούτιν είχε δηλώσει ότι «όλοι όσοι συμμετέχουν εθελοντικά στην επιστράτευση θα λαμβάνουν την ίδια αμοιβή με τους συμβασιούχους στρατιωτικούς» και πως σε καιρό ειρήνης, μια «εφάπαξ καταβολή δέκα χιλιάδων ρουβλίων» εμφανιζόταν ως λύση σε όλα τα ζητήματα, αλλά στον πόλεμο οι αμοιβές είναι ελαφρώς υψηλότερες».

«Τέλος, ένα σημαντικό μέρος της πολιτικής κληρονομιάς του Πούτιν, αυτό για το οποίο μιλάει με απροκάλυπτη ευχαρίστηση» είναι η προθυμία του να χρησιμοποιήσει τα πυρηνικά όπλα ως απάντηση στον «πυρηνικό εκβιασμό από τη Δύση», επισημαίνει η NovayaGazeta.Europe.

«Δεν υπάρχει φρένο, ούτε δρόμος επιστροφής: το στρατιωτικό-στρατηγικό παιχνίδι στο οποίο ο Πούτιν έχει μετατρέψει τις ζωές των Ρώσων και των Ουκρανών μπορεί να καταλήξει είτε σε πλήρη κατάρρευση του στρατηγού, είτε σε κάποιου είδους »νέα παγκόσμια τάξη»», επισημαίνει η εφημερίδα, τονίζοντας ότι «οι πολιτικοί αναλυτές εξακολουθούν να αναζητούν στις ενέργειες του Πούτιν ίχνη κάποιου λεπτού πολιτικού υπολογισμού, αλλά στην πραγματικότητα οι ενέργειές του μετά την 24η Φεβρουαρίου είναι τόσο προβλέψιμες» όπως και ότι «η απόσταση μεταξύ της προπαγάνδας και της ρωσικής πολιτικής ηγεσίας δεν υφίσταται πλέον».

Μόνο στον τίτλο μιλούν για μερική επιστράτευση

«Ο Πούτιν, και εν συνεχεία ο Σοϊγκού, (ο υπουργός Άμυνας-σ.σ.) μίλησαν στο ίδιο πνεύμα, λέγοντας ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας: για να οικοδομήσουν τη »νέα τάξη πραγμάτων», στη »γραμμή επαφής» λείπουν περίπου 300.000 έφεδροι, και η επιστράτευση θα αφορά τάχα κάποιους μόνο που έχουν στρατιωτικές ειδικότητες, που έχουν υπηρετήσει στον στρατό και έχουν κάποια στρατιωτική εμπειρία» γράφει η εφημερίδα και εκφράζει την απορία:

«Είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς σε ποιους πολέμους υποτίθεται ότι 300 χιλιάδες άνθρωποι στη Ρωσία θα αποκτούσαν εμπειρία, αλλά το γεγονός είναι ότι δεν υπάρχει τίποτα στο δημοσιευμένο κείμενο του διατάγματος του Πούτιν που να καθιστά την επιστράτευση «μερική» (εκτός από τον τίτλο)».

Και το άρθρο της Novaya Gazeta. Europe καταλήγει: «Ξεκινώντας έναν αδικαιολόγητο, επιθετικό πόλεμο εναντίον μιας γειτονικής κυρίαρχης χώρας, προσαρτώντας τα εδάφη της, σκοτώνοντας τους δικούς της στρατιώτες χάριν των γεωπολιτικών ψευδαισθήσεων και των ερασιτεχνικών διαλέξεων ιστορίας, εκβιάζοντας τον κόσμο με μια πυρηνική βόμβα και ξεκινώντας τελικά μια επιστράτευση, ο Βλαντιμίρ Πούτιν κήρυξε τον πόλεμο ενάντια στον λαό και τη χώρα του».

Πηγή: Novaya gazeta.Europe – ΑΠΕ

Οι Ρώσοι αντιδρούν στην επιστράτευση του Πούτιν

Η απόφαση του προέδρου της Ρωσίας για μερική επιστράτευση προκαλεί ανάμεικτα αισθήματα φόβου και πατριωτισμού.

Ο Αλεξάντερ, 33 ετών, έμαθε για την απόφαση του Βλαντίμιρ Πούτιν να διατάξει μερική επιστράτευση, κατά τη διάρκεια ενός φορτισμένου συναισθηματικά τηλεφωνήματος από την σύζυγό του: «Σάσα, μπορούν να σε πάρουν», του είπε λίγο αφότου έφτασε στο γραφείο του στο κέντρο της Μόσχας.

Ενώ ο Αλεξάντερ υπηρέτησε στο στρατό ως κληρωτός πριν από σχεδόν 15 χρόνια, δεν είδε ποτέ μάχη. Αυτό τον τοποθετεί συγκριτικά χαμηλά στην σειρά για επιστράτευση, την πρώτη της Ρωσίας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, σημειώνει σε άρθρο του ο βρετανικός Guardian.

Διαβάστε επίσης: Διαδηλώσεις μετά την επιστράτευση – Δεκάδες συλλήψεις

Παρόλα αυτά, όπως και πολλοί άλλοι, ανησυχεί ότι μπορεί να λάβει την povestka, τα χαρτιά της επιστράτευσής του, και να σταλεί στο μέτωπο.

«Προτιμώ να φύγω, παρά να πολεμήσω σε αυτό τον πόλεμο», δήλωσε σε μια σύντομη συνέντευξη μέσω μιας εφαρμογής messenger. «Αν με καλέσουν, τότε θα ήθελα να φύγω [από τη χώρα]».

