Ο Ρόι και η Νταϊάνα Βάγγελου δώρισαν 175 εκ. δολάρια στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια

Ο Ρόι και η Νταϊάνα Βάγγελου σε μια αναμνηστική φωτογραφία με την κοσμήτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Κολούμπια, κ. Katrina Armstrong (κέντρο) Φωτογραφία: Πανεπιστήμιο Κολούμπια. 

Νέα Υόρκη.- Το ζεύγος των Ελληνοαμερικανών Ρόι και Νταϊάνας Βάγγελου (Roy and Diana Vagelos) δώρισαν 175 εκατομμύρια δολάρια στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες δωρεές – αν όχι την μεγαλύτερη – που έγιναν ποτέ από Ελληνοαμερικανούς στο εν λόγο πανεπιστήμιο με στόχο την ενίσχυση της εκπαίδευσης και της έρευνας στην βιοϊατρική.

Με την εν λόγω δωρεά ιδρύθηκε το ομώνυμο ινστιτούτο «The Vagelos Institute for Biomedical Research» το οποίο, όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση τύπου του Πανεπιστημίου, θα προσελκύσει φοιτητές διδακτορικού που επιδιώκουν τις πιο δημιουργικές, δυνητικά ανατρεπτικές ιδέες στη βιοϊατρική επιστήμη και θα ενθαρρύνει την εκπαίδευση περισσότερων ιατρών-επιστημόνων ικανών να αξιοποιήσουν τις τελευταίες ανακαλύψεις που αλλάζουν το παράδειγμα σε επαναστατικές νέες μέθοδοι φροντίδας ασθενών.

Η δωρεά θα παράσχει την δυνατότητα στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια να δημιουργήσει ένα νέο ακαδημαϊκό μοντέλο που ενθαρρύνει και επιταχύνει τη διανοητική ανάληψη κινδύνων που απαιτείται για την πραγματοποίηση ιστορικών προόδων στην έρευνα της επιστήμης της υγείας. Υποστηρικτικές οδοί σταδιοδρομίας, που υπόσχονται σταθερότητα και ακαδημαϊκή ελευθερία, αναπτύσσονται για να προσελκύσουν περισσότερους φοιτητές και νεότερους καθηγητές σε αυτήν την ουσιαστική προσπάθεια.

Σήμερα στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι διδακτορικοί φοιτητές, οι υπότροφοι και οι ιατροί-επιστήμονες πρώιμης σταδιοδρομίας που επιδιώκουν καριέρα στη βασική, μεταφραστική ή κλινική έρευνα βρίσκονται αντιμέτωποι τόσο με οικονομικές προκλήσεις όσο με την επαγγελματική αβεβαιότητα.

Η δωρεά του Ρόι και της Νταϊάνα Βάγγελου, όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση τύπου, επιδιώκει να δημιουργήσει ένα ακαδημαϊκό ερευνητικό περιβάλλον ευνοϊκό για τολμηρούς πειραματισμούς και μια διαρκή δέσμευση για την επίλυση μακροχρόνιων ιατρικών προβλημάτων. Η μείωση των δυσανάλογων οικονομικών επιβαρύνσεων που αποτρέπουν τις ιστορικά περιθωριοποιημένες ομάδες από το να ακολουθήσουν μια καριέρα στην επιστήμη αποτελεί κεντρικό πυλώνα αυτού του προγράμματος.

Ρόι Βάγγελος

Ο Ρόι Βάγγελος γεννήθηκε στις 8 Οκτωβρίου το 1929 στο Westfield του New Jersey από Έλληνες γονείς που είχαν μεταναστεύσει εκεί. Πήρε το πτυχίο του στη Χημεία στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και το πτυχίο του στην Ιατρική από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια.

Μετά την ολοκλήρωση της πρακτικής του άσκησης στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης στη Βοστόνη, εργάστηκε στο National Institutes of Health της Bethesda ως ανώτερος Χειρουργός και στη συνέχεια ως προϊστάμενος της Συγκριτικής Βιοχημείας (1956-1966). Εκείνη την περίοδο ξεκίνησε την έρευνα του πάνω στο μεταβολισμό των λιπιδίων και ανακάλυψε το σημαντικό ρόλο της πρωτεΐνης ACP (acyl-carrier protein) στη διαδικασία αυτή.

Ο Δρ. Βάγγελος ξεκίνησε την ακαδημαϊκή του καριέρα αναλαμβάνοντας την προεδρία του τμήματος Βιοχημείας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, όπου και ίδρυσε και έγινε διευθυντής του τμήματος Βιολογίας και Βιοϊατρικών Επιστημών. Ιδρύοντας έτσι για πρώτη φόρα ένα μοντέλο μέσω του οποίου συγχωνεύεται η Ιατρική και η Βιολογία.

Το 1975, ξεκίνησε να εργάζεται στη φαρμακευτική εταιρεία Merck. Αρχικά διατέλεσε Ανώτερος Αντιπρόεδρος στον τομέα των ερευνών και το 1984 έγινε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας.

Ο Δρ. Βάγγελος είναι ευρέως γνωστός όχι μόνο γιατί ήταν ο επικεφαλής ερευνητής της Merck κατά τη δημιουργία φαρμάκων στατίνης, Lovastatin και Zocor, τα οποία προστατεύουν την καρδιά και βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης στο αίμα αλλά και γιατί ήταν αυτός που παρακίνησε την εταιρεία να διανείμει ελεύθερα το φάρμακο Ivermectin για τη θεραπεία της ογκοκέρκωσης (river blindness) στην Αφρική και την Κεντρική Αμερική, μιας ασθένειας ευρέως διαδεδομένη στις περιοχές αυτές.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του, στις στρατηγικές αυτές θέσεις, ως Διευθύνων Σύμβουλος και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, η Merck αναγνωρίστηκε ως η κορυφαία εταιρεία στον κλάδο της Φαρμακευτικής Βιομηχανίας στον κόσμο.

Ο Δρ. Βάγγελος έχει συγγράψει περισσότερα από 100 επιστημονικά άρθρα και είναι εκλεγμένο μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών, καθώς και της Αμερικανικής Φιλοσοφικής Εταιρίας.

Με το συγγραφικό, το επιστημονικό και το φιλανθρωπικό του έργο έχει αποσπάσει αμέτρητα βραβεία.

 

Πηγή:anamniseis.net