Δύο δημοσκοπήσεις, ένα το συμπέρασμα: Απέτυχε το επιτελικό κράτος ΝΔ – Απογοήτευσε ο ΣΥΡΙΖΑ

Η εκλογή Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ – και παραδόξως, όχι τόσο οι επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές – έφερε τις πρώτες δημοσκοπήσεις της… σεζόν

Δεν έκρυβαν εκπλήξεις τα ευρήματα των πρόσφατων δημοσκοπήσεων, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν μετά τις τεράστιες καταστροφές που υπέστησαν πολλές περιοχές της χώρας, πρώτα από τις πυρκαγιές και μετά από τις πλημμύρες, ειδικά μάλιστα όταν τις δεύτερες – σε μικρότερη ένταση, ευτυχώς – τις ζούμε σε επανάληψη, βλέποντας ξανά περιοχές της Θεσσαλίας να «πνίγονται» στα λασπόνερα μαζί με τις περιουσίες των ανθρώπων.

Μόνο την Πέμπτη δημοσιοποιήθηκαν τρεις δημοσκοπήσεις, οι οποίες, λίγο ως πολύ, καταλήγουν στο ίδιο βασικό συμπέρασμα, χτυπώντας «καμπανάκια» προς δύο κατευθύνσεις: και προς αυτήν της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ με τις «φρέσκες» εξελίξεις και την επικοινωνιακή «καταιγίδα», που ακούει στο όνομα «Στέφανος Κασσελάκης».

Και οι τρεις μετρήσεις αποτυπώνουν την απόλυτη δυσαρέσκεια των πολιτών για τους κυβερνητικούς χειρισμούς ως προς την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, ενώ παράλληλα γίνεται προφανές πως είναι πολύ νωρίς προκειμένου ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να καταφέρει να αντιστρέφει την πτωτική πορεία του κόμματός του – μία εκ των τριών, μάλιστα, καταλήγει στο συμπέρασμα πως τα πράγματα θα πάνε ακόμα χειρότερα για την αξιωματική αντιπολίτευση υπό την ηγεσία Κασσελάκη.

Η ΝΔ παραμένει πρώτη με διψήφια διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις δημοσκοπήσεις, ωστόσο, αρχίζει να αποτυπώνεται η φθορά στα ποσοστά της.

Παράλληλα, η ακρίβεια παραμένει το πάγιο και σημαντικότερο πρόβλημα των Ελλήνων, οι οποίοι ούτε πείστηκαν ούτε ικανοποιήθηκαν από τα επιδοματικού τύπου μέτρα της κυβέρνησης με τα διάφορα «pass».

Metron Analysis: Απώλειες για ΝΔ – Δεν «τραβάει» ακόμη ο Κασσελάκης

Την απογοήτευση της ελληνικής κοινωνίας, στον απόηχο των μεγάλων φυσικών καταστροφών, αλλά και του συνεχιζόμενου κύματος ακρίβειας, αποτυπώνει η έρευνα Metron Forum 2.0, που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA.

Ταυτόχρονα, η έρευνα αυτή, που πραγματοποιήθηκε τις μέρες αμέσως πριν και αμέσως μετά τον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει ότι παρά την αλλαγή ηγεσίας, ένα ορισμένο κλίμα απογοήτευσης και για τον ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ισχυρό.

Η κυβέρνηση πιστώνεται στα θετικά την προσέλκυση τουρισμού, τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, την αμυντική θωράκιση της χώρας και την εξωτερική πολιτική.

Αντιθέτως, συγκεντρώνει πολύ αρνητικές γνώμες για την εγκληματικότητα (70%), για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού (69%), για την αντιμετώπιση της διαφθοράς (70%) και των φυσικών καταστροφών (74%).

Αξιοσημείωτο είναι ότι, παραμονές των αυτοδιοικητικών εκλογών, καταγράφεται μικρότερο ενδιαφέρον σε σχέση με τον Ιούνιο – λογικό και αναμενόμενο μετά από δύο συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις – αλλά και το ότι οι νέοι δείχνουν ένα αυξημένο ενδιαφέρον.

Επειδή η έρευνα έγινε πριν και μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη, η Metron Analysis παρουσιάζει τις αποκλίσεις πριν και μετά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται ελάχιστα ενισχυμένος, πολύ λιγότερο σε σχέση με τη ΝΔ ή το ΚΚΕ, στοιχείο που επιβεβαιώνει ότι τα προβλήματα στην απήχηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραμένουν ενεργά.

Στην εκτίμηση ψήφου, η ΝΔ υποχωρεί πάνω από 4% στο 36,4%, σε σχέση με το ποσοστό της στις εθνικές εκλογές, στοιχείο που καταγράφει πραγματικό πολιτικό κόστος, μετά τις απανωτές αστοχίες της κυβέρνησης σχεδόν από τις πρώτες ημέρες της δεύτερης θητείας της.

Ωστόσο, δεν ωφελείται ο ΣΥΡΙΖΑ, που επίσης υποχωρεί κατά 1%.

Αντιθέτως, ενισχύονται το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ και στο ευρύτερο φάσμα της ακροδεξιάς η Ελληνική λύση.

 

Την ίδια στιγμή, σχεδόν ένας στους δύο πολίτες (49%) απάντησαν ότι ο κρατικός μηχανισμός δεν λειτούργησε «καθόλου» στην πρόσφατη κακοκαιρία Daniel που «έπνιξε» την Θεσσαλία.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις των πολιτών στη δημοσκόπηση της Alco για την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την πρόσφατη εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του κόμματος.

Εντυπωσιακό είναι το γεγονός πως το 40% των ερωτηθέντων χαρακτηρίζει χειρότερη την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ, ένα 17% το ίδιο κακή, 12% το ίδιο καλή και 14% καλύτερη.

Αναφορικά με το ποια κατεύθυνση πρέπει να ακολουθήσει ο κ. Κασσελάκης, πάντως, το 56% δηλώνει πως πρέπει να κατευθυνθεί προς την κεντροαριστερά, το 23% προς τα αριστερά, και το 9% να ακολουθήσει την ίδια πολιτική.

Πηγή:in.gr