Ωστόσο, εξαιτίας ενός νέου νόμου που ποινικοποιεί την λιποταξία, όπως είπε, πιστεύει ότι θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια δεκαετή φυλάκιση ή και μεγαλύτερη αν το σκάσει. «Είναι αδύνατον», είπε για την επιλογή αυτή. Στο τέλος, προσέθεσε, πιθανότατα θα «πρέπει να πάει» στο στρατό, αλλά θα προσπαθήσει να βρει ένα τρόπο για να το αποφύγει.

«Ο πόλεμος επέστρεψε στο σπίτι των Ρώσων»

Εκατομμύρια Ρώσοι ξύπνησαν την Τετάρτη και συνειδητοποίησαν ότι μπορεί πράγματι να χρειαστεί να συμμετάσχουν στον πόλεμο της χώρας και στην κατοχή της Ουκρανίας.

Για σχεδόν επτά μήνες, πολλοί Ρώσοι προσπάθησαν απλώς να αγνοήσουν την εισβολή στην Ουκρανία. Τώρα, για πολλές οικογένειες, ο πόλεμος επέστρεψε στο σπίτι τους.

«Αυτό είναι το πράγμα που όλοι φοβόντουσαν όταν ξεκίνησε ο πόλεμος», δήλωσε μια μητέρα, που πιστεύει ότι ο γιος της θα μπορούσε να επιστρατευτεί.

Άλλοι λένε ότι είναι έτοιμοι να πολεμήσουν. Ένας άνδρας γύρω στα 30, με προηγούμενη στρατιωτική θητεία, δήλωσε ότι πιστεύει πως είναι πατριωτικό του καθήκον να πάει στο στρατό, αν τον επιστρατεύσουν. «Θέλω να είμαι με την πατρίδα μου», είπε.

Θα κλείσει τα σύνορα ο Πούτιν;

Μέχρι στιγμής, η Ρωσία δεν έχει κλείσει τα σύνορα για να αποτρέψει την έξοδο των ατόμων που αποφεύγουν την επιστράτευση. Αλλά πολλοί πιστεύουν ότι αυτό θα μπορούσε να είναι το επόμενο βήμα.

Οι Ρώσοι που διαφεύγουν από τη χώρα έχουν αγοράσει εισιτήρια για χώρες όπως η Τουρκία και η Αρμενία, όπου μπορούν να ταξιδέψουν χωρίς βίζα.

Ωστόσο, τα μεμονωμένα εισιτήρια για τις χώρες αυτές δεν είναι διαθέσιμα μέχρι αυτό το Σαββατοκύριακο, και ακόμη και τότε μπορεί να κοστίζουν πάνω από 3.000 δολάρια.

Η Aviasales, ένας δημοφιλής ιστότοπος αεροπορικών εισιτηρίων, έχει ακόμη και την επιλογή, «να επιλέξετε τον προορισμό ‘όπου μπορώ να πάω’».

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν κλείσει τα χερσαία σύνορά τους για τους Ρώσους, αφήνοντας ακόμα λιγότερες επιλογές διαφυγής. Και ακόμη και όσοι Ρώσοι φύγουν, θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ποινική δίωξη για λιποταξία, αν επιστρατευτούν και δεν επιστρέψουν.

Ήδη αποστέλλονται χαρτιά επιστράτευσης

Μεγάλες κρατικές εταιρείες έχουν αρχίσει να μοιράζουν χαρτιά επιστράτευσης.

«Μεταξύ των συναδέλφων μας, υπάρχουν υπάλληλοι με εμπειρία μάχης, οι οποίοι έχουν υπηρετήσει στις ένοπλες δυνάμεις», έγραψε η Sberbank, μια κρατική εταιρεία τραπεζικών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. «Ορισμένοι από αυτούς έχουν τα χαρτιά επιστράτευσης και τους έχουν δοθεί οι διαταγές τους».

Όσοι είναι ενάντια στον πόλεμο, πάντως, έχουν αρχίσει να διαδηλώνουν σε πόλεις σε όλη τη Ρωσία, αλλά οι συγκεντρώσεις είναι μικρές, μερικές φορές, μόνο μια «χούφτα» ανθρώπων.

Στο Νοβοσιμπίρσκ, ένας άνδρας που συνελήφθη σε μια διαμαρτυρία φώναξε: «Δεν θέλω να πεθάνω για τον Πούτιν και για εσάς!».

Το βράδυ της Τετάρτης έγιβε διαμαρτυρία και στη Μόσχα, όπου ρωσική αστυνομία απέκλεισε την κεντρική πλατεία Πουσκίνσκαγια και προχώρησε σε δεκάδες συλλήψεις.

Η φάρσα στον γιο του Πεσκόφ

Στελέχη της αντιπολίτευσης μετέδωσαν ένα τηλεφώνημα-φάρσα, κατά τη διάρκεια του οποίου μίλησαν με τον γιο του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, και του είπαν ότι έχει επιστρατευτεί για τον πόλεμο. Ο ίδιος απάντησε ότι θα διευθετήσει το θέμα «σε διαφορετικό επίπεδο».

Ορισμένοι αντίπαλοι του πολέμου τον αποκάλεσαν «mogilizatsia», ένα παιχνίδι με τη λέξη κινητοποίηση και τη λέξη «mogila», που σημαίνει τάφος.

«Ξέρουμε ότι είναι πολύ πιο επικίνδυνο από ό,τι λένε», δήλωσε ο Αλεξάντερ. «Διαφορετικά, γιατί θα χρειαζόταν η επιστράτευση;».

in.gr