Στα Δικαστήρια θα αναζητηθεί η διάσωση (;) της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης!

Συνέντευξη Τύπου ΔΣ Ομοσπονδίας. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Χριστόδουλος Αθανασάτος

Νέα Υόρκη.- Τα δικαστήρια αναμένεται πλέον να δώσουν την απάντηση στο διοικητικό ζήτημα της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, αφού διαφαίνεται πλέον ότι τα κανάλια επικοινωνίας ανάμεσα στις δυο αντιμαχόμενες πλευρές έχουν κλείσει οριστικά και αμετάκλητα. Αυτό τόνισαν  τα “εν εξορία” μέλη του Δ.Σ. που προέκυψε από τις υπό αμφισβήτηση εκλογές της 19ης Σεπτεμβρίου 2021 καθώς, σε συνέντευξη που παραχώρησαν στους εκπροσώπους του Τύπου, Τα μέλη του ΔΣ  ξεκαθάρισαν πως το «ναυάγιο» του επιδιωκόμενου συμβιβασμού το περασμένο καλοκαίρι είναι και η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, κατηγορώντας την αντίπερα όχθη για «αθέτηση της συμφωνίας».

Όπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ της ομογενειακής εφημερίδας “Εθνικός Κήρυξ”, ο εκπρόσωπος Τύπου του Δ.Σ., Γιώργος Ξερακιάς δήλωσε πως «έχουμε προσπαθήσει να συμφιλιωθούμε με την άλλη πλευρά αρκετές φορές. Δυστυχώς, καμία προσπάθεια από αυτές δεν βρήκε ανταπόκριση», δήλωσε, αρχικά.

Και συνεχίζει το ρεπορτάζ του “ΕΚ”:

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δ.Σ., Γεώργιο Γεωργόπουλο, τον περασμένο Ιούλιο έγινε επαφή μεταξύ εκπροσώπων των δυο πλευρών σε κατάστημα εστίασης στην Αστόρια, προκειμένου να καταλήξουν σε έναν συμβιβασμό, που θα οδηγούσε, σταδιακά, σε διαρθρωτικές παρεμβάσεις και εκκαθαρίσεις στην Ομοσπονδία, ώστε να προχωρήσει στον σχηματικό κοινά αποδεκτής διοίκησης.

Βάσει αυτού του «καταστατικού χάρτη», όπως παρουσιάστηκε από το Δ.Σ., οι κεντρικοί άξονες της συμφωνίας θα ήταν η παύση των μηνύσεων, η αναμονή για την ολοκλήρωση του οικονομικού ελέγχου από την επιτροπή Μάστορα – Στρουμπάκη και παρουσίαση των αποτελεσμάτων σε Γενική Συνέλευση στις 13 Οκτωβρίου. Επίσης, η συγκρότηση άτυπης Επιτροπής Διαφάνειας, με τη συμμετοχή των Χρήστου Βουρνά και Γεωργίου Ξερακιά για έλεγχο και εκκαθάριση του μητρώου συλλόγων, η σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων για αναθεώρηση του καταστατικού, στην οποία θα συμμετείχαν οι Πολ Κοτρώνης και Δημήτρης Φίλιος, να δοθεί κλειδί για το Σταθάκειο και στις δυο πλευρές με παράλληλη εκκένωση του γραφείου του προέδρου μέχρι τις επόμενες εκλογές αλλά και μια κοινή δήλωση για σύγκληση Γενικής Συνέλευσης στην προαναφερόμενη ημερομηνία.

Οπως τονίζουν, παρότι οι κ.κ. Φίλιος και Σιώκης, που εκπροσωπούσαν την πλευρά Καλαμαρά, «εμφανίζονταν θετικοί», εντούτοις η απόπειρα συμβιβασμού ναυάγησε άδοξα.

«Προσπαθήσαμε να έρθουμε σε κάποια συνεργασία με αυτούς τους ανθρώπους, αποδείχθηκε ότι είναι αναξιόπιστοι. Ενώ δουλέψαμε σε ένα κείμενο δεν εμφανίστηκαν ποτέ να το υπογράψουμε», προσέθεσε από την πλευρά του ο Πολ Κοτρώνης.

Πλέον, τα μέλη του Δ.Σ., όπως είχε αναφέρει πρόσφατο ρεπορτάζ του «Εθνικού Κήρυκα» («Ε.Κ.»), προχώρησαν στην κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων, μέσω των οποίων ουσιαστικά αιτούνται, μεταξύ άλλων, να ανοίξει το Σταθάκειο και να τους επιτραπεί να το αξιοποιήσουν, με την προσφυγή αυτή να εξετάζεται τελικά την 1η Νοεμβρίου, καθώς οι εναγόμενοι ζήτησαν χρόνο προκειμένου να απαντήσουν.

Παράλληλα, ο Πωλ Κοτρώνης ανέφερε πως από την πλευρά του Δ.Σ. «υπάρχει απόλυτη στήριξη και έχουν παραδοθεί όλα τα ζητούμενα στοιχεία στην επιτροπή του Κώστα Μάστορα» και πως «δεν υπάρχει καμία παρεμπόδιση του οικονομικού ελέγχου εκ μέρους μας».

Δύσκολη η συνύπαρξη για την παρέλαση

Από την πλευρά του, ο πρώην συμπρόεδρος της Επιτροπής Παρέλασης, Νίκος Μπάρδης, τόνισε ότι έχει ήδη έτοιμο τον οικονομικό απολογισμό της παρέλασης του Ιουνίου, τονίζοντας ότι η Ομοσπονδία «δεν μπορεί να λειτουργεί με αλυσίδες».

Επιπλέον, την απογοήτευσή τους εξέφρασαν άλλα μέλη που εργάστηκαν για την παρέλαση, όπως η Νομική Καστανά, η Αννα Νότη και η Σπυριδούλα Τσουκαλά, όπως επίσης και ο κ. Πετράτος.

Πάντως, από το Δ.Σ. αφηνόταν να εννοηθεί πως πλέον δεν θα δεχτούν «υβριδικές» επιτροπές και συμβιβαστικές συνεργασίες με την άλλη πλευρά, ακόμη και για την παρέλαση, για την οποία προκύπτουν ερωτηματικά.

Οι “anamniseis.net”

Για το ίδιο θέμα των προβλημάτων που ταλανίζουν την πάλαι ποτέ κραταιά Ομοσπονδία, το site “anamniseis.net” γράφει τα ακόλουθα:

Η συνέντευξη τύπου έλαβε χώρα δύο ημέρες μετά την παράταση δύο εβδομάδων της προγραμματισμένης ακροαματικής διαδικασίας που ζήτησε η Επιτροπή των Πρώην Προέδρων και την οποία ενέκρινε ο συνήγορος του εκλεγμένου συμβουλίου. Συνεπώς μέχρι και τα τέλη Οκτωβρίου δεν πρόκειται να υπάρξει κάποια εξέλιξη στην δικαστική διαμάχη.

Στην συνέντευξη παρέστησαν και μίλησαν ο πρόεδρος Γιώργος Γεωργόπουλος, ο εκπρόσωπος τύπου Γιώργος Ξερακιάς, ο γενικός Γραμματέας Πολύκαρπος Κοτρώνης, ο α’ αντιπρόεδρος Νίκος Μπάρδης, η ταμίας Σπυριδούλα Τσουκαλά, η υπεύθυνη πολιτιστικών υποθέσεων Νομική Καστανά, η Άννα Νότη, ο Βασίλειος Πετράτος, ο Κωνσταντίνος Τσουκάρης και ο Αναστάσιος Καραγκούνης. Η συντριπτική πλειοψηφία παρισταμένων εκλέχτηκαν για πρώτη φορά στις εκλογές της 19ης Σεπτεμβρίου 2021 που έλαβαν χώρα στο προαύλιο του αλυσοδεμένου Σταθάκειου Κέντρου και δεν έχουν καμιά σχέση με το αμαρτωλό παρελθόν το οποίο οδήγησε στην παράλυση της Ομοσπονδίας και στον εμφύλιο σπαραγμό.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γιώργος Γεωργόπουλος, ο οποίος απείχε από τα διοικητικά της Ομοσπονδίας για δύο και πλέον δεκαετίες και αναμείχθηκε εκ νέου τον Φεβρουάριου του 2021 όταν ανέλαβε τα ηνία η Επιτροπή των Πρώην Προέδρων εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για το διοικητικό συμβούλιο και τα νέα μέλη που έβαλαν πλάτη στην διοργάνωση της παρέλασης της 5 Ιουνίου 2022 και συνέλαβαν στην επιτυχία της.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στις προσπάθειές τους για την αποκατάσταση διαύλων επικοινωνίας με την πλειοψηφία της Επιτροπής των Πρώην Προέδρων προκειμένου να λήξει η κατάληψη του Σταθάκειου και να προετοιμαστεί για τις εκλογές η Ομοσπονδία. Τόνισε ότι η άλλη πλευρά με επικεφαλής τον Δημήτριο Καλαμαρά αθέτησε τον λόγο της και οδήγησε σε ναυάγιο όλες τις προσπάθειες που ελήφθησαν προ ενός έτους από την διαμεσολαβητική επιτροπή με επικεφαλής τον Κώστα Μάστορα, καθώς επίσης και από τους ίδιους για την υλοποίηση του οδικού χάρτη που υπέδειξε η Ανεξάρτητη Εξελεγκτική Επιτροπή στις 24 Ιουνίου 2022 όταν παρουσίασε στις δύο αντιμαχόμενες πλευρές τα ευρήματα της πρώτης φάσης του οικονομικού ελέγχου.

Ο κ. Γεωργόπουλος και τα άλλα στελέχη που μίλησαν επεσήμαναν ότι στήριξαν από την πρώτη στιγμή το έργο της Ανεξάρτητης Εξελεγκτικής Επιτροπής και ότι ζήτησαν όπως τα πορίσματα του ελέγχου παρουσιαστούν ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης και διεμήνυσαν ότι είναι αποφασισμένοι να παραπέμψουν στο πειθαρχικό όλους όσους καταγγελθούν από την Επιτροπή για ατασθαλίες.

Το ναυάγιο του Ιουλίου

Ο κ. Γεωργόπουλος επεσήμανε ότι οι συνομιλίες για την υιοθέτηση και υλοποίηση του Οδικού Χάρτη της Ανεξάρτητης Εξελεγκτικής Επιτροπής για την σύσταση κοινής Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, η οποία επρόκειτο να απαλλάσσει την Ομοσπονδία από τους Συλλόγους Σφραγίδες, κοινής Επιτροπής Καταστατικού και την από κοινού σύγκλιση της Γενικής Συνέλευσης της Ομοσπονδίας και την προετοιμασία για τις εκλογές ξεκίνησαν αμέσως μετά την ενημέρωση της 24ης Ιουνίου.

Στις 15 Ιουλίου 2022, κατά την διάρκεια της συνάντησης που έλαβε χώρα στο εστιατόριο Λουκούμι κατέληξαν σε συμφωνία και μάλιστα συνέταξαν κοινή διακήρυξη την οποία υπέγραψε το εκλεγμένο διοικητικό συμβούλιο, αλλά αρνήθηκε η άλλη πλευρά.

Ο εκπρόσωπος τύπου Γιώργος Ξερακιάς επεσήμανε ότι στην τελευταία συνάντηση συμμετείχαν ο Πολύκαρπος Κοτρώνης, ο Νίκος Μπάρδης και ο ίδιος εκπροσωπώντας το εκλεγμένο διοικητικό συμβούλιο και ο Δήμος Σιώκης και ο Δημήτριος Φίλιος, οι οποίοι εκπροσώπησαν την Πλειοψηφία των Πρώην Προέδρων.

Ο κ. Καλαμαράς, όπως επεσήμανε, δεν παρέστη προσποιούμενος ανειλημμένες υποχρεώσει, ενώ το προς υπογραφή κείμενο περιελάμβανε όλες τις υποδείξεις και της άλλης πλευράς, που αθέτησε τον λόγο της.

Αν και το εν λόγω κείμενο αποτελεί μέρος των εγγράφων που έχουν κατατεθεί στο Δικαστήριο και τα οποία ο δικαστής θα εξετάσει κατά πάσα πιθανότητα την 1η Νοεμβρίου, εν τούτοις ο κ. Ξερακιάς επεσήμανε ότι καταστάλαξαν στην σύσταση κοινής επιτροπής διαφάνειας με συμπροέδρους τον ίδιο και τον Χρήστο Βουρνά, αλλά ο κ. Βουρνάς δήλωσε ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί με την άλλη πλευρά.

Η συμφωνία προέβλεπε την συνέχιση του οικονομικού ελέγχου, την συγκρότηση επιτροπής Κατασταστικού και σύγκλιση γενικής συνέλευσης στις αρχές Οκτωβρίου.

«Εμείς υπογράψαμε την συμφωνία, ενώ η άλλη πλευρά αρνήθηκε», επεσήμανε ο κ. Ξερακιάς.

Ο πρόεδρος Γιώργος Γεωργόπουλος επεσήμανε ότι η επικαλούμενη πλειοψηφία της Επιτροπής των Πρώην Προέδρων στερείται κάθε νομιμότητας, διότι είναι τέσσερα μόνο άτομα και διότι η Επιτροπή των Πρώην Προέδρων είχε ημερομηνία λήξεως τον Ιούνιο του 2021 αμέσως μετά τη διενέργεια των εκλογών.

Ο γενικός Γραμματέας Πολύκαρπος Κοτρώνης επεσήμανε ότι όλα τα στελέχη είναι νέοι, οι οποίοι εκλέχτηκαν για πρώτη φορά και οι οποίοι ουδεμία σχέση έχουν με το αμαρτωλό παρελθόν της Ομοσπονδίας.

«Όταν αναλάβαμε τα ηνία βρήκαμε χάος και το Σταθάκειο υπό κατάληψη και ακόμη και σήμερα παραμένει αλυσοδεμένο. Παρά ταύτα όλοι έδωσαν τον καλύτερο εαυτό και στέφθηκε με επιτυχία η παρέλαση. 32 Σύλλογοι και Αδελφότητες υπέβαλαν υπόμνημα στο Δικαστήριο μέσω του οποίου ζητούν να λήξει η κατάληψη και να επιτραπεί στα μέλη της Ομοσπονδίας η πρόσβαση στο κτίριο και η έναρξη των συλλογικών δράσεων και των εκδηλώσεων», επεσήμανε ο κ. Κοτρώνης.

«Η Ελλάδα και η Κύπρος απειλούνται από τους Τούρκους και η Ομοσπονδία – η μεγαλύτερη δευτεροβάθμια εθνικοτοπική οργάνωση – βρίσκεται στα Δικαστήρια και σε έναν εμφύλιο σπαραγμό», συμπλήρωσε ο κ. Κοτρώνης.

Ο α’ αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Νίκος Μπάρδης αναφέρθηκε στο έργο της Επιτροπής Παρελάσεως και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχία της.

Επεσήμανε ότι έχει ήδη ολοκληρωθεί ο οικονομικός απολογισμός της παρελάσεως και την ερχόμενη Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2022 θα συγκαλέσουν πανομογενειακή συγκέντρωση, η οποία θα σηματοδοτήσει την λήξη της θητείας της τριμερούς Επιτροπής Παρελάσεως του 2022.

«Με αλυσοδεμένο Σταθάκειο δεν πάμε πουθενά. Η προ ενός έτους κατάληψή του αποτέλεσε την ταφόπλακα της Ομοσπονδίας. Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας της έναρξης των προετοιμασιών για την παρέλαση. Πώς θα γιορτάσουμε την 28η Οκτωβρίου;, διερωτήθηκε ο κ. Μπάρδης.

Ο κ. Γιώργος Γεωργόπουλος διευκρίνισε ότι όλα τα δικαστικά έξοδα καλύπτονται εξ ολοκλήρου από τους ίδιους, ότι έχουν το δίκιο με το μέρους τους και ότι το Δικαστήριο θα δώσει οριστικό τέλος στην κατάληψη του Σταθάκειου Πολιτιστικού Κέντρου.

Η Νομική Καστανά, η Άννα Νότη, ο Βασίλειος Πετράτος και ο Αναστάσιος Καραγκούνης εξέφρασαν την θλίψη τους για την κατάντια της Ομοσπονδίας και την πρωτοφανή για τα δεδομένα της ομογένειας δικαστική διαμάχη.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την καθυστέρηση της εξέτασης από το Δικαστήριο των ασφαλιστικών μέτρων που έχουν ζητήσει ο κ. Γεωργόπουλος το απέδωσε στην ανευθυνότητα των εναγομένων που δεν απάντησαν εντός των προβλεπόμενων από δικαστήριο χρονικά όρια και στο γεγονός ότι οι κλητήρες δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν τον Δήμο Σιώκη και τον Δημήτριο Α. Γωνιά.

Τέλος ο κ. Γεωργόπουλος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για τους Γιάννη Στρουμπάκη, Κατίνα Λυγγέρα, Αλεξάνδρα Λάσκαρη που έβαλαν πλάτη στην Ανεξάρτητη Εξελεγκτική Επιτροπή υπό την προεδρία του Κώστα Μάστορα και της παρείχαν την δυνατότητα να συνεχίσει και ολοκληρώσει το έργο της.