Στον Βόλο το γαλλικό ελικοπτεροφόρο “FS TONNERE” για ασκήσεις με τις «Σκιές του Αιγαίου»

Το γαλλικό πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων “FS TONNERE” έδεσε στο λιμάνι του Βόλου για κοινές ασκήσεις με τις Ελληνικές Ειδικές Δυνάμεις.

Στις 7 Σεπτεμβρίου μεταδίδαμε πρώτοι στο enikos.gr την τηλεφωνική επικοινωνία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Άμυνας της Γαλλίας, Στρατηγό Τιερί Μπιουρκάρντ (Thierry Burkhard).

Όπως αναφέραμε τότε, «η 45λεπτη επικοινωνία των δύο Αρχηγών επικεντρώθηκε στις εξελίξεις στην Ουκρανία και συμφώνησαν στην εμβάθυνση των εκπαιδεύσεων Ελληνικών και Γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων με μεγαλύτερη παρουσία στην Μεσόγειο αλλά και περισσότερες συνεκπαιδεύσεις των Ειδικών Δυνάμεων της Γαλλίας με τις «Σκιές του Αιγαίου» της ΔΕΠ».

Πριν, λοιπόν, φύγει ο μήνας, το γαλλικό ελικοπτεροφόρο FS TONNERE έδεσε στο λιμάνι του Βόλου, απ’ όπου χθες, Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου και για μία εβδομάδα, θα πραγματοποιηθούν κοινές ασκήσεις Ελλάδας – Γαλλίας, με τη συμμετοχή των «Σκιών του Αιγαίου», της ελίτ των Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ.

Μέχρι την 1η Οκτωβρίου θα διεξαχθεί για πρώτη φορά η Πολυεθνική Διακλαδική Άσκηση Ελλάδας και Γαλλίας με την επωνυμία «ARGO – 22», η οποία θα λάβει χώρα στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου καθώς και στον Άγιο Ευστράτιο και στην Σκύρο με Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (DV Day) την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου, που θα διεξαχθεί στη Σκύρο.

Το enikos.gr θα είναι εκεί και θα σας μεταδώσει πλούσιο φωτορεπορτάζ.

Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετέχουν με :

  • Μονάδες της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ
  • Μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ)
  • Ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού (ΑΣ)
  • Μαχητικά Αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ)

Οι Γαλλικές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετέχουν με το Πλοίο Διοίκησης Αμφίβιων Επιχειρήσεων (LHD) FS TONNERRE και τις υπαγόμενες σε αυτό μονάδες και μέσα.

 

Η Άσκηση «ARGO – 22» είναι τύπου LIVEX (Live Exercise) και εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης των «Κατευθυντήριων Οδηγιών για την Αναβάθμιση της Ελληνογαλλικής Στρατιωτικής Συνεργασίας» που υπεγράφησαν από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και τον Αρχηγό του Επιτελείου Άμυνας της Γαλλίας Στρατηγό Thierry Burkhard και αποσκοπεί στην ενίσχυση της συνεργασίας και της διαλειτουργικότητας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των 2 Χωρών, καθώς και στην διεξαγωγή προκεχωρημένης επιχειρησιακής εκπαίδευσης σε αντικείμενα αμφίβιων και αποβατικών επιχειρήσεων.

To FS TONNERE είναι πλοίο αμφίβιων ναυτικών επιχειρήσεων, κλάσης Mistral, το οποίο γνωρίζουν πολύ καλά να χειρίζονται οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Έχουν εκπαιδευτεί πολλάκις στα 2 αιγυπτιακά “ENS Gamal Abdel Nasser” και “ENS Anwar El Sadat” αλλά και στο γαλλικό ελικοπτεροφόρο, επίσης ίδιας κλάσης FS DIXMUDE.

To TONNERE ξεκίνησε να ναυπηγείται τον Αύγουστο του 2003 και μπήκε στην υπηρεσία του γαλλικού πολεμικού ναυτικού στις 26 Ιουλίου 2005.

Είναι μήκους 199 μέτρων, εκτοπίσματος 21.300 τόνων έμφορτο (16.000 τόνοι κενό), αναπτύσσει ταχύτητα 18 κόμβων με βεληνεκές τα 10.000 ναυτικά μίλια. Μπορεί να μεταφέρει στο κατάστρωμα και τα αμπάρια του 16 βαριά οπλισμένα ή 35 ελαφρά οπλισμένα ελικόπτερα ή 20 με συνδυασμό. Έχει δυνατότητα μεταφορά 450 στρατιωτών ή 900 για μικρές αποστάσεις, 60 έως 80 οχημάτων, ενώ έχει και 2 αποβατικά πλοία στο εσωτερικό του.

Πηγή: enikos.gr