Επίσημες προτάσεις υπέβαλε ο ομογενής υπουργός Τομ- Κουτσαντώνης προς το Κοινοβούλιο της Νότιας Αυστραλίας

Δύο επίσημες προτάσεις (notices of motion) κατέθεσε προς το Κοινοβούλιο της Νότιας Αυστραλίας, ο ομογενής υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Ενέργειας και Εξορύξεων της Πολιτείας, Αναστάσιος -Τομ- Κουτσαντώνης (Anastasios -Tom- Koutsantonis), σχετικά με την Καταστροφή της Σμύρνης, κάνοντας λόγο για γενοκτονία και εθνοκάθαρση των Ελλήνων και των Αρμενίων της πόλης, και την Επέτειο του «ΌΧΙ».

Ειδικότερα, ο κ. Κουτσαντώνης, καλεί το Κοινοβούλιο:

α) Να αναγνωρίσει ότι τον Σεπτέμβριο συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από τις πυρκαγιές, που έκαιγαν για 9 ημέρες -μεταξύ της 13ης και της 22ας Σεπτεμβρίου 1922- καταστρέφοντας την ελληνική πόλη Σμύρνη, στη Μικρά Ασία, η οποία μετονομάστηκε σε Izmir, στην Τουρκία.

β) Να μνημονεύσει τις δεκάδες χιλιάδες αθώων ζωών που χάθηκαν ως συνέπεια αυτής της φωτιάς που ξεκίνησε τέσσερις ημέρες αφού ο τουρκικός στρατός κατέλαβε την πόλη.

γ) Να ζητήσει από την Τουρκία να αναγνωρίσει ότι ο στρατός της, τότε: 1) Σκοπίμως έκαψε την πόλη και 2) Διετέλεσε συστηματική γενοκτονία και εθνοκάθαρση των Ελλήνων και των Αρμενίων της Σμύρνης.

Για την Επέτειο του «ΌΧΙ», o κ. Κουτσαντώνης καλεί το Κοινοβούλιο:

α) Να αναγνωρίσει ότι η 28η Οκτωβρίου, είναι η Ημέρα του «ΌΧΙ», η Επέτειος απόρριψης του τελεσίγραφου του Μουσολίνι από τον Έλληνα πρωθυπουργό το 1940, ο οποίος τόνισε ότι δε θα παραδοθεί στις δυνάμεις του ‘Αξονα.

β) Να γιορτάσει την Ημέρα του «ΌΧΙ»,  με την Έλληνες και τους Κυπρίους και να μνημονεύσει ότι οι Αυστραλοί βρέθηκαν στο πλευρό των Ελλήνων και των Συμμαχικών Δυνάμεων, κατά την εισβολή των Γερμανών στην ηπειρωτική Ελλάδα και τη Μάχη της Κρήτης.

γ) Να καλωσορίσει την επίσκεψη αγήματος της Ελληνικής Προεδρικής Φρουράς στην Αδελαΐδα τον Οκτώβριο, για τον εορτασμό της Ημέρας του «ΌΧΙ» και να καλωσορίσει τον κ. Νικόλαο Χαρδαλιά, υφυπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας, ως επικεφαλής του αγήματος αυτού.

δ) Να υποστηρίξει τα αποκαλυπτήρια του νέου μνημείου για την Αυστραλο-Ελληνική συνεργασία στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

ε) Να ενθαρρύνει τους Νοτιοαυστραλούς να γιορτάσουν την ιστορία των Εθνών μας, μαζί, συμμετέχοντας σε κοινοτικές εκδηλώσεις που συνδέονται με την επίσκεψη της Ελληνικής Προεδρικής Φρουράς.