Τίνα Κούρπα στον «Εθνικό Κήρυκα»: The Hellenic Initiative – THI διευρύνεται στη δεύτερη δεκαετία

Η Τίνα Κούρπα. Φωτογραφία: Chuan Ding

Νέα Υόρκη. Την αισιοδοξία της ότι η Ελληνική Πρωτοβουλία (The Hellenic Initiative – THI) θα προχωρήσει στο επόμενο βήμα εν όψει της δεύτερης δεκαετίας, συνεισφέροντας στην Ελλάδα και διευρύνοντας την ένωση των δυνάμεων των Ελλήνων της Διασποράς, εξέφρασε, μιλώντας στον «Εθνικό Κήρυκα» («Ε.Κ.»), η Εκτελεστική Διευθύντρια του οργανισμού, Τίνα Κούρπα (Tina Courpas).

Η κ. Κούρπα, η οποία ανέλαβε πρόσφατα τα επιτελικά διευθυντικά καθήκοντα στην THI, τόνισε πως αναλαμβάνει μια «πολύ δυνατή κληρονομιά» από τη δουλειά που έχει γίνει έως σήμερα, προσθέτοντας όμως πως τα περιθώρια διεύρυνσης και περαιτέρω εξέλιξης είναι ακόμη μεγαλύτερα για τα επόμενα χρόνια.

«Το THI έχει πλέον καθιερωθεί ως ένας οργανισμός που συγκεντρώνει χρήματα από τη Διασπορά προς όφελος της Ελλάδας, με στόχο την οικονομική ανάπτυξη αλλά και την ανακούφιση της κρίσης. Σε αυτή τη χρονική συγκυρία, το ΔΣ θέλει να περάσουμε την ΤΗΙ στην επόμενη διετία», τόνισε η κ. Κούρπα, προσθέτοντας πως, παρά τη σημαντική δραστηριότητα του οργανισμού από το 2012 έως σήμερα, υπάρχουν πολλά περιθώρια διεύρυνσης.

«Παρότι έχουμε 30.000 ανθρώπους στις βάσεις δεδομένων μας σήμερα, που είναι ένας απίστευτος αριθμός -ο μεγαλύτερος από κάθε οργανισμό της Διασποράς- έχουμε περίπου 1,5 εκατομμύριο Ελληνες μόνο στις ΗΠΑ. Αρα λοιπόν έχουμε πολλή δουλειά ακόμη. Επίσης, υπάρχουν κοινότητες, όπως για παράδειγμα στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας, όπου υπάρχουν πολλοί Ελληνες, έστω κι αν δεν έχουν τη δυνατότητα να πηγαίνουν σε ελληνική εκδήλωση κάθε βράδυ. Στόχος μας λοιπόν είναι να επεκτείνουμε την οικογένεια του THI, τη βάση άντλησης οικονομικών δωρεών αλλά και τη βάση των υποστηρικτών μας», τόνισε η κ. Κούρπα.

Υπενθυμίζεται ότι το THI ιδρύθηκε το 2012, σε μια περίοδο κατά την οποία η χειρότερη μεταπολεμική οικονομική κρίση της Ελλάδας είχε αρχίσει να επεκτείνεται σε όλους τους τομείς, εν μέσω ενός τοξικού κλίματος, όπου υπήρχαν ορατά σημάδια μιας πρωτοφανούς κοινωνικής κατάρρευσης. Δέκα χρόνια αργότερα, η ελληνική οικονομία δεν βρίσκεται πλέον στην περίοδο των μνημονίων, παρ’ όλα αυτά όμως η κ. Κούρπα και οι ιθύνοντες της THI λένε πως οι κύριες στοχεύσεις του οργανισμού δεν αλλάζουν, παρά μόνο εξελίσσονται.

