Στα 780 ευρώ ο κατώτατος μισθός – Αύξηση 9,4% ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Στα 780 ευρώ ο κατώτατος μισθός – Αύξηση 9,4% ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Η αύξηση στον κατώτατο μισθό όπως είπε ο πρωθυπουργός θα συμπαρασύρει προς τα πάνω και τα ειδικά επιδόματα, όπως το επίδομα ανεργίας.

Όπως εξήγησε πρόκειται για αύξηση κατά 9,4%

Όπως είπε  η αύξηση βρίσκεται στο ανώτατο περιθώριο των δυνατοτήτων της χώρας και υπενθύμισε πως ο μισθός το 2019 ανερχόταν στα 650 ευρώ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως η κυβέρνηση προχωρά στην 3η διαδοχική αύξηση από 1η Απριλίου και πως θα φτάσει τα 780 ευρώ από τα 650 που ήταν το 2019.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι από το 2019 έχουν προστεθεί 3 επιπλέον μισθοί αυξάνοντας το εισόδημα 600.000 εργαζομένων.

Η νέα αύξηση θα συμπαρασύρει τα επιδόματα ανεργίας και όλες τις παροχές που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό.

«Δεν έχω αυταπάτες ξέρω ότι στη χώρα μας οι αμοιβές είναι ακόμα χαμηλές και η νέα αύξηση προφανώς και δεν λύνει το πρόβλημα, κυρίως δηλώνει την πρόθεσή μας να αναβαθμίσουμε τους μισθούς, τόσο στον Δημόσιο όσο και στον Ιδιωτικό τομέα. Θέλω να τονίσω ότι το τελικό ποσό το οποίο έχει συμφωνηθεί, βρίσκεται στο ανώτατο όριο των δυνατοτήτων μας. Είναι, ωστόσο, μέσα στις αντοχές των επιχειρήσεων που -θέλω να θυμίσω- τόσο πολύ στηρίχθηκαν από την ελληνική Κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ταυτόχρονα, η εθνική οικονομία παραμένει σε μία ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική, η ανεργία υποχωρεί σταθερά, οι φόροι εξακολουθούν να μειώνονται. Τώρα κατά συνέπεια είναι η ώρα να στηριχθούν οι εργαζόμενοι με μία γενναία αύξηση του βασικού μισθού, γιατί το μέρισμα της ανάπτυξης πρέπει να το καρπώνονται δίκαια όλοι».», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Χατζηδάκης: Σημαντική και δίκαιη η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 780 ευρώ

«Είναι σημαντική και δίκαια η αυξηση, καθώς λαμβάνει υπόψη το χρέος στήριξης των εργαζομένων σε συνθήκες εισαγόμενου πληθωρισμού και λαμβάνει υπόψη τις αντοχές των επιχειρήσεων» τόνισε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης – Τι είπε για τις τριετίες

«Μετά από εισήγηση του υπουργού Εργασίας αποφασίστηκε από τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός στα 780 ευρώ. Είναι η αύξηση που επιβάλλεται από τις αυξημένες ανάγκες των εργαζομένων, αλλά στηρίζεται στη δυναμική της ελληνικής οικονομίας τα 4 τελευταία χρόνια.

Είναι σημαντική και δίκαια η αυξηση, καθώς λαμβάνει υπόψη το χρέος στήριξης των εργαζομένων σε συνθήκες εισαγόμενου πληθωρισμού και λαμβάνει υπόψη τις αντοχές των επιχειρήσεων» τόνισε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης.

Ο κ. Χατζηδάκης είχε νωρίτερα συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, κατά την οποία ανακοινώθηκε πως ο κατώτατος μισθός ανεβαίνει στα 780 ευρώ από την 1η Απριλίου.

Ο υπουργός Εργασίας διευκρίνισε ότι «με τον κατώτατο μισθό αμοίβονται 585.000 σε σύνολο 2,5 εκατ. εργαζομένων που είναι στο ΕΡΓΑΝΗ. Είναι μειωμένοι κατά 60.000 σε σχέση με το 2021 γεγονός που δείχνει τη δυναμική της οικονομίας καθώς τώρα αυτή παίρνουν υψηλότερες αμοιβές».

«Δεν αυξήθηκε μόνο ο κατώτατος μισθός τα προηγούμενα χρόνια αλλά και ο μέσος μισθός. Σύμφωνα με το ΕΡΓΑΝΗ οι μέσες αμοιβές σε σχέση με το 2019 έχουν αυξηθεί κατά 12,1%, πάνω, δηλαδή, από τον πληθωρισμό» σημείωσε ο υπουργός Εργασίας.

Για την αύξηση του κατώτατου μισθού ελήφθησαν υπόψη:

  • Η πτώση της ανεργίας
  • Η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας που έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια
  • Η ανάκαμψη της οικονομίας που θα συνεχιστεί και το 2023, στο 2%

Όπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης «η τρίτη αύξηση του κατώτατου μισθού σημαίνει αύξηση 20% τα τελευταία δύο χρόνια. Αν λογαριάσουμε τον κατώτατο μισθό σε 12μηνη βάση και βάλουμε μέσα και τα δώρα, όπως γίνεται στις περισσότερες ευρωπαικές χώρες είναι 910 ευρώ. Η αύξηση αυτή σημαίνει ότι σε σχέση με το 2019 τώρα υπάρχει κατώτατος μισθός 152 ευρώ παραπάνω ανά εργαζόμενο».

Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου τα λογιστήρια των επιχειρήσεων πρέπει να προλάβουν να προσαρμόσουν τα συστήματά τους, προκειμένου από την 1η Απριλίου να αρχίσει να εφαρμόζεται ο νέος κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα.

Ο καθαρός κατώτατος, με 14 μισθούς, το 2019 ανερχόταν στα 548 ευρώ, τώρα θα του μένουν 667 ευρώ.

Με 12μηνη καταβολή, το 2019 ο καθαρός κατώτατος ήταν 639 ευρώ, ενώ τώρα φτάνει 778 ευρώ.

Οι εργαζόμενοι θα δουν στις τσέπες τους τρεις επιπλέον καθαρούς μισθούς σε σχέση με το 2019 σε ετήσια βάση, τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

Σχετικά με τις τριετίες είπε ότι έχουν ρυθμιστεί με συγκεκριμένο τρόπο από 2012 και πως το καθεστώς θα αλλάξει όταν η ανεργία πέσει από το 10%, κάτι που εξαρτάται από την πορεία της χώρας.