Μισό εκατομμύριο ευρώ για την αντισεισμική θωράκιση του Ζωγραφείου από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών

Δημοσίευμα στην Ομογενειακή εφημερίδα «Απογευματινή» επισημαίνει τη σημαντική οικονομική ενίσχυση, από πλευράς της «Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών» για την αντισεισμική θωράκιση του Ζωγραφείου. Οι εργασίες της θωράκισης είναι σε εξέλιξη.
Όπως αναφέρει η Απογευματινή της Κωνσταντινούπολης, «Σε δωρεά ύψους 500.000 ευρώ προχώρησαν οι ελληνικές τράπεζες, μέλη της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, για την αντισεισμική θωράκιση και αποκατάσταση του ιστορικού κτιρίου του Ζωγραφείου, έπειτα από σχετικό αίτημα της Εφοροεπιτροπής της Μεγαλωνύμου Κοινότητας Σταυροδρομίου και της Διοίκησης του Ζωγραφείου. Με τα πρώτα αυτά χρήματα μπορούν πλέον να μπουν σε τροχιά τα έργα αποκατάστασης του ιστορικού κτιρίου. Στη συνέχεια αναζήτησης πόρων, εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους, το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου & Μαρίνας Μαρτίνου, καθώς επίσης και το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη.
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Γκίκας Χαρδούβελης, επεσήμανε πως «όλες οι ελληνικές τράπεζες – μέλη της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, με πλήρη συναίσθηση τής κοινωνικής τους ευθύνης και σεβασμό στην ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά του Ελληνισμού της διασποράς, στηρίζουν το Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης με δωρεά 500.000 ευρώ». «Το Ζωγράφειο», είπε ευθύς αμέσως, «είναι ένα εμβληματικό εκπαιδευτικό ίδρυμα με μακραίωνη ιστορία και αδιάλειπτη προσφορά στην Ομογένεια. Αποτελεί ζωντανό σύμβολο Παιδείας και Πολιτισμού. Η αντισεισμική του ενίσχυση και η αποκατάσταση των φθορών του δεν είναι μόνο τεχνικά αναγκαία. Για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αποτελεί πράξη ιστορικής ευθύνης και σεβασμού στις ρίζες μας. Είναι τιμή των ελληνικών τραπεζών να συμβάλλουν στη διατήρηση του Ζωγραφείου και στη συνέχιση της αποστολής του και για τις επόμενες γενιές», κατέληξε.

Σύμφωνα με τη μελέτη αποκατάστασης, βασισμένη στα αρχικά σχέδια του κτιρίου, σχεδιάζεται η επαναφορά του στην αρχική του μορφή με προσθήκη ενισχυμένων μέτρων ασφάλειας. Το έργο θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις ως εξής: Α: Κατεδάφιση των δύο τελευταίων ορόφων (που προστέθηκαν το 1963) και αποκατάσταση της στέγης. Β: Ολοκληρωμένη ανακαίνιση και ενίσχυση του υπολοίπου κτιρίου, συμπεριλαμβανομένων των θεμελίων, των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, της θέρμανσης-ψύξης, των πατωμάτων, των παραθύρων, του ανελκυστήρα κ.ά. Ο Πρόεδρος της Εφοροεπιτροπής τής Μεγαλωνύμου Κοινότητος Σταυροδρομίου, κ. Γεώργιος Παπαλιάρης, τόνισε ότι «πρόκειται για ένα έργο με πολλαπλή σημασία —εκπαιδευτική, πολιτισμική και συμβολική— που αναβαθμίζει όχι μόνο τις υποδομές του Σχολείου αλλά και την ελπίδα τής Ελληνορθόδοξης Κοινότητας της Πόλης για ένα μέλλον με συνέχεια και ποιότητα».

Ο κ. Παπαλιάρης εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες τής Εφοροεπιτροπής προς την Ελληνική Ένωση Τραπεζών και τις τράπεζες-μέλη της για τη χορηγία τους. «Χάρη στην πολύτιμη αυτή στήριξη, είναι εφικτό να προχωρήσει ένα έργο απολύτως αναγκαίο και ουσιαστικό, τόσο για την ασφάλεια του κτηρίου όσο και για τη διατήρηση της λειτουργίας του Ζωγραφείου ως φάρου ελληνικής παιδείας στην Πόλη. Το Ζωγράφειο», πρόσθεσε, «είναι σύμβολο τής Παιδείας, της Ιστορίας και της ψυχής της Ρωμιοσύνης.
Η στήριξη σε αυτό το έργο είναι στήριξη στην ταυτότητά μας, στην παρουσία μας, στην αξιοπρέπειά μας. Εύχομαι η πρωτοβουλία αυτή να εμπνεύσει και άλλους, φορείς και πρόσωπα, ώστε να συνεχίσουμε με συλλογικότητα, διαφάνεια και συνέπεια τη μεγάλη αποστολή της Παιδείας μας στην Πόλη». Σημειώνεται ότι η ανάγκη για άμεση αντισεισμική θωράκιση και αποκατάσταση του σχολείου έχει κριθεί επιτακτική. Η Εφοροεπιτροπή αναφέρει ότι οι τεχνικές αξιολογήσεις εκπονήθηκαν από εξειδικευμένους μηχανικούς στην Τουρκία και αξιολογήθηκαν από τον καθηγητή της Πολυτεχνικής Σχολής της Πόλης, Δρ. Καντίρ Γκιουλέρ, ενώ προγενέστερη στατική – αντισεισμική μελέτη είχε εκπονηθεί από ομάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με τη μέριμνα του Προέδρου της ΟΙ.ΟΜ.ΚΩ., καθηγητή κ. Νικολάου Ουζούνογλου. Οι μελέτες συγκλίνουν σε κοινά συμπεράσματα ως προς την ανάγκη παρέμβασης, προκειμένου να εξασφαλισθεί η ασφάλεια του κτιρίου».

Σχόλια Facebook