Μενέντεζ: Επικυρώνει το βέτο του στην πώληση των F-16 στην Τουρκία – Τσούνης: «Αποδεκτή είναι μόνο η σταθερότητα»

Σύμφωνα με τον κ. Μενέντεζ η πώληση των F-16 μπορεί να απελευθερωθεί «αν και μόνο αν η Τουρκία εγκαταλείψει την επιθετική της στάση έναντι τόσο της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κύπρου».

Την θέση του ότι δεν θα προχωρήσει σε έγκριση της πώλησης F-16 στην Τουρκία επανέλαβε ο γερουσιαστής των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Μενέντεζ, εξηγώντας ότι «αυτό που έχουμε δει είναι μια Τουρκία που απειλεί μια άλλη χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, την Ελληνική Δημοκρατία και την απειλεί χωρίς δικαιολογία, χωρίς αιτία»

«Οπότε στο μυαλό μου θα ήταν προβληματικό να πουλήσουμε στρατιωτικό υλικό, όταν προβαίνει σε τέτοιες ενέργειες και όταν εκδηλώνει ξεκάθαρα ξανά και ξανά κάποιες από τις προθέσεις της» πρόσθεσε ο κ. Μενέντεζ μιλώντας στο MEGA και την εκπομπή Μεγάλη εικόνα με την Νίκη Λυμπεράκη.

Σύμφωνα με τον κ. Μενέντεζ η πώληση των F-16 μπορεί να απελευθερωθεί «αν και μόνο αν η Τουρκία εγκαταλείψει την επιθετική της στάση έναντι τόσο της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κύπρου, όσο και άλλες ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο που είναι αντίθετες στα εθνικά μας συμφέροντα και την εθνική μας ασφάλεια».O Αμερικανός Γερουσιαστής με αφορμή τη στάση του Στέιτ Ντιπάρμεντ που καλεί τόσο την Ελλάδα όσο και την Τουρκία να ρίξουν τους τόνους ή να βρουν ένα ειρηνικό τρόπο επίλυσης των διαφορών του, αναφέρει ότι «δεν είναι αποδεκτό αυτό όταν είναι η μία και μόνο η μία πλευρά που επιτίθεται».

Κατά την εκτίμηση του Ρόμπερτ Μενέντεζ η ρητορική μίσους και απειλών του Ερντογάν προς την Ελλάδα οφείλεται στα εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει και εκτιμά ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να σταθούν στο πλευρό της Ελλάδας αν δεχθεί επίθεση – κάτι που δεν το θεωρεί πιθανό – καθώς «καταβάλλονται προσπάθειες να διασφαλιστεί ότι αυτή η στιγμή δεν θα έρθει ποτέ γιατί δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να έρθει και δεν πιστεύω ότι η Τουρκία έχει το εκτόπισμα που είχε κάποτε στο σύνολο του αμερικανικού Κογκρέσου».

newpost.gr

Τσούνης: «Αποδεκτή είναι μόνο η σταθερότητα»

Ο Τζορτζ Τσούνης, επίσης στην ίδια εκπομπή του Μega, σχετικά με το τι θα πρέπει να περιμένει η Ελλάδα από τις ΗΠΑ εφόσον ο τούρκος πρόεδρος κάνει πράξη τις απειλές του, σημειώνει ότι η Ουάσιγκτον κατανοεί την κατάσταση και αν κληθεί η αμερικανική πλευρά, θα φανεί πολύ βοηθητική και προσηλωμένη για την αποφυγή της σύγκρουσης. Αν και επιμένει στην έκκληση και προς τις δύο πλευρές να απέχουν «από οποιαδήποτε ενέργεια και οποιαδήποτε κατάσταση, θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάποιο ατύχημα», ο αμερικανός πρεσβευτής υπογραμμίζει ότι «ο πρόεδρος Μπάιντεν γνωρίζει την περιοχή», γνωρίζει τον Ερντογάν, αλλά την ίδια στιγμή καταλαβαίνει και αγαπά την Ελλάδα. «Η Αμερική έχει τεράστιο ενδιαφέρον και οι ΗΠΑ θα εργαστούν προς την κατεύθυνση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή. Οτιδήποτε άλλο δεν είναι αποδεκτό. Τελεία και παύλα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Τσούνης.

in.gr