«Θα έλεγα ότι η αποστολή μας δεν έχει μεταβληθεί, αλλά οι προτεραιότητες εξελίσσονται. Η αποστολή μας είναι να ενώσουμε την παγκόσμια διασπορά προκειμένου να επενδύσει στην Ελλάδα, για την οικονομική ανάπτυξη αλλά και την αντιμετώπιση της κρίσης. Αυτό κάνουμε εδώ και 10 χρόνια: Το 60% των δωρεών μας πηγαίνει στις start ups και την οικονομική ανάπτυξη και ένα 40% στην ανακούφιση της κρίσης. Είναι διαφορετικά από το 2012 και θεωρώ ότι διαφορετικά θα είναι και το 2032 σε σχέση με σήμερα. Στο επίπεδο της κρίσης που είναι το 40% της αποστολής μας, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η Ελλάδα είναι μια κοινωνία που δεν έχει το κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας που έχει, για παράδειγμα η αμερικανική, αλλά ούτε και το φιλανθρωπικό δίκτυο. Υπάρχουν κενά που πρέπει να καλυφθούν κι εκεί ερχόμαστε εμείς. Για παράδειγμα, κάναμε δωρεά στην οργάνωση ELIZA κατά της παιδικής και οικογενειακής κακοποίησης. Με τα χρήματα αυτά δημιουργήθηκε ειδική τηλεφωνική γραμμή καταγγελιών, με εκπαιδευμένο προσωπικό. Επίσης, μετά τις πυρκαγιές, κάναμε τη δράση ‘Plant a Tree in Greece’».

Παράλληλα, η κ. Κούρπα προσέθεσε πως και στον τομέα της οικονομικής ανάπτυξης, το πεδίο πλέον είναι καλύτερα διαμορφωμένο, αφού είναι πια υπαρκτό το «οικοσύστημα των start ups» στην ελληνική οικονομία, ενώ ανέφερε πως ήδη μεγάλες εταιρείες, όπως η Microsoft, έχουν ενδιαφερθεί να συμπράξουν σε σχετικά βραβεία και δράσεις πάνω στον τομέα των νεοφυών εταιρειών, με παράλληλες δράσεις επιμόρφωσης των νέων επιχειρηματιών αλλά και διασύνδεσής τους με ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Μεγάλο ενδιαφέρον για την ετήσια εκδήλωση

Περισσότεροι από 800 ομογενείς και όχι μόνο αναμένεται να δώσουν το «παρών» στην ετήσια εκδήλωση της THI στη Νέα Υόρκη, που θα πραγματοποιηθεί το προσεχές Σάββατο 3 Δεκεμβρίου, στην αίθουσα του Cipriani, στο Μανχάταν.

Τιμώμενο πρόσωπο θα είναι ο διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, Δρ Αλβέρτος Μπουρλάς, για τον οποίο η Τίνα Κούρπα τόνισε ότι «αντιπροσωπεύει όλα τα στοιχεία για τα οποία είμαστε υπερήφανοι ως ελληνική Διασπορά».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Αλμπερτ Μπουρλάς σε τελετή στη Θεσσαλονίκη, 12 Οκτωβρίου 2021. (AP Photo/Giannis Papanikos, file)

«Εκτός του γεγονότος ότι βλέπει τον εαυτό του ως Ελληνα της Διασποράς, ανταποδίδει και στην Ελλάδα, τόσο μέσω προσωπικών δωρεών, όπως αυτή στο Μουσείο του Ολοκαυτώματος, αλλά και μέσω της Pfizer και των υποδομών στη Θεσσαλονίκη, όπου άνοιξαν περισσότερες από 750 θέσεις εργασίας. Μπορεί να αναχώρησε από την Ελλάδα, όπως κάναμε όλοι εμείς της Διασποράς, αλλά δεν έφυγε ποτέ πραγματικά, ούτε η Ελλάδα έφυγε από μέσα του», τόνισε η κ. Κούρπα.

Τέλος, η Εκτελεστική Διευθύντρια της ΤΗΙ κάλεσε το κοινό να λάβει μέρος στην ηλεκτρονική δημοπρασία με σημαντικά έργα ομογενών καλλιτεχνών, τόσο στον χώρο της εκδήλωσης, όσο και μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης https://www.thehellenicinitiativeauction.com

Πηγή:ekirikas.